Fla¹irana voda... Za¹to???

Started by Darker, 04-08-2007, 14:55:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Bred

"Pepsi" priznala da prodaje vodu iz slavine
Autor: Tanjug - Ekos | 09.08.2007 - 10:14

Kompanija "Pepsiko" je bila prinuðena da objavi da je njena fla¹irana voda "akvafina", sa slikom planina na omotu koje asociraju na izvorsku sve¾inu, obièna voda iz slavine.
"Pepsiko" je jedna od poslednjih kompanija na amerièkom tr¾i¹tu koja je skrivala poreklo vode pod slovima PWS. Pod pritiskom restorana i potro¹aèa, na etiketi æe ubuduæe morati da pi¹e i da skraæenica znaèi "voda sa javnog izvora", kao ¹to su veæ uradili "Koka Kola" sa markom "dasani" i "Nestle" sa vodom "pjur lajf".
Amerièki proizvoðaèi ne ¾ele da priznaju da su pali u oèima potro¹aca i spremaju se za protivnapad. U dnevnim novinama ovih dana izlaze oglasi koji propagiraju pijenje fla¹irane vode. "Voda je zdrava i niko ne bi trebalo da je se odrièe, naroèito ne u zemlji gde su u velikoj meri prisutni dijabetes, gojaznost i srèane bolesti", navodi u kampanji ¹ef meðunarodne asocijacije proizvoðaèa fla¹iranih voda D¾o Dos.
U Èe¹koj se proizvoðaèi vode ne igraju skraæenicama, ali na PET boci æete te¹ko proèitati da li je ta voda poreklom iz slavine i da bi kod kuæe litar ko¹tao sto puta manje. Prema proizvoðaèima, iz slavine su prete¾no fla¹irane vode sa oznakom trgovinskih kuæa, kao njihove robne marke, pi¹e èe¹ki list "Mlada fronta dnes".
Sve vode kontroli¹e ministarstvo zdravlja i deli ih na vode za novoroðenèad, mineralne, izvorske i za piæe. Upravo u tu poslednju kategoriju se svrstava i "èesmovaèa". "Razlika je velika i èini je hlor. Vodu iz èesme morate da ostavite da odstoji i da je prokuvate da biste ga se oslobodili", obja¹njava jedan od proizvoðaèa koji vodu crpi iz podzemnog izvora.
©ef Centra za vodu Dr¾avnog instituta za zdravlje Franti¹ek Ko¾i¹ek ukazuje da se ne zna unapred ¹ta je bolje: "Podzemna voda mo¾e biti odliènog, ali i lo¹eg kvaliteta, a isti je sluèaj i sa vodom iz vodovoda".

blic

Darker

A ne, to je u fla¹ici, mora da je zdravo :K