Srbija gori!

Started by Bred, 24-07-2007, 14:20:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Vruæine i rekordne temperature
24. jul 2007. | 14:19 -> 16:06 | Izvor: B92, Beta
Beograd -- Prema podacima meteorologa od 14 sati, najtoplije u Srbiji bilo je u Smederevskoj Palanci i Zajeèaru - 44 stepena.

U Beogradu su zvanièno izmerena rekordna 43 stepena, ali su termometri u centru grada pokazivali i 45 stepeni. Prema poslednjim merenjima Hidrometeorolo¹kog zavoda Srbije, temperatura vazduha od 43 stepena izmerena je i u Kragujevcu, Kur¹umliji, Ni¹u i Kraljevu, a stepen ni¾e izmereno je u Velikom Gradi¹tu i Leskovcu.

Najsve¾ije u Srbiji je na Kopaoniku, 29 stepeni.

Po¹tuju se preporuke u vreme ¾ega

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajiæ ka¾e da oko 90 odsto poslodavaca po¹tuje preporuke u vezi s vruæinama.

Poslodavci uglavnom po¹tuju preporuke da rad na otvorenom bude obustavljen od 11.00 do 16.00, rekao je Ljajiæ i dodao da se Inspekciji rada prethodnih dana javilo dosta poslodavaca i zaposlenih koji tra¾e obja¹njenja i sugestije za sprovoðenje mera koje treba preduzeti pri radu na visokim temperaturama.

Inspekcija rada izlazi na teren, de¾ura, daje preporuke, a tamo gde je potrebno primenjuje i odreðene mere", ka¾e Ljajiæ.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Bo¾iæ-Trefalt podsetila je da za nepo¹tovanje preporuke ministrarstva ne postoje sankcije.

"Pojedini poslodavci ne mogu da zbog svog procesa rada po¹tuju preporuku ministarstva i obustave rad na otvorenom od 11.00 do 16.00", ka¾e ona, ali i dodaje da su poslodavci du¾ni da primene neke druge preventivne mere.

"Poslodavci su du¾ni da radnicima na visokim temperaturama obezbede èe¹æe pauze, smenski rad, kori¹æenje dosta teènosti ili neke druge mere koje su u cilju za¹tite zdravlja na radu", ka¾e Vera Bo¾iæ-Trefalt.

Direktor Javnog komunalnog preduzeæa Gradska èistoæa Dragan Ignjatoviæ rekao je da se ta gradska slu¾ba prilagodila radu na visokim temperaturama.

"Po¹tujemo preporuku ministarstva, pa na¹i radnici na èi¹æenju ne rade od 11.00 do 16.00. Oko 70 odsto na¹ih vozila je s klima-uraðajima", ka¾e Ignjatoviæ.

----

Po¾ari ne jenjavaju
24. jul 2007. | 08:33 -> 15:57 | Izvor: B92, Beta
Bor, Pirot -- Posle podne treba da poène intervencija specijalnog ruskog aviona na Staroj planini. Po¾ari i kod Svrljiga, Bora i u kanjonu Uvca.

Pomoænik ministra unutra¹njih poslova u sektoru za¹tite i spasavanja Predrag Mariæ ka¾e da se za intervenciju ruskog aviona u ga¹enju po¾ara èeka potvrda Ministarstva za vanredne situacije Rusije. "U ovom trenutku kritiène su èetiri lokacije, a to su Vidliè na Staroj planini, mesto kod Svrljiga, Stolovo kod Kraljeva i po¾ar u kanjonu reke Uvac", rekao je Mariæ za B92.

Na pitanje da li je taèna informacija da je helikopter kojim raspola¾u snage za ga¹enje po¾ara u kvaru, Mariæ je za B92 odgovorio potvrdno.

"Veoma brzo æe biti doveden u funkciju. Imao je veoma veliki broj preleta u poslednjih nekoliko dana, a osim toga ne mo¾e da leti na visokim temperaturama, veæ samo u ranim jutarnjim èasovima i uveèe. Usled tolikog preoptereæenja do¹lo do sitnijeg kvara, ali nadam se da æe kolege iz vojske da to poprave tokom dana", ka¾e on. 

