Drakulin dvorac na prodaju

Started by Bred, 05-07-2007, 15:38:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug 
Bukure¹t -- Dvorac u Transilvaniji, koji se uzdi¾e nad liticama kod rumunskog grada Bra¹ova, ponuðen na prodaju za 135 miliona dolara.


'Cijena prava sitnica'
Srednjovekovni dvorac Bran, postao je poznata turistièka atrakcija zbog povezanosti sa knezom Vladom, èija je okrutnost inspirirala Brajana Stokera za roman "Drakula", koji je objavljen 1897. Prema legendi, surovi Vlad, koji je nadimak "Nabijaè na kolac" dobio prema naèinu na koji je muèio neprijatelje, proveo je jednu noæ u tom dvorcu, izgraðenom u 14. veku kao utvrðenje u odbrani od Osmanlija.

Rumunska kraljevska porodica se u dvorac preselila dvadesetih godina pro¹log veka i u njemu je ¾ivela do 1948. kada ga je komunistièki re¾im konfiskovao od princeze Ileane.

Posle restauracije osamdesetih godina i pada komunistièke vladavine, postao je popularan kao "Drakulin dvorac".   

Godine 2006. vraæen je sinu princeze Ileane, njujor¹kom arhitekti Dominiku Habsburgu (69), koji je obeæao da æe ga dr¾ati kao muzej do 2009. godine, ali ga je odmah ponudio lokalnim vlastima za 80 miliona dolara.   

Ponuda je odbijena, ali ga je Dominik nedavno ponudio na prodaju, kako je rekao, "pravom kupcu" od koga dvorac oèekuje 135 miliona dolara.
b92

Darker