Razlika u godinama (sa primerima)

Started by AquArius, 30-08-2006, 15:37:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Shaft

Uzasi promiskuiteta......CCC , ili kako bi moj drugar rekao: "pedofilija bolest najmilija "!

Darker

    
Истражујемо: Зашто жене воле старије мушкарце
Спонзоруше, лолите или - заљубљене
Љубав не броји године, али сви остали то радо чине и без двоумљења осуђују везу у којој је ОН двоструко старији, поготовo ако је уз то још успешан, богат и утицајан - а најчешће јесте

Један добродржећи отац