On je rekao da nema podatke o ¹teti koju je vatrena stihija prouzrokovala. "Na¹ sektor se u ovom momentu kocentrisao da sve po¾are stavi pod kontrolu, a ostalo je za sada sekundarno", ka¾e on.

Na terenu je trenutno oko 500 ljudi, a 2.500 je u pripravnosti, rekao je Mariæ i dodao kako oèekuje da æe dana¹nja akcija i pored veoma visokih najavljenih temperatura, dati rezultate.

Mariæ je naveo da je noæas izbio po¾ar u fabrici Go¹a u Smederevskoj Palanci, ali da je intervencijom vatrogasnih ekipa uga¹en.

Po¾ar ispod Vidlièa uglavnom lokalizovan

Po¾ar ispod Vidlièa uglavnom je lokalizovan, ali ga¹enje ote¾ava vetar koji je povremeno jak i èesto menja pravac. Vatra ispod Vidlièa gori na 70 hektara, a vatrogasne ekipe poku¹avaju da stave pod kontrolu po¾ar na dve lokacije.

Na jednoj od njih u ataru sela Visoèka Rzana vatrom je zahvaæeno oko 20 hektara, na terenu kom je gotovo nemoguæe priæi.

Na ga¹enju po¾ara ispod Vidlièa trenutno je anga¾ovano oko 540 pripadnika ®andarmerije, vojske, policije, vatrogasaca i radnika Srbija¹uma.

Deo vatrogasnih ekipa iz Pirota noæas je preme¹ten na podruèje Svrljiga.

Srbija¹ume: Po¾ari su pod kontrolom

U Srbiji trenutno gori 2.503 hektara ¹ume, ali su svi po¾ari pod kontrolom i nema opasnosti od ¹irenja, reèeno je u Javnom preduzeæu Srbija¹ume.

Predstavnica Srbija¹uma za odnose s javno¹æu Suzana Miliæeviæ ka¾e da je najkritiènije na Crnom vrhu, gde gori oko 60 hektara ¹ume i gde ga¹enje ote¾avaju nepristupaèan teren i jak vetar.

Prema njenim reèima, po¾ar je izbio na 50 ¹umskih lokaliteta u Srbiji, koji su uglavnom u dr¾avnom vlasni¹tvu, sem ¹uma kod Pirota, Boljevca i Kuèeva.

"Taèan podatak o nastaloj ¹teti znaæe se za oko pet dana, kada æe biti saop¹ten i taèan procenat dr¾avnih i privatnih ¹uma koje su bile pod po¾arom", ka¾e ona.

Suzana Miliæeviæ je navela da je na terenu 398 radnika Srbija¹uma, od èega se njih 60 nalazi kod Priboja, gde gase po¾ar s vatrogascima.

Kako je navela, pod kontrolom su i po¾ari u Vranju i na Staroj planini, gde se jo¹ èeka ruski avion.

Krizna taèka je kod Kraljeva, gde gori oko 50 hektara borove i hrastove ¹ume, a ote¾ano ga¹enje je i na lokalitetima kod Bele Palanke i Svrljiga.

Naèelnik Sektora Policijske uprave u Ni¹u za za¹titu i spasavanje Boban Stevanoviæ rekao je da nema opasnosti da se po¾ar kod Svrljiga pro¹iri i na kuæe.

On je rekao da je u ga¹enju po¾ara u okolini sela Lozane i Gulija kod Svrljiga ukljuèeno oko 300 vatrogasaca, pripadnika ®andarmerije, radnika Srbija¹uma, lovaca i me¹tana Svrljiga i okolnih sela.

On je kazao da je teren nepristupaèan i da zbog toga ne mo¾e da se upotrebi mehanizacija.

"Helikopter Vojske Srbije gasi vatru, tamo gde vatrogasci ne mogu. Jak vetar raspiruje vatru. Ljudima je te¹ko da se na temperaturama vi¹im od 40 stepeni Celzijusa bore s vatrenom stihijom. Na sreæu, niko nije povreðen", rekao je Stevanoviæ.

Vatra gori i na Deli Jovanu kod Negotina. Prema reèima vatrogasaca, gori vi¹e od 150 hektara ¹ume, niskog rastinja i livada u atarima sela Sikole i Glogovac.

