Ureðaj otkriva bubice na ispitima

Started by Bred, 26-06-2007, 09:08:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Grupa studenata i asistenata novosadskog Fakulteta tehnièkih nauka krenula je u borbu protiv najsavremenijih vrsta bubica za prepisivanje i napravila jo¹ savremeniji ureðaj. Reè je detektoru be¾iène komunikacije (MD-100), koji otkriva da li neko od studenta tokom ispita koristi telefon, koji je neophodan za prepisivanje pomoæu bubice.

LAMPICA - Ako se to dogodi, lampica na aparatu, ne veæem od kutije cigareta, zasvetli, a de¾urni profesor mo¾e da otkrije ko koristi nedozvoljena sredstva. Ureðaj dometa 30 metara je osmi¹ljen na katedri za elektroniku, a u pomoæ je priteklo i nekoliko studenata, koji su im objasnili kako se to radi na samom terenu. Autor ureðaja mr Milo¹ Slankamenac, asistent na katedri za elektroniku, ka¾e i da se sam uverio da studenti prepisuju na testovima.
- De¹avalo se da proèitamo: „Na slici se vidi", ali u samom radu nigde nema slike. Posle pritiska studenta na Dekanat da se ne¹to preduzme protiv prepisivanja, predlo¾ili smo im ovo re¹enje. Blokatori signala koje imaju pojedini fakulteti, prevaziðeni su jer koriste uski opseg frekvencije, dok novi modeli mobilnih i be¾iènih telefona imaju drugi opseg. Osim toga, ometanje signala je zabranjeno - ka¾e Slankamenac.
Vatreno kr¹etnje ureðaj je do¾iveo na FTN-u u Novom Sadu, u januarskom ispitnom roku, a kada su na ispitu lampice zasvetlele, mnogi studenti nisu poverovali profesoru da su otkriveni. Tak kada su im pokazali ureðaj, tek tada su ugasili telefone. Ustanovljeno je da se bubice i kamere najvi¹e koriste na prvoj i drugoj godini, dok su najpo¹teniji studenti zavr¹nih godina.
Trenutno se na FTN-u koristi deset ovakvih ureðaja, naruèeno je jo¹ toliko, a za primenu su zainteresovani novosadski Pravni fakultet, kao i pojedini fakulteti iz Beograda i Kragujevca.
||||

24sata