Parafiran sporazum Srbija-EU

Started by Bred, 07-11-2007, 15:00:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

zvor: B92, Beta, Tanjug

Sporazum je u ime Vlade Srbije parafirao Bo¾idar Ðeliæ, kog je za parafiranje Vlada ovlastila juèe, na telefonskoj sednici, a u ime Evropske unije komesar za pro¹irenje Oli Ren. Ren je rekao da je parafiranje Sporazuma prvi konkretan korak ka integraciji Srbije u EU, ¹to æe dati konkretne ekonomske koristi, podstaæi investicije, otvaranje novih radnih mesta i bolju za¹titu graðana.

On ka¾e da se nada i skorom potpisivanju tog sporazuma. "Lopta je u rukama Srbije, a ¹to se nas tièe, mi æemo biti spremni za potpisivanje èim budu ispunjeni politièki uslovi za to", izjavio je Ren, precizirajuæi da pod "uslovima" podrazumeva, pre svega, hap¹enje i izruèenje preostalih optu¾enika za ratne zloèine Ha¹kom tribunalu.

Ceremoniji je prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadiæ, koji je rekao da je taj sporazum veliko priznanje za evropsku Srbiju i dokaz da Srbija ima kapacitet da postane punopravna evropska zemlja.

On je rekao i da æe graðani Srbije ubuduæe izgraðivati svoj ¾ivot po evropskim standardima i evropskim vrednostima.

Predsednik Srbbije je pru¾io uveravanja da æe biti postignuta puna saradnja sa Ha¹kim tribunalom i naveo oèekivanje da æe iduæe godine biti potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridru¾ivanju.

Parafiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridru¾ivanju, Srbija je napravila prvi op¹ti ugovorni odnos sa Evropskom unijom, a nakon nje u regionu ostaje samo BiH koja treba da to uèini.

Do parafiranja dolazi po¹to je glavna tu¾iteljka Ha¹kog tribunala Karla del Ponte komesaru EU za pro¹irenje Oliju Renu, kako je objasnio, prenela da je Srbija ostvarila znaèajan napredak u saradnji s tim sudom i da je to dovoljno za parafiranje Sporazuma.

Ðeliæ je za B92 rekao da je parafiranje Sporazuma korak ka kandidaturi Srbije za èlanstvo u Evropskoj uniji. "Parafiranje Sporazuma i potpisivanje Sporazuma o readmisiji samo su prvi koraci do na¹eg cilja, a to je da do kraja sledeæe godine postanemo kandidati za ulazak u EU", ka¾e Ðeliæ.

Parafiranju je prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadiæ.

A predsednik Skup¹tine Srbije Oliver Duliæ izjavio je da æe parlament uèiniti sve da Srbija do kraja 2008. godine dobije status kandidata za èlanstvo u Evropskoj uniji.

Duliæ je novinarima u skup¹tini rekao da æe 2008. godina, ¹to se tièe parlamenta, biti godina u kojoj æe Srbija uæi u ozbiljnu proceduru uskladjivanja zakona sa standardima u EU.

"Do kraja ove godine skup¹tina planira da zavr¹i sve ozbiljne zakone u skladu sa ustavnim zakonom, kao i bud¾et za sledeæu godinu", naveo je predsednik Skup¹tine.

Ljoveras: ®elimo potpis, Hag uslov

Evropska komisija je sprema da uèini sve kako bi Sporazum sa Srbijom bio ¹to pre potpisan, ali puna saradnja s Ha¹kim tribunalom ostaje neophodan uslov za to, rekao je ¹ef delegacije Evropske komisije u Srbiji ®osep Ljoveras.

"Lopta je sada u dvori¹tu Srbije", rekao je Ljovers na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio izve¹taj Evropske komisije o napretku Srbije u 2007.