Zbog nepristupaènog terena, visoke temperature i vetra, vatrogasci i me¹tani se s vatrom ote¾ano bore veæ dva dana, a ako se vatra bude pribli¾ila naseljenim mestima u pomoæ æe biti pozvane i vatrogasne jedinice iz susednih gradova.


b92

marer_86

#1
... nisam pritisnuo dugme za prirodno kremiranje ... ko li je ??? O0 :luda :smekerica: :smekerica:

Bred

Temperature oborile rekorde
Vruæina za istoriju
Autor: Dopisnici „Blica“ | 25.07.2007. - 08:00



SRBIJA - Zajeèar je juèe bio najtopliji grad u zemlji sa izmerenih 45 stepeni u 15 èasova. U Kragujevcu, Smederevskoj Palanci i Ni¹u bilo je 44 stepena. U Beogradu je juèe bio najtopliji dan u poslednjih 120 godina, od kada se meri temperatura u glavnom gradu, reèeno je u Republièkom hidrometeorolo¹kom zavodu. U 15 èasova u Beogradu su izmerena 43 stepena, a dosada¹nji temperaturni maksimum u prestonici bio je 9. septembra 1946. godine sa 41,8 stepeni.
- U vi¹e od polovine gradova u Srbiji u kojima se vr¹e merenja takoðe je prema¹en apsolutni temperaturni maksimum - kazao je klimatolog Republièkog hidrometeorolo¹kog zavoda Dragan Ðukiæ.
U Novom Sadu je na Rimskim ¹anèevima Hidrometeorolo¹ki zavod registrovao 42 stepena, ¹to je najvi¹a temperatura otkad se u tom gradu vr¹e merenja. Na termometru u centru grada izmereno je èitavih 47 stepeni. U ©apcu i Kraljevu bio je 41 stepen.
Kraljevo je juèe bilo pusto. Na ulicama su bili samo oni koji su morali da izaðu na asfalt koji je ovim intenzitetom sunce pr¾ilo poslednji put pre 40 godina. U glavnoj gradskoj ulici posle 10 sati u brojnim ba¹tama konobari nisu poslu¾ili nijedno piæe. Na ulicama nije bilo nijednog prodavca, a radnje su zatvorili i brojni vlasnici lokala koji nemaju klima-ureðaje. Po podacima Hitne pomoæi, u najvrelijem danu ove godine Kraljevèani su bili koliko-toliko disciplinovani i pridr¾avali su se saveta lekara, pa je za ovo doba godine zabele¾en uobièajeni broj poziva u glavnom od hroniènih bolesnika. Tome su doprineli i vlasnici graðevinskih i drugih preduzeæa èiji radnici borave na otvorenom, koji su poslu¹ali preporuku resornih ministarstava i obustavili aktivnosti izmeðu jutra i veèeri. Poveæana je potro¹nja vode, tako da je pritisak u vi¹im delovima opao, dok „Elektrodistribucija“ uspeva da izdr¾i udar izazvan maksimalnim anga¾ovanjem rashladnih ureðaja. Koliko je vrelo sunce upla¹ilo Kraljevèane juèe je mogla da posvedoèi i gradska pla¾a koja je bila poluprazna, a slabija poseta u toku zabele¾ena je i na jedinom bazenu.
Uprkos tome ¹to paklene vruæine traju danima, Ni¹lije ka¾u da se na njih te¹ko aklimatizuju.
- Te¹ko je naviæi se na ovakve temperature. U kancelariji nemamo klima-ureðaj, pa zamraèujemo prostoriju, ne bi li se nekako spasli od vreline. Pijem dosta vode, ne izlazim do uveèe ako ne moram, i jedva èekam da proðe vreli talas - ka¾e Toni Radev.
Juèe u 13 èasova temperatura u ©apcu bila je 41 stepen. Oni malobrojni koji su se u ovo doba zadesili na ulici ka¾u da je oseæaj kao da ima 50 stepeni. Slu¾ba hitne pomoæi udvostruèila je broj intervencija. Najèe¹æi problemi su kolaps usled visokih temperatura i sunèanice. Pomoæ lekara najvi¹e tra¾e hronièni bolesnici, poljoprivrednici koji su gotovo s njiva dolazili u bolnicu, kao i graðani kojima je pozlilo na ulici ili u javnom prevozu. Na gradskom trgu je postavljena cisterna s vodom, ali je malo ko koristi.
U Maèvanskom okrugu uglavnom se po¹tuje preporuka Ministarstva rada i socijalne politike. Izvoðaèi radova prethodnih dana nisu radili na otvorenom od 11 do 16 èasova. Graðani koji rade u zatvorenim klimatizovanim prostorijama, ka¾u da im najte¾e pada odlazak kuæi kada zavr¹e posao.
- Izlazak iz prostorije u kojoj je temperatura od 25 do 27 stepeni, na paklenih 41 je ¹ok za organizam. Do kuæe pe¹aèim oko kilometar, ali je sada to jako dug kilometar - u ¾urbi ka¾e jedna ©apèanka.

