Oko - ogledalo zdravlja

Started by Bred, 09-05-2006, 11:15:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Oèi nam daju dragocene informacije o stanju na¹eg zdravlja i o izvesnim poremeæajima do kojih eventualno mo¾e doæi, otkrivaju na¹u liènost i „filtriraju“ unutra¹nje stanje.

„Pa¾ljivim posmatranjem oèiju neke osobe moguæe je otkriti koje su slabe taèke koje je nasledila od roditelja i koji poremeæaji se mogu eventualno razviti“, obja¹njava dr Rudi Lanca, predsednik Nacionalne federacije naturopata. To je ujedno i sr¾ iridologije (iris, du¾ica na latinskom), drevnog metoda koji koriste naturopate, specijalisti koji se pre svega bave prevencijom i koji, koristeæi razlièite prirodne tehnike, poku¹avaju da organizam dovedu u ravnote¾u.

„Prvi korak u iridolo¹koj analizi je posmatranje boje oèiju pacijenta. Boja oèiju je karakteristika koja nam mo¾e dati interesantne informacije“, ka¾e dr Lanca. Naturopata posmatra i tumaèi razlièite znake koji se èitaju iz oèiju. Ba¹ kao ¹to je refleksologija stopala bazirana na pretpostavci da se na stopalu „ogledaju“ svi na¹i organi, tako i iridologija govori o posebnim zonama na telu, koje se odra¾avaju u oèima.

Da bi se uradila precizna i detaljna analiza potrebni su struènost i instrumenti kojima raspola¾e iridolog.

Onaj ko ima dobro zdravlje, uravnote¾en naèin ¾ivota i, pre svega, dobar genetski materijal (¹to znaèi da nije nasledio predispoziciju da se razviju te¹ka oboljenja), ima neke vrlo precizne karakteristike oka. „Idealno je, znaèi, imati ¾iv, prozraèan i jasan pogled, sa savr¹eno okruglom zenicom koja, podvrgnuta konstantnoj svetlosti, ne menja dimenzije, a beonjaèa je homogena i bela“, obja¹njava dr Lanca. „Kada se na beonjaèi pojave popucali kapilari, to znaèi izvesnu osetljivost venskog sistema, koji se mo¾e odnositi na èitavo telo. Ukoliko na beonjaèi ima ¾uækastih taèkica, to znaèi da postoji rizik od visokog holesterola i triglicerida, pa samim tim, i rizik od srèanih problema.

Iridolog pa¾ljivo posmatra celu okularnu zonu, ali na du¾ici se mogu proèitati najva¾niji znaci. Zato ¹to je pokazatelj dobrog zdravlja, obojeni deo oka ne bi trebalo da ima tamne mrlje, a „tkanje“ bi trebalo da ima dobar i kompaktan konstrast.

„Ali, ako se udubimo u neèiji pogled, ne dobijamo samo informacije o zdravlju te osobe, veæ i o njenoj liènosti“, ka¾e Marko Pakori, psihoterapeut, struènjak za govor tela.
CDC/IB