On je dodao da Komisija smatra da je moguæe skoro potpisati Sporazum i da je spremna da skrati proces pravne revizije i prevoðenja Sporazuma, posebno jer se bitno ne razlikuje od Sporazuma potpisanog s Crnom Gorom, ali da oèekuje da uslov pune saradnje s Tribunalom ¹to pre bude ispunjen.

Ocenio je da je politika pro¹irenja EU uspe¹na i dodao da je EK odluèna da ostvari napredak u tom procesu i ukljuèi Srbiju u to.

Ljoveras je rekao da je 2008. godina kljuèna za proces tranzicije u zemljama zapadnog Balkana, koji se, kako je ocenio, suoèava s brojnim izazovima, pre svega s pitanjem buduæeg statusa Kosova i jaèanja institucija u BiH.

®ozep Ljoveras biæe gost veèera¹njeg Poligrafa na TV B92 u 19 sati.

Dimitrijeviæ: Va¾an korak u pravcu ka EU

Dimitrijeviæ (FoNet)
Dimitrijeviæ (FoNet)
Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijeviæ ocenio je da æe parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridru¾enju biti prvi korak u pribli¾avanju Srbije EU i da je on va¾an jer moralno obavezuje.

"Ako ste ne¹to parafirali, to je takoreæi kao da ste ga potpisali", rekao je Dimitrijeviæ i podsetio da æe Sporazum morati da bude ratifikovan i u Srbiji i u parlamentima evropskih dr¾ava.

"Parafiranje je znak da smo prihvatljivi, to je znak raspolo¾enja, koji je dobar zato ¹to se vodi raèuna o nekim procesima, o promeni raspolo¾enja i o Ha¹kom tribunalu", ka¾e on.

Dimitrijeviæ je ukazao na va¾nost izjave Olija Rena, prema kojoj se "problem Kosova ne posmatra u kontekstu pristupa EU". "Time se oduzima argument onima koji tvrde da æe Srbija izdati Kosovo da bi u¹la u EU, ¹to nije moguæe", rekao je Dimitrijeviæ.

"Vi¹e investicija"

Jela¹iæ (FoNet)
Jela¹iæ (FoNet)
Povodom parafiranja Sporazuma, guverner Narodne banke Srbije Radovan Jela¹iæ je ocenio da Srbija uskoro mo¾e oèekivati veæi priliv direktnih stranih investicija i bolji kreditni rejting.

"To je izazov za sve reforne koje smo naèinili, podsticaj da ih ubrzamo, da detaljno proèitamo izve¹taj Evropske komisije vezan za sve ono ¹to se de¹ava u ekonomiji Srbije, a sigurno je da æe uticati i na to kada æemo potpisati Sporazum", ka¾e Jela¹iæ.

To potvrðuje i èinjenica da æe Srbija sada moæi da dobije milijardu evra finansijske podr¹ke do 2011. iz pretpristupnih fondova Evropske unije IPA.

Iz istih fondova Kosovo æe dobiti 395 miliona evra, a Crna Gora 166 miliona evra, saop¹tila je Evropska komisija.

Instrument pretpristupne pomoæi zemljama koje su potencijalne kandidatkinje za èlanstvo u EU sa zapadnog Balkana predviða da od 2007. do 2011. za projekte ekonomske, strukturne i politièke stabilizacije i reformi Bosni i Hercegovini bude dato 440 miliona evra.

Albanija iz tog fonda mo¾e raèunati na pomoæ od 401 miliona evra.

HRV: EU da insistira na Hagu

Odluka EU da parafira Sporazum o stabilizaciji i pridru¾enju sa Srbijom iako nisu izruèeni glavni osumnjièeni Tribunalu, mo¾e da ugrozi privoðenje pravdi ratnih zloèinaca, saop¹tio Hjuman rajts voè.

HRV je saop¹tio da bi èlanice EU trebalo da odbiju da potpi¹u taj sporazum sve dok Srbija na uhapsi i izruèi Ratka Mladiæa sudu u Hagu. "Ren nagraðuje Srbiju iako ona pru¾a utoèi¹te generalu optu¾enom za genocid", navela je Lota Lajht, predstavnica HRV-a.

