Kako izbeæi letnje upale uha

Started by Bred, 03-07-2007, 14:11:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Tokom leta boravak na moru, jezeru ili bazenima sem prijatne rekreacije mo¾e da ima i ozbiljne posledice - otitis. Otitis je upala uva koja po pravilu izaziva jak bol. Zavisno od dela uva koji je zahvaæen upalom, razlikujemo nekoliko vrsta otitisa: upala spolja¹njeg, srednjeg i unutra¹njeg uva.

Upala spolja¹njeg uva
Ovo je upala koja zahvata spolja¹nji u¹ni kanal, dakle onaj deo koji se prote¾e od bubne opne do bubnjiæa. Ova bolest je èesta kod ronilaca i plivaèa, a uzrokuju je gljivice i bakterije. Spolja¹nji u¹ni kanal poseduje odreðenu kiselost, a ulazak u vodu ili druge materije koje menjaju PH u¹nog kanala pogoduje razmno¾avanju gljivica i bakterija ¹to izaziva upalu.
Pri upali zidovi spolja¹njeg u¹nog kanala su prekriveni gnojem. Bol je èest i jak, a pojaèava se pri dodirivanju uva. Kao propratni simptomi mogu da se jave glavobolja i upala lokalnih limfnih èvorova koji su uveæani i bolni.
Leèenje kapima: Ovo je najèe¹æa i najpreporuèljivija terapija (kapi za uvo obièno sadr¾e antibiotik i protivupalne materije). Osim toga, treba ponovo uspostaviti prirodnu kiselost spolja¹njeg u¹nog kanala.
©ta ne smete da radite: Ne koristite sprej za kosu, boje za kosu, sapun i sliène stvari, jer su to proizvodi koji nadra¾uju spolja¹nji u¹ni kanal. Za èi¹æenje uva nikako nemojte da koristite ¹tapiæe. Kori¹æenjem ovih ¹tapiæa samo potiskujete ostatke cerumena prema membrani bubnjiæa, a spreèavate prirodno èi¹æenje u¹nog kanala.

Upala srednjeg uva
Ova upala zahvata bubnu opnu. Iako mo¾e da se javi u bilo kojoj ¾ivotnoj dobi i smatra se vrlo èestom upalom, najèe¹æa je kod dece uzrasta od tri meseca do tri godine.
Kako se manifestuje: Gnojni sekret u srednjem uvu pritiska bubnu opnu i taj pritisak izaziva bol. Mala deca zbog toga stalno plaèu i rukom dodiruju bolno uvo. Odrasli opisuju simptome kao jaku bol u uvu praæenu slabljenjem sluha, povraæanjem i povi¹enom telesnom temperaturom. Tokom pregleda lekar uoèava upaljenu, zadebljanu bubnu opnu.
©ta je izaziva: Najèe¹æi krivac za upalu srednjeg uva je bakterija Streptococus pneumoniae. Uop¹teno ova bakterija se povezuje sa upalama ¾drela ili krajnika. Dokazano je da je veæina obolelih od upale srednjeg uva prethodno bolovala od neke od tih bolesti. Upala srednjeg uva i kupanje u bazenu nisu meðusobno povezani.
©ta treba da radite: U leèenju upale srednjeg uva najvi¹e se koriste antibiotici penicilin (za bolesnike starije od 14 godina) i amoksicilin. Leèenje se dopunjava kapima za nos koje smanjuju sekret i otekline sluznice nosa. Time omoguæavaju prohodnost Eustahijeve tube da se smanji pritisak na bubnu opnu.

Upala unutra¹njeg uva
Naziva se i labrintitis. Uop¹teno ova upala se obièno razvije iz upale srednjeg uva koja nije leèena.
Gnojenje i gluvoæa: Obele¾ja ove bolesti su gnoj u uvu, stalna gluvoæa, zujanje u u¹ima i muènina.
Poremeæena ravnote¾a: Bolesnik sa labrintitisom nestabilan je i pati od vrtoglavica.
Ponekad je potrebna operacija: Ako je upala te¹ka, otorinolaringolog æe preporuèiti prikladno leèenje koje neretko znaèi operativni zahvat.

BLIC



katarina

...Sve u svemu, ako vam se desi na moru: lezite, zabacite glavu, sipajte 3% H2O2, malo ce da svrbi, ali sacekajte da prestame da zubori, potom stavite dosta hidrociklina na vatu, a vatu u uvo, pravac na spavanje!
Sutradan ponovite to isto po potrebi!

josefina87

[off]moju malu palantrilicu i bez mora boli uvce[/off] a005