EK za uvoðenje skenera celog tela

Started by Bred, 23-10-2008, 14:29:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta
Strazbur -- Plan da se aerodromima ¹irom EU dozvoli da se u bezbednosne svrhe koriste aparati za skeniranje celog tela, izaziva zabrinutost za prava èoveka.

Evropska komisija je u septembru predlo¾ila da se ti skeneri uvrste u mere bezbednosti na aerodromima zemalja Evropske unije. Skeneri su ekvivalent "pretresu do gole ko¾e", rekli su poslanici Evropskog parlamenta u nacrtu rezolucije koja danas treba da bude stavljena na glasanje.

"Mnogi putnici æe taj skener smatrati ogromnom povredom privatnosti", rekao je britanski konzervativni poslanik Filip Bredburn.

Portparol Evropske komisije Jens Mester smatra, meðutim, da je preuvelièana zabrinutost zbog predloga te mere.

"Taèno je da æe telo stvarno biti prikazano. Meðutim, kvalitet slike æe vi¹e podseæati na negativ fotografije jer to neæe biti ba¹ jasan prikaz, veæ dovoljan za otkrivanje metalnih predmeta, eksploziva ili stranih tela", rekao je Mester.

Neke zemlje EU, ukljuèujuæi i Holandiju, veæ koriste skenere tela, a Evropska komisija ¾eli da uskladi uslove njihovog kori¹æenja, dodao je Mester.

On je jo¹ naveo da æe svaka zemlja pojedinaèno moæi da slobodno odluèi da li æe na svojim aerodromima postaviti te skenere.

Na australijskim aerodromima, takoðe opremljenim tim aparatima visoke tehnologije, neki putnici su naveli da su zabrinuti jer bi se slike intimnih delova njihovih tela mogle pojaviti na Internetu.

b92