Prva beba iz odmrznute jajne æelije

Started by Bred, 03-07-2007, 13:39:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Svet   

Ogroman uspeh kanadskih lekara
Prva beba iz odmrznute jajne æelije
Autor: CDC/GB | 03.07.2007 -

Na svet je do¹la prva beba dobijena iz jajne æelije koja je sazrela u laboratoriji, pa je zatim zamrznuta, odmrznuta i oploðena, saop¹tio je tim kanadskih istra¾ivaèa iz Centra za reprodukciju „Mekgil“ u Montrealu. Kanadski tim, predvoðen dr Hanalom Holcerom, rekao je da jo¹ tri ¾ene nose bebe zaèete na isti naèin.
Do sada se nije znalo da li jajne æelije mogu da pre¾ive ako se oplode posle odleðivanja. To dostignuæe æe po¹tedeti ¾ene uzimanja opasnih lekova koji mogu da prouzrokuju redak, ali smrtonosan sindrom hiperstimulacije jajnika. Osim toga, ¾enama obolelim od raka pru¾a nadu da æe moæi da budu majke, po¹to hemoterapija mo¾e da prouzrokuje neplodnost. Jajne æelije takvih pacijentkinja mogu da se uzmu pre nego ¹to zapoènu terapiju i da se onda zamrznu kako bi kasnije bile oploðene.
Dr Holcer je istakao da je njihovo istra¾ivanje jo¹ u poèetnoj fazi i da tehnika sazrevanja jajne æelije in vitro jo¹ nije primenjena na ¾enama obolelim od raka. Njihovom studijom su obuhvaæene ¾ene sa policistiènim jajnicima, to jest sa jajnicima prekrivenim cistama koje mogu da izazovu neplodnost. Od 20 ¾ena koje su uèestvovale u istra¾ivanju, èetiri su zatrudnele, a jedna od njih se porodila.

blic


Masha