Pripremite se za novi udar
Pad temperature na maksimalnih 28 stepeni, koliko su meteorolozi najavili za danas, doneæe veliko olak¹anje i bolesnima i zdravima. Lekari ka¾u da u naredna dva dana, koliko æe trajati najavljeno olak¹anje, treba otvoriti prozore, osve¾iti prostorije, napuniti fri¾idere sve¾im namirnicama i obavezno izaæi napolje, kako bi se spremnije doèekao ponovni rast temperature.
- Pad temperature svima æe dobro doæi jer su svi moguæi resursi èoveèjeg organizma iscrpljeni. Bez obzira ¹to se radi o velikim temperaturnim promenama, bolje æe se oseæati hronièni, srèani bolesnici i svi oni koji imaju problema sa cirkulacijom. Srce æe bolje funkcionisati, a normalizovaæe se i pritisak. Za ta dva dana graðani bi trebalo da akumuliraju novu energiju i dobro se pripreme za ponovni rast temperature - ka¾e dr Nada Macura. Ona ¾iteljima gradova izmuèenim visokim temperaturama savetuje da ako mogu odu u neko selo ili na planinu. Lekari ka¾u da i dalje treba piti mnogo teènosti, oblaèiti se u skladu sa vremenskim prilikama i jesti manje kaloriènu hranu, ali i da æe naizmenièni pad i rast temperature ponovo svi osetiti.
- Opet æe nas preseæi rast temperature, opet æemo se zamoriti. Sklanjanje je najbolja za¹tita od visokih temperatura - ka¾e dr Macura.


Danas osetno sve¾ije
Danas æe vreme biti prete¾no sunèano i osetno sve¾ije. Vetar umeren, povremeno jak severni i severozapadni. Jutarnja temperatura biæe oko 20, a najvi¹a dnevna od 28 stepeni. Sutra æe takoðe biti sunèano uz slab i umeren severozapadni vetar, sa najvi¹om temperaturom oko 30 stepeni.
Od petka æe uglavnom biti sunèano uz postepen porast temperature. Od subote ona æe opet biti iznad proseènih vrednosti za ovo doba godine.
blic

pig_am_am

kad sam se vracala sa mora prosli smo pored pozara! kakav prizor! da nije strasno,bilo bi kul!

Bred

Po¾ari i dalje ¹irom Srbije
26. jul 2007. |  Izvor: B92, Beta
Kovin, Sokobanja, Bela Palanka -- U 120 ¹umskih po¾ara, Srbiji u protekla dva dana izgorelo 6.000 hektara ¹ume. Trenutno najte¾e kod Bele Palanke.

Posledice po¾ara na Deliblatskoj pe¹èari

Po¾ar na Deliblatskoj pe¹èari je izbio juèe posle podne i u nekim trenucima je prelazio i preko magistralnog puta Kovin-Bela Crkva, u lovi¹te u drugom delu pe¹èare. Povreðenih nije bilo, a plamen je o¹tetio jednu kuæu u vikend-naselju Dubovac, na obodu pe¹èare.

Predrag Mariæ, naèelnik Sektora MUP-a za za¹titu i spasavanje, ka¾e za B92 da je situacija u Deliblatskoj pe¹èari od jutros pod kontrolom. "Tamo je upuæeno 170 pripadnika ®andarmerije, a sada je u toku ga¹enje po¾ara", ka¾e on.

