Pesak opasan po zdravlje

Started by Bred, 05-07-2007, 15:27:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: E.B. |
Igranje u parku ili na pla¾i mo¾e da bude opasno. Taènije, pesak koji je na pla¾i ili u pe¹èanicima u deèjim igrali¹tima krije razne opasnosti koje mogu da imaju ozbiljne posledice po va¹e dete.

- Pesak, na¾alost, nije èist - ka¾e za „Blic“ dr Ljiljana Petroviæ, pedijatar, i dodaje:
- Èesto se u njemu kriju zakopani ostaci hrane, kore od lubenice, ko¹tice od voæa, izmet ¾ivotinja i sl. Ali to nije sve, na¾alost, mogu se naæi upotrebljeni ¹pricevi, kao i kondomi.
A evo koje se jo¹ bakterije i izvori zaraza kriju u pesku.

Najèe¹æe zaraze
Zaraze koje se najèe¹æe prenose su one èiji su izazivaèi pseæi paraziti. Naime, kako nesavesni vlasnici ne èiste za svojim kuænim ljubimcem, iako ih zakon obavezuje na to, deca èesto dolaze u kontakt sa izmetom ¾ivotinja, bilo da je reè o gradskom parku ili pla¾i. Zbog smeæa u pesku se nalaze razne opasne bakterije.
Crevna zaraza bakterijom Campylobacter jejuni javlja se nakon kontakta s izmetom zara¾ene ¾ivotinje, a manifestuje se temperaturom, dijarejom i grèevima u stomaku. Leèi se antibioticima.
Bakterija Echinococus takoðe mo¾e da se naðe u pesku - dete mo¾e da se zarazi Echinococusom nakon dodira s psom koji na dlaci ima jaja¹ca parazita. Kada jaja¹ca uðu u sistem za varenje, prolaze kroz zidove creva i ulaze u krvotok. Krvotokom jaja¹ca prvo dolaze u jetru gde se najèe¹æe i zadr¾avaju, ali mogu da dospeju i u pluæa, srce, a nakon srca i u druge organe. Jaja¹ce se gnezdi u mekom tkivu, a oko njega se formira vodena cista u kojoj se razvijaju paraziti. Akutna opasnost po zdravlje nastaje kada se vodena cista razvija u osetljivim organima (npr. u tkivu srca, oka, mozga...) ili pri pucanju vodenaste ciste u pluæima. Leèi se lekovima i hirur¹ki, odstranjivanjem vodenaste ciste.
Zaraza Dipylidium caninum znaèajno se razlikuje od ehinokokoze i manje je opasna. Najveæi broj sluèajeva zaraze javlja se kod dece, a zaraza nastaje kada se proguta buva koja je nosilac parazita. Parazit se razvija i opstaje u tankom crevu - pa iako nije opasan po ¾ivot, mo¾e znaèajno da naru¹i zdravlje. Simptomi zaraze ovim parazitom su dijareja, grèevi, nadra¾enost i svrbe¾ u podruèju anusa. Zaraza se leèi lekovima koji ubijaju parazita u crevima.

Zaraza pseæim ili maèjim glistama
Toksokarozu uzrokuju paraziti koji inaèe ¾ive u crevima pasa i maèaka. Nju kod ljudi izazivaju jaja¹ca pseæe gliste koja preko izmeta ¾ivotinja zagaðuju zemlju ili pesak. Ova jaja¹ca su vrlo otporna i u pesku mogu da pre¾ive godinama - sasu¹ena i neaktivna.
A kada dospeju u sistem za varenje, prolaze kroz zidove creva i dospevaju u krvotok. Ova bolest je jako opasna jer larve mogu da zavr¹e u osetljivim organima kao ¹to su pluæa, oko ili mozak. Simptomi zaraze pseæim glistama razlikuju se i zavise od organa u kojem se jaja¹ca zaustave - tako da simptomi mogu da budu blagi i da proðu neprimetno. Ipak, te¾e sluèajeve prati temperatura, ka¹ljanje, bronhitis, uveæana jetra, osip, oteèeni limfni èvorovi. Najte¾i oblik je svakako ako jaja¹ca zavr¹e u mozgu, tada dolazi do smetnji srednjeg nervnog sistema i epilepsije.
Telo se samo bori, stvarajuæi omotaè od èvrstog tkiva oko nametnika. A leèenje se sprovodi lekovima koji ubijaju larve.

Saveti
Obavezno kada izlazite napolje nosite u fla¹ici obiènu vodu kojom æete deci da operete ruke nakon igre. Posle pranja, ruke prebri¹ite i vla¾nim maramicama. Potrudite se da deca posle igre u pesku ne jedu ni¹ta svojim rukama. Hranite ih, a kada doðete kuæi, operite im ruke mlakom vodom i sapunom.
Pre nego ¹to dete poène da se igra u pesku, na pla¾i ili na igrali¹tu, preðite grabuljicom po pesku da biste videli da li ima smeæa. Ukoliko vidite izmet ¾ivotinje, bilo bi po¾eljno da se dete ne igra u tom pesku.
Ipak, ne uskraæujte im radost igranja u pesku. Dok se oni igraju, vi morate da budete veoma oprezni.


blic