Red Bull Gravity Challenge

Started by Jeca, 16-07-2007, 10:26:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jeca

Gravity Challenge

DA LI MO®ETE LAKO DA POBEDITE GRAVITACIJU?
Pro¹lo je 300 godina od kada je gospodin Isak Njutn dremkao ispod drveta na Kembrid¾u kada mu je ne¹to iznenada palo na glavu. Ako je verovati knjigama iz istorije, to ne¹to je bila jabuka. Ipak, savremeni, pouzdani svedoci su spremni da posvedoèe, èak i da se zakunu da je to ¹to je gospodinu Njutnu palo na glavu, zapravo jaje (odakle god je to jaje tog dana do¹lo). Èak ¹ta vi¹e postoje filozofi koji podr¾avaju teoriju da se prvo pile izleglo ba¹ iz ovoga jajeta. Bilo kako bilo, ovaj iznenadni dogaðaj dao je ljudskom rodu zakon gravitacije! Od tada, fizièari, matematièari i ostali renomirani nauènici ¹irom sveta lupaju svoje glave oko toga kako da pobede i nadmudre ovaj prirodni fenomen.
DA JAJE MO®E DA LETI
Za Red Bull Gravity Challenge potrebni su nam ljudi koji su spremni da gravitaciju pobede svojom mudro¹æu, snala¾ljivo¹æu i ma¹tom. Ko mo¾e da baci jaje sa vrtoglave visine od 15 metara i omoguæi mu da se pri padu ne razbije? Da li ste spremni za ovo? Da li je va¹ mozak veæ pun ideja kako da na¹em jajetu omoguæi siguran spust? Ako jeste, ulogujte se pod LOKACIJE da saznate kada se Gravity Challenge odr¾ava na va¹em fakultetu. A pod KNJIGA PRAVILA pronaæiæete sve ¹to uèesnici treba da znaju i èemu da te¾e. U sluèaju da ne mo¾ete da zamislite kako bi ovo trebalo da izgleda, ili leti, onda obavezno pogledajte na¹u MEDIJA KOLEKCIJU.


KNJIGA PRAVILA
PRAVILA GRAVITACIJE NE MORAJU DA SE PO©TUJU, ALI PRAVILA RED BULL-a MORAJU
TAKMIÈARI
Takmièenje je otvoreno za sve èlanove fakulteta (studente, profesore, asistente, predavaèe) kako su svi nabrojani direktni potomci Isaka Njutna.

Svaki tim sastoji se od maksimum tri èlana, a pri tom je samo jednom èlanu tima dozvoljeno da izvoli do startne rampe/krana kako bi bacio jaje. Druga dva èlana tima mogu sa zemlje da navode, daju savete i sugestije ili jednostavno da dr¾e fige da æe sve proæi dobro i da æe ba¹ njihovo jaje pre¾iveti pad i sigurno sleteti na zemlju
JAJOKLOP


Kako bismo izbegli stvaranje ogromnih kratera na zemlji i osigurali da na¹i posmatraèi ostanu nepovreðeni, ova sprava ne mo¾e da bude te¾a od 5kg. Takoðe, ne sme da bude veæa od 1m3 (1x1x1). Sprava koja æe jajetu omoguæiti prijatan i siguran let ne mo¾e biti od materijala koji mogu da se razbiju ili da omoguæe jajetu da poleti bez pomoæi Red Bull-a (npr. staklo), niti da sadr¾i substance koje mogu da dovedu do bilo kakvog zagaðenja (ulje,hemikalije, itd.) Ovo znaèi da æe tehnièke karakteristike va¹e naprave biti pa¾ljivo ispitane i pregledane pre starta. Ako se poka¾e da va¹a naprava mo¾e da izazove ozbiljne posledice, jaje æe biti sankcionisano i na samom staru razbijeno u za tu priliku specijalno predviðeni tiganj.


BODOVANJE
Jaje mora da pre¾ivi pad sa visine od 15 metara bez ijedne ogrebotine u jednom komadu i bez ijedne vidljive pukotine! Timovi èije jaje dotakne zemlju pri padu dobija èitavih 6 poena! Ako ovo nije sluèaj timovi dobijaju samo polovinu od ovih bodova.Kreativnost i ideja koja se krije iza naprave takoðe æe biti bodovana. Nezavisni ¾iri (koji se ne sastoji od piliæa, koko¹aka i druge ¾ivine) æe davati bodove od 1 do 6.

Tako da maksimalan broj poena koji tim mo¾e osvojiti je 12.
PREKO ZNOJA DO NAGRADE
Pored slave, dubokog po¹tovanja i mo¾da moguænosti ulaska u anale istorije, timove èekaju i neke veoma poletne nagrade.




Info Box
FORMULA INSPIRACIJE: Red Bull x Njutn Za one koji problematici ¾ele da pristupe sa èisto matematièkog stanovi¹ta, ali su negde zaturili knjigu iz fizike, dajemo ukratko obja¹njenje Njutnovog op¹teg zakona gravitacije: Izmeðu svaka dva tela (dve taèkaste mase) deluje privlaèna, gravitaciona sila, koja je srazmerna proizvodu njihovih masa, a obrnuto srazmerna kvadratu njihovog meðusobnog rastojanja. Gravitaciona sila deluje du¾ prave koja prolazi kroz centre dva tela. Gravitaciona konstanta G, iznosi:

g=9,81 m/s2
Za jedno proseèno jaje, ovo bi znaèilo da bi sa 15 metara visine jaje palo na zemlju posle 1.748 sekundi pri brzini od 61.76 kph. Ovo se odnosi prema sili od hmm, hmm...paaa, recimo da æete bez dobre naprave proizvesti savr¹enu kajganu. Suvi¹e komplikovano? Onda za vas imamo sledeæu formulu: Red Bull= kreativnost X ideja na kvadrat + dosetka èistog genija=prijatan i siguran let jajeta


Za vise informacija: www.redbull.co.yu