Oko 600 hektara ¹uma, niskog rastinja i livada gori u okolini Sokobanje. Zbog jakog vetra, po¾ar je izmakao kontroli, pa vatrogasne jedinice iz Sokobanje i Boljevca i me¹tani okolnih sela ne mogu da zaustave ¹irenje vatre, ka¾e Bojan Todosiæ, rukovodilac protivpo¾arnog kriznog ¹taba u Sokobanji.

"Du¾ina vatrenog talasa je oko èetiri kilometra i vrlo te¹ko kontroli¹emo po¾ar jer na podruèju Rtnja duva jak vetar, a ga¹enje ote¾ava i konfiguracija terena. Po¾ar napreduje prema teritoriji op¹tine Boljevac, ako uskoro ne bude lokalizovan, preti da bude ugro¾eno naselje Rtanj", rekao je on.

Vojska gasi po¾are na Staroj planini (Fonet)

Po¾ar na Svrlji¹koj planini se ¹iri i preti selu Gornji Rinj u belopalanaèkoj op¹tini. Op¹tinsko veæe je proglasilo vanrednu situaciju na teritoriji op¹tine. Anga¾ovani su svi vatrogasci iz Bele Palanke, a u ga¹enju poma¾u vatrogasne ekipe iz Pirota.

Komandir vatrogasno spasilaèkih ekipa SUP-a Pirot Miroljub Ignjatoviæ izjavio je da u mestu Ljiljak na Staroj planini gori èetinarska ¹uma, dok su ostala ¾ari¹ta u pirotskom podruèju uglavnom pod kontrolom.

"Na lokaciji kraj Zavojskog jezera po¾ar je pod kontrolom kao i na Vidlièu, a vatra jenjava i na lokalitetu kraj sela Rosomaè", rekao je Ignjatoviæ. Helikopter Vojske Srbije za ga¹enje po¾ara je popravljen i ponovo se ukljuèio u ga¹enje po¾ara na podruèju Stare planine.

Ruska posada zadovoljna akcijom

Ruski avion gasi po¾ar kod Zavojskog jezera na Staroj planini (Beta)

Ga¹enje po¾ara specijalnim ruskim avionom "ilju¹in-76" odvija se bez problema i posada je zadovoljna, izjavio je Leonid Filin, èlan posade aviona ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

"Uslovi za letenje su dobri, jedina pote¹koæa je planinski reljef", kazao je Filin.

Tokom juèera¹njeg dana avion je izvr¹io ¹est letova i izbacio ukupno 252 tone vode, a tokom dana¹njeg dana, do podne, izvr¹eno je èetiri leta i izbaèeno 168 tona vode, rekao je Filin i naveo da je radno vreme predviðeno za ga¹enje od sedam ujutru do 20 sati.

Po njegovim reèima, posadi "ilju¹ina" poma¾e policijski helikopter koji je doleteo iz Beograda, koji istra¾uje teritorije zahvaæene po¾arom, navodi avion i ponekad leti zajedno sa njima.

"Momci su sjajni, svaka im èast", rekao je Filin. Na pitanje kako su doèekani u Ni¹u, on je rekao: "Sve je odlièno, veoma smo zadovoljni".

Leonid Filin je 1997. dobio Orden za hrabrost od ruskog predsednika upravo zbog jednog podviga prilikom ga¹enje po¾ara, kada je spustio avion "IL-76" natovaren vodom, sa odvaljenim zadnjim vratima letelice.

Popisivanje posledica po¾ara

Paljenje strnjika na njivi izazvalo je neke po¾are (Fonet)

Zavod za za¹titu prirode saop¹tio je da æe po¾ari u za¹tiæenim podruèjima ostaviti nesagledive posledice po nacionalno blago.

U saop¹tenju zavoda navodi se da su po¾ari, izmeðu ostalog, zahvatili park prirode Stara planina, nacionalne parkove Ðerdap, ©ar-planina i Tara, rezervat prirode Jelova gora, specijalne rezervate Uvac i Deliblatska pe¹èara.

"Posle ga¹enja po¾ara, Zavod za za¹titu prirode pomoæi æe u proceni ¹tete, sa upravljaèima prirodnim dobrima, javnim preduzeæima Srbija¹ume i Vojvodina¹ume i izvr¹iti struèan nadzor za¹tiæenih prirodnih dobara pogoðenih po¾arom", navodi se u saop¹tenju.