Dnevnica za sezonske poslove i do 1.500 dinara

Started by Bred, 26-06-2007, 09:03:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Veliki broj studenata i sredjo¹kolaca tokom letnjih meseci, uz pomoæ omladinskih zadruga poku¹ava da doðe do sezonskih poslova...
Veliki broj studenata i sredjo¹kolaca tokom letnjih meseci, uz pomoæ omladinskih zadruga poku¹ava da doðe do sezonskih poslova, kako bi zaradili d¾eparac za letovanje ili provod. Meseèno mo¾e da se zaradi i do 25.000 dinara, a za poslove koji traju nekoliko dana najveæe dnevnice iznose i do 1.500 dinara.

SEZONAC - Mladi tokom leta mogu da se bave prodajom sladoleda, delenjem letaka, radom u kafiæima, a tu su i mnogobrojni fizièki poslovi, kao ¹to je rad u magacinu - obja¹njava Gordana Musuroviæ iz omladinske zadruge „Centar".
Prema njenim reèima, za poslove koji traju do pet dana, dnevna neto zarada je 1.000 dinara, dok se za poslove na meseènim nivou plaæa po satu i tu je minimalana zarada 80 dinara po radnom satu.
Ipak, u omladinskim zadrugama napominju da je interesovanje za poslove standardno veliko kada se radi o letnjim mesecima, ali problem stvara ¹to je ponuda manja od potra¾nje.
- Ranije je bilo vi¹e poslova koje su mladi mogli da rade. Sada je ponuda mnogo siroma¹nija. Recimo, ranije su bili aktuelni poslovi u poljoprivredi, kao ¹to je branje voæa, ali u poslednje vrema nemamo ponude za takve poslove - obja¹njava Musuroviæ.
Prema reèima zaposlenih u omladinskim zadrugama, zbog aktuelnih godi¹njih odmora uvek postoji naèin da se naðe sezonski posao.
- Devojke najvi¹e rade kao promoterke, ali interesantni su poslovi pomoænog osoblja u hotelima, gde mo¾e da se zaradi i do 25.000 dinara meseèno - obja¹njava Ljubomir Vidoviæ iz omladinske zadruge „Tragaè.
Vidoviæ ka¾e da veliko interesovanje izazivaju i poslovi vodièa po Beogradu, za koje poslodavci biraju studente s fakulteta koji pru¾aju adekvatno obrazovanje za obavljanje takvih poslova
- Svako leto koristim priliku da zaradim d¾eparac, èesto biram poslove koji traju po nekoliko dana jer se solidno zaradi, a posle imam dosta slobodnog vremena- obja¹njava Ivan R¹umoviæ, student Elektrotehnièkog fakulteta u Beogradu.

Ko mo¾e da se uèlani u zadrugu
INFORMACIJE Srednjo¹kolci na uvid u zadrugu donose uverenje iz ¹kole, studenti potvrdu o overenom semestru, dok nezaposleni mlaði od 30 godina donose radnu knji¾icu, u kojoj se ubele¾ava svaki dan proveden na poslu. Svi koji naðu posao preko zadruge su zdravstveno osigurani. Posao se realizuje sklapanjem ugovora s poslodavcem, a vreme trajanja ugovora za isti posao kod istog poslodavca je maksimalno 120 dana.
I. Jovanoviæ ||||


----------

Hostese i graðevinski radnici zaraðuju najveæe dnevnice
Mladi su veoma zainteresovani za poslove koji za kratko vreme obezbeðuju dobru zaradu...
Mladi su veoma zainteresovani za poslove koji za kratko vreme obezbeðuju dobru zaradu. Dok je zdravstvenom radniku potrebno mesec dana da zaradi 20.000 dinara, hostese na sajmovima mogu da zarade tu cifru radeæi samo pet dana.

