Na recept i u privatnim apotekama

Started by Bred, 22-06-2007, 14:42:01

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92, Tanjug
Beograd -- Lekovi æe na lekarski recept uskoro moæi da se dobiju i u privatnim apotekama.

Ta odluka Upravnog odbora Zavoda za zdravstveno osiguranje podrazumeva i olak¹ice za nabavku lekova za hroniène bolesnike i studente, i to sve na teret zdravstvenog osiguranja. Graðani æe moæi da odlaze i u druge apoteke sem u dr¾avne, da bi podizali lekove na recept.

U privatnim apotekama ka¾u da su zdrava konkurencija, takmièenje po kvalitetu i brzini usluga, manje mar¾e za lekove, veæa kontrola privatnih apoteka i standardi koji æe morati da se postuju samo neke od prednosti izmene dosada¹njeg pravilnika o lekovima.

Angelina Todoroviæ, vlasnica apoteke Danubius, ka¾e da æe u manjem sistemu biti lak¹e doæi do deficitarnih lekova. "Onoga èega ima na tr¾i¹tu biæe i u privatnim i u dr¾avnim apotekama. Jedino je bitan sistem plaæanja, da li æe socijalno osiguranje to plaæati. To je jedini problem koji vidim", ka¾e ona.

Pored podizanja lekova na recept i u privatnim apotekama, najavljeni su ukidanje participacija od 20 dinara po kutiji leka za studente do 26 godina i olak¹ice za hroniène bolesnike koji vi¹e od godinu dana imaju istu terapiju.

Od sada, oni mogu umesto na mesec dana da dobijaju terapiju na dva meseca, a mi¹ljenje specijaliste o propisanoj terapiji umesto tri va¾iæe èetiri meseca. Sve te olak¹ice trebalo bi da smanje guzve i odlaske lekaru.

I sami graðani ka¾u da sz zadovoljni jer vi¹e neæe morati da odlaze u mali broj dr¾avnih apoteka u gradu, veæ u one najbli¾e.

"To bi dobro bilo, ne samo tra¾iti dr¾avne apoteke".

"Bolje je ¹to vi¹e konkurencije, mo¾e da napravi kvalitet".

"Postoji dosta lekova kojih nema u dr¾avnim apotekama, a kod privatnih ima".

"Lekove iskljuèivo kupujem, pa mi je svejedno".

Zavod za zdravstveno osiguranje  saop¹tio je da æe filijale, na osnovu odluke Upravnog odbora Zavoda, moæi da zakljuèe ugovor s privatnim apotekama koje, u skladu sa zakonom kojim se ureðuju javne nabavke, Zavod bude izabrao kao najpovoljnije ponuðaèe.

U saop¹tenju je navedeno da æe privatne apoteke, ako ¾ele da sklope takav ugovor, morati da ispune odreðene kriterijume.

Zavod æe, ukljuèivanjem privatnog sektora, omoguæiti veæu konkurenciju apoteka, bolju teritorijalnu pokrivenost i, samim tim, podiæi kvalitet usluga za svoje osiguranike, naveo je Zavod.



--------------

Lekovi na recept i u privatnim apotekama
Autor: E.B. |

Kada Republièki zavod za zdravstveno osiguranje bude sa privatnim apotekama zakljuèio ugovore o snabdevanju osiguranika lekovima, graðani æe i u tim apotekama moæi da dobiju lekove na recept isto kao ¹to ih sada dobijaju u dr¾avnim apotekama.

Moguænost zakljuèivanja takvih ugovora data je juèera¹njom odlukom Upravnog odbora RZZO, a kako je za „Blic“ pojasnila
Svetlana Vukajloviæ, direktorka Zavoda, sklapanje prvih ugovora oèekuje se u roku od mesec i po do dva.
- Oèekujemo da æe se na taj naèin popraviti zdravstvena za¹tita graðana jer æe im lekovi biti dostupniji. Pacijenti po lek sa liste lekova neæe morati da idu u dr¾avnu apoteku, veæ u privatnu koja im je bli¾a, naravno pod uslovom da ona ima zakljuèen ugovor sa Zavodom. To bi stvorilo i veæu konkurenciju meðu apotekama, a mo¾da i smanjilo njihove mar¾e - navodi Vukajloviæeva i dodaje da to mo¾e pomoæi i privatnim apotekama kroz smanjenje prometa lekova kod njih koji sada iznosi samo 30 odsto od ukupnog prometa lekova u zemlji.
Vukajloviæeva oèekuje da æe Ministarstvo zdravlja dati saglasnost na ovu odluku Upravnog odbora RZZO i da æe Zavod javni poziv apotekama raspisati za nedelju dana.
Da bi privatne apoteke mogle potpisati ugovor sa Zavodom, moraæe da ispune odreðene uslove. Izmeðu ostalog, da ih inspekcija nije zatvarala u poslednje tri godine, da su za pro¹lu godinu platile sve poreze, doprinose i druge javne da¾bine, da imaju radno vreme usklaðeno sa zdravstvenom slu¾bom na podruèju gde se nalaze.
Osim odluke o privatnim apotekama, UO Zavoda doneo je jo¹ nekoliko odluka o olak¹icama za pacijente. Po objavljivanju tih odluka u „Slu¾benom glasniku“, hronièni bolesnici koji ne menjaju terapiju najmanje godinu dana prepoloviæe broj svojih odlazaka kod lekara za recept. Naime, terapiju æe ubuduæe moæi da dobijaju na dva umesto na mesec dana kao ¹to je sada sluèaj. Takoðe, mi¹ljenje lekara specijaliste o propisanoj terapiji ubuduæe æe umesto tri va¾iti èetiri meseca. Odlukom UO, od plaæanja 20 dinara na ime participacije po kutiji leka biæe osloboðeni studenti do navr¹enih 26 godina. Tog plaæanja sada su osloboðena samo deca do 18 godina starosti.