"Time je poslata poruka da je EU spremna da odlo¾i privoðenje pravdi odgovornih za ratne zloèine i da ignori¹e ¾rtve stra¹nih nedela poèinjenih u srcu Evrope", ka¾e ona.

HRV je podsetio i da je glavna tu¾iteljka Ha¹kog suda Karla del Ponte posle posete Beogradu u oktobru rekla da uprkos izvesnom napretku, Srbija i dalje ne radi dovoljno na hap¹enju preostalih begunaca.

U saop¹tenju se podseæa i da je u novembru 2006. Evropska komisija naglasila da je puna saradnja s Tribunalom preduslov za nastavak pregovora. "Meðutim, EU je sve vi¹e smanjivala prag procene pune saradnje Srbije s Ha¹kim sudom", ocenjuje HRV.

©tampa: EU oduzima argumente nacionalistima

Zeleno svetlo za parafiranje Sporazuma o stabilizaciji Srbije sa EU oduzima argumente srpskim nacionalistima, a bolji poklon Brisel nije ni mogao da da Beogradu, komentari¹u danas vodeæi srednjeevropski listovi.

"Zahvaljujuæi poèetku pregovora, Evropska komisija izbija iz ruku srpskim nacionalistima populistièki argument da nema svrhe razgovarati s kosovskim Albancima kada je ionako Evropa protiv Srbije", pi¹e poljska Gazeta viborèa.

Dnevnik upozorava da je ta "nagrada Srbiji ¹to je pristala da se obraèuna sa zloèinima pro¹losti" va¾an politièki gest, ali da ima i sasvim konkretne ekonomske efekte. "To je prvi korak koji æe omoguæiti da se poveæa finansijska pomoæ iz EU za tu balkansku zemlju", pi¹e list.

Èe¹ki mediji najavu Olija Rena da je Srbija dobila zeleno svetlo za nastavak pregovora o integraciji u EU ocenjuju kao donekle neoèekivanu. Razlog je, kako pi¹e dana¹nje Pravo, to ¹to su najgori kandidati u pripremama za ulazak u EU upravo Bosna i Hercegovina i Srbija.

Slovaèki listovi nagla¹avaju znaèaj trenutka u kome iz EU sti¾e pru¾ena ruka. "Gest prema Beogradu se tumaèi kao nastojanje da se zadr¾i Srbija na strani Zapada uoèi 10. decembra, kada istièe rok za odluku o statusu Kosova", pi¹e slovaèki dnevnik SME.

Nemaèka ¹tampa ocenjuje da parafiranje Sporazuma valja shvatiti kao znak da je najzad okonèano "ledeno doba" u odnosima Beograda i EU.

''Valja se nadati da æe Srbija blagovremeno ispuniti politièke uslove koje od nje zahteva EK, te da æe Sporazum moæi da bude brzo potpisan", pi¹e minhenski Zidojèe cajtung.

U istom tonu pi¹u danas i ostali najva¾niji nemaèki dnevnici, u kojima dominiraju naslovi poput onoga u Zidojèe cajtungu - "Pohvale Srbiji, pokude Turskoj" ili onog u Frankfurter rund¹auu - "Srbija pohvaljena, kritikovan primeran ðak Hrvatska".

Dalji koraci

Nakon dana¹njeg parafiranja, sporazum ulazi u "internu proceduru" u okviru priprema za njegovo potpisivanje i proces ratifikovanja u Srbiji i EU koji mo¾e da traje i dve godine.

Parafiranje sporazuma znaèi da je tekst sporazuma dogovoren i da se neæe su¹tinski menjati, rekao je agenciji Beta savetnik u Kancelariji za pridru¾ivanje EU Vlade Srbije i koordinator pregovora Vladimir Meðak.