ZARADA - Ponuda poslova tokom proleæa i leta je veoma bogata, a najlak¹e se pronalaze poslovi pomoænih radnika u restoranima i hotelima, tvrde u omladinskim zadrugama.
Ipak, za poslove sobarice, spremaèice i pomoænih radnika u kuhinji meðu mladima nema dovoljno zainteresovanih, jer su manje plate. Oni se èesto opredeljuju za poslove koji nisu fizièki naporni, poput pakovanja robe i lepljenja deklaracija. Ali i pored sve veæe ponude razlièitih poslova, i dalje su najpopularniji poslovi hostesa i promoterki, koji su i najplaæeniji.
- Ponuda je raznolika, radi se tokom nedelje, ali i samo vikendom. Neki poslodavci tra¾e iskustvo, dok za sajam automobila, na kojem se za dan mo¾e zaraditi i do 50 evra, hostese osim dobrog izgleda moraju da poka¾u i zadovoljavajuæe znanje o automobilima - ka¾e Breda Miliæ iz omladinske zadruge „Bulevar".
Devojke su zainteresovane i za èuvanje dece, za koje poslodavci tra¾e iskustvo. Posao se radi najmanje ¹est meseci, tri sata dnevno pet dana u nedelji.
- Imamo veoma dobro iskustvo sa studentima koje rade s decom svih uzrasta. Osim iskustva u radu s decom, za posao je potrebno da kandidat bude psihofizièki zdrav, a plata se kreæe od osam do 30.000 dinara meseèno - ka¾e Branka Selena iz bebi servisa „Deèji osmeh".
Mladiæi se najvi¹e interesuju za te¹ke fizièke polove, koji se ugovaraju za dan, a koji su ne¹to plaæeniji od ostalih. Postoji velika ponuda poslova obezbeðenja u klubovima, ali se mladi ljudi retko javljaju jer je zarada niska (u proseku oko 150 evra), a posao mo¾e da bude i opasan.
- Mladiæi najèe¹æe tra¾e poslove koji traju od dva do tri dana, a koji se plaæaju po dnevnicama. Oni rade i te¾e fizièke poslove za koje je dnevnica najveæa - 1.500 dinara - obja¹njava Miliæ. V. Latas
N. Tomiæ ||||

24sata

--

AVENDON

Quote from: Bred on 26-06-2007, 09:03:09
hostese osim dobrog izgleda moraju da poka¾u i zadovoljavajuæe znanje o automobilima

:116: :116: :116: :116:

pereca

Preko leta hiljade studenata i srednjo¹kolaca rade sezonske poslove
Zarade na „Egzitu“, pa idu na letovanje