--------------
Odlo¾en ugovor RZZO i privatnika
S receptom u privatnu apoteku 2008.
Autor: S. Tanasiæ | 12.08.2007 - 00:01


Za podizanje lekova na recept u privatnim apotekama graðani Srbije æe morati da prièekaju jo¹ nekoliko meseci. Tender za izbor najboljeg ponuðaèa s kojim æe Fond sklopiti ugovor biæe raspisan tek krajem godine, tako da je realno oèekivati da æe lekovi na recept i kod privatnika moæi da se uzimaju tek poèetkom sledeæe godine - saznali smo u Republièkom zavodu za zdravstveno osiguranje.
Svi bi da se pitaju
Privatnici su odluku RZZO primili s velikim odobravanjem, ali su pojedina udru¾enja razoèarana ¹to su prve informacije primili iz medija.
- Niko nas nije obavestio o tome da se planira ugovaranje s privatnim apotekama, veæ smo sve saznali iz medija. Logièno je bilo, ako postoji ¾elja da se sa privatnicima ugovara, da se pozove njihovo udru¾enje, a to je Savez privatnih apotekara Srbije. Kada je u medijima krenula prièa o tome, mi smo poslali pismo Fondu da smo voljni da uèestvujemo u svemu tome i da se zajedno dogovorimo o kriterijumima, ali do sada od njih nismo dobili nikakav odgovor - ka¾e Dragutin Rajevac, predsednik Skup¹tine SPAS-a.

- Kada smo sagledali ceo postupak, shvatili smo da to nije jednostavno. Stigli su i brojni dopisi od Udru¾enja privatnih apotekara, zatim od Farmaceutskog dru¹tva, svi hoæe da budu ukljuèeni u izradu kriterijuma koji æe uèesnike tendera kvalifikovati da bude najpovoljniji. Naravno, uva¾avaæemo njihovo mi¹ljenje i konsultovati se s njima u meri u kojoj je to primereno u postupku javnih nabavki. Nastojaæemo da niko ne bude o¹teæen i da ustanovimo kriterijume koji æe omoguæiti svima fer igru - ka¾e za „Blic nedelje“ Svetlana Vukajloviæ, direktorka Republièkog zavoda za zdravstveno osiguranje.
U Fondu ka¾u da su veliki interesi u pitanju, zato ne èudi ¹to su na ovaj naèin reagovala strukovna udru¾enja. Formiran je struèni tim u okviru Fonda koji æe napraviti plan mre¾e i odrediti kriterijume. Na ovaj naèin se nastavlja reforma zdravstvenog sistema i ovo je samo jo¹ jedan korak u izjednaèavanju privatnog i dr¾avnog sektora.
- Prvi korak u tom pravcu napravljen je pre dve godine, sklapanjem ugovora s privatnim lekarima da i oni mogu da prepisuju lekove na recept. Ugovor je potpisan sa oko 80 privatnih ordinacija. Potpisivanjem ugovora i s privatnim apotekama biæe omoguæena bolja pokrivenost, smanjene gu¾ve u dr¾avnim apotekama, a poveæaæe se i konkurencija izmeðu dr¾avnog i privatnog sektora, ¹to æe opet doprineti da kvalitet usluga bude na mnogo vi¹em nivou - obja¹njava Vladan Ignjatoviæ iz RZZO, i dodaje da æe potpisivanjem ugovora biti na dobiti svi - vlasnici privatnih apoteka, Fond, a ponajvi¹e osiguranici.
U Fondu ka¾u da se ne mo¾e oèekivati da se ugovor potpi¹e sa svim privatnim apotekama, ali da æe se vremenom mre¾a ¹iriti.
- U Srbiji danas ima oko 3.500 privatnih apoteka i 500 dr¾avnih. Za poèetak, u mre¾u æe biti ukljuèeni oni koji na tenderu daju najbolju ponudu. Ako se poka¾e kao dobro re¹enje, mre¾a æe se ¹iriti. Privatnici s kojima potpi¹emo ugovor moraæe da imaju aplikativni softver, èime æe biti moguæa i njihova bolja kontrola - dodaje Ignjatoviæ.
Op¹ti kriterijumi za postupak javne nabavke veæ su poznati. Pravo da uèestvuju na tenderu imaju samo one apoteke koje obavljaju zdravstvenu delatnost u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj za¹titi, zatim vlasnici koji imaju vi¹e apoteka na jednoj ili vi¹e op¹tina. Osim toga, za uèestvovanje na tenderu privatnici moraju dokazati da su izmirili poreze i doprinose za ovu i pro¹lu godinu u skladu sa zakonima, kao i da raspola¾u neophodnim finansijskim i poslovnim kapacitetom, odnosno da su „zdravi“ na tr¾i¹tu.
Ugovor sa vlasnicima privatnih apoteka zakljuèivaæe filijale RZZO.

blic