On je dodao da su moguæe jedino "pravno-tehnièke izmene" teksta, odnosno ispravljanje tehnièkih gre¹ki.

Vlada Srbije, posle parafiranja Sporazuma, ¹alje tekst na prevod i zatim svim ministarstvima na mi¹ljenje da bi nakon potpisivanja sporazuma, po¹to se za to ispune politièki uslovi, donela predlog zakona o ratifikaciji koji dostavlja parlamentu na usvajanje.

EU, meðutim, mora sporazum da prevede na 23 jezika èlanica i zatim dostavi predlog odluke za potpisivanje sporazuma Savetu ministara EU na usvajanje.

Ministri spoljnih poslova Unije moraju jednoglasno da usvoje tu odluku. U tom sluèaju, oni istovremeno ovla¹æuju predstavnika koji æe potpisati sporazum.

Nakon potpisivanja sporazuma sledi ratifikacija u Skup¹tini Srbije, Evropskom parlamentu i nacionalnim parlamentima èlanica EU.

dirigent

Koliko sam procitao u Vecernjim novostima ima razlike izmedju parafiranja i potpisivanja, bar za jos koji uslov koji moramo da ispunimo...
    Tako da nas z*** na svakom koraku , sto od napolje sto ovi domaci sto nam mazu oci.

wolfeitzckie

Разлика између парафа и потписа има неких деведесетак кила, арогантно држање, крваве руке, а кум му баш и није био дете цвећа.

darusaz


pop

To sto je sporazum parafiran je ooogroman uspeh (samo zestoko nazadna ili zlurada osoba moze reci suprotno), a sad sto je to trebalo da se desi pre nekoliko godina, to je sasvim jedna druga prica, i tu dolazimo do toga da je ooogroman neuspeh sto se tek sada to desilo.

Neka paralela bi bila sa situacijom da su u trci na 1000 metara svi osim nas startovali, istrcali jedan krug, a mi tek onda 'culi pucanj' i krenuli za njima. Da, uspeh je sto smo uopste i potrcali, ali, gospodo, kakav nam je tajming, da li cemo ikad stici...

dirigent

Ili kad budemo stigli tamo, svi ce gledati da zbrisu odatle glavom bez obzira

          :djavo  :djavo  :namcor

darusaz

Quote from: pop on 08-11-2007, 22:43:54
Neka paralela bi bila sa situacijom da su u trci na 1000 metara svi osim nas startovali, istrcali jedan krug, a mi tek onda 'culi pucanj' i krenuli za njima. Da, uspeh je sto smo uopste i potrcali, ali, gospodo, kakav nam je tajming, da li cemo ikad stici...

Ovo ne¹to poput Ðikija?  :smekerica:

Bred

pa da, pop je Djikijev ucenik :K
Opravdanost ili nepravdanost tog kasnjenja ce buducnost najbolje da pokaze ali cinjenica je da bi nam SADA odgovaralo da smo tamo gde je Slovenija ili Hrvatska  :wink:

vucko81

A Hrvatska je kao mnogo ispred nas?  :bubble:

wolfeitzckie


5Nili

Ubedjen sam da je ovo uradjeno samo zbog skorasnjih izbora,situacije sa Kosovom...i da ce slicne stvari-parafi,potpisi,pristupanja,pohvalnice i sl. uvek desavati kada to bude bilo "potrebno", nikad slucajno i tek tako.

Pedja

Као што рече онај лик у инсајдеру кад га је питала за колико година улазимо у ЕУ? А он јој каже: Верујем да ће то бити прва половина следеће деценије или друга половина.  :help2:

Darker

Quote from: vucko81 on 13-11-2007, 13:04:00
A Hrvatska je kao mnogo ispred nas?  :bubble:

Nije ispred, ZAPADno je :wink:

Bred

Ispred nas je u pogledu integracija sa EU. Bas su sinoc rekli da se pretpostavlja da bi Hrvatska za 5 god mogla da udje u EU.