Vi¹e od 5.000 novosadskih studenata i srednjo¹kolaca letnje praznike prove¹æe radno, daleko od pla¾a i ba¹ta kafiæa. Za dnevnice od 800 do 2.000 dinara radiæe razne poslove i skupljati novac za septembarsko letovanje. Pored poljoprivrednih radova koji uglavnom ukljuèuju berbe voæa i povræa, sezoncima se nude poslovi i u gradskim zonama. Najtra¾eniji posao je „bilo ¹ta“ vezano za „Egzit“, jer se na taj naèin spoji te¾ak rad, ali i besplatan boravak na festivalu.
- Kod nas se ozbiljno i te¹ko radi i stvarno se umori, ali se i dosta toga i nauèi - ka¾e Rajko Bo¾iæ, portparol „Egzita“. On je istakao da svake godne „Egzit“ preko studentske zadruge zaposli oko 2.000 mladih. Oni, za dnevnice od 25 do 60 evra, de¾uraju na ulazima, prodaju ulaznice, rade na obezbeðenju, hostingu, za ¹ankom, promovi¹u proizvode... Za one koji nisu imali sreæe da upadnu u „Egzit tim“, zadruge nude poslove na poljoprivrednim dobrima, graðevini, poslovima èi¹æenja, promovisanju proizvoda, sajmovima...
- Kategoriju srednjo¹kolaca najèe¹æe zapo¹ljavamo na benzinskim pumpama NAP, sa kojima godinama saraðujemo. Oni preko leta peru vetrobranska stakla i naduvavaju gume - ka¾e Anðelko Raduloviæ, komercijalni direktor studentske zadruge „Student“, preko kojih se sezonski zapo¹ljava oko 4.500 mladih. Rad na pumpama je meðu novosadskom omladinom jedan od tra¾enijih poslova za koji, tvrde, „treba veza“.
- Tu se odlièno zaraðuje i uvek je te¹ko upasti na neku pumpu. Dnevno, i to samo od bak¹i¹a koji ostavljaju vozaèi, zaradi se vi¹e od 30 evra, a posao je lak - ka¾e Sanja Markoviæ, studentkinja knji¾evnosti koja veæ nekoliko godina leto provodi radno. Po¹to je samofinansirajuæi student, leto koristi da bi barem jednim delom pomogla roditeljima da plate njeno ¹kolovanje. Tokom cele godine Sanja vikendom radi u kafiæu kao „leteæi konobar“, a leto æe provesti na primorju, takoðe radeæi u ugostiteljstvu.
Zadruge nude branja voæa i povræa i plevljenje repe i soje. Dnevnica u tim poslovima varira u odnosu na blizinu, odnosno udaljenost od grada, kao i od potrebnog sme¹taja. Mladiæi, prema reèima Raduloviæa, èesto biraju rad na utovaru i istovaru robe, ili za druge fizièke poslove koji su ujedno i najplaæeniji. Tu su i poslovi noænih èuvara i portira, za koje poslodavci uglavnom tra¾e mladiæe do 26 godina starosti. Devojke radije promovi¹u proizvode.
- Za poslove na promocijama potrebna je sanitarna knji¾ica, jer se najvi¹e promovi¹u prehrambeni proizvodi. Dobru saradnju imamo sa marketima „Rodiæ“, „Alba“, „Univerexport“, koji èesto anga¾uju devojke za promociju proizvoda „Mice mlekarice“, „Henkela“, „Vode Vrnjci“ i drugih proizvoðaèa - ka¾e Raduloviæ. Posao kojih se pojedine studentkinje i uèenice nerado prihvataju, prema reèima Milice Ogrizoviæ iz Omladinske zadruge „Dunav“, jeste èi¹æenje.
- Mladi umeju da budu izbirljivi, a posao koji se najèe¹æe odbija je èi¹æenje. Ipak, trenutno imamo oko 250 èlanova i svi su anga¾ovani - ka¾e Ogrizoviæeva. Ona napominje da najvi¹e posla za zadrugare ima na zgradi „Merkatora“ koja je u finalnoj fazi radova. Mladiæi se tamo anga¾uju da bi èistili ¹ut koji ostane posle radnika, dok se devojke anga¾uju na èi¹æenju veæ zavr¹enih prostorija. Tu su i selidbe, sreðivanje arhiva, sajmovi i po¹umljavanje.
- Veliki broj na¹ih zadrugara po¹umljava oblasti oko Vr¹ca i Sombora. Posao traje oko mesec-dva, a uz to idu i obezbeðen sme¹taj i hrana, plus dnevnica - ka¾u u OZ „Dunav“.
Novosaðani leti rade i kao konobari u gradskim ba¹tama, kao spasioci na ©trandu ili prodavci sladoleda. Ti poslovi se ugovaraju direktno, a o naèinu plaæanja odluèuje poslodavac. Veæina privatnika nema ni¹ta protiv da zapo¹ljava studente, ali su prisutni i oni koji smatraju da studiranje i posao ne idu jedno uz drugo.

Posao na moru najtra¾eniji
Jedan od najtra¾enijih sezonskih poslova je rad na primorju, gde su znatno veæe dnevnice. U agenciji za kadrovske usluge „Trenkwalder“ otvoren je konkurs za sezonske poslove na Crnogorskom primorju, gde su potrebni menad¾eri restorana, kuvari, konobari, graðevinci, mesari, kao i recepcionari i sobarice za rad u luksuznim hotelima. Dnevnice se kreðu od minimalnih 25 evra po danu, pa do meseènih primanja i do 600 evra. Konkurs je otvoren cele sezone, a zainteresovani ga mogu pogledati na adresi www.trenkwalder.com.



www.blic.co.yu

Bred

QuotePosao na moru najtra¾eniji
Jedan od najtra¾enijih sezonskih poslova je rad na primorju, gde su znatno veæe dnevnice. U agenciji za kadrovske usluge „Trenkwalder“ otvoren je konkurs za sezonske poslove na Crnogorskom primorju, gde su potrebni menad¾eri restorana, kuvari, konobari, graðevinci, mesari, kao i recepcionari i sobarice za rad u luksuznim hotelima. Dnevnice se kreðu od minimalnih 25 evra po danu, pa do meseènih primanja i do 600 evra. Konkurs je otvoren cele sezone, a zainteresovani ga mogu pogledati na adresi www.trenkwalder.com.

Zanimljivo ali na tom linku nigde nema Crne Gore? Poslove nude samo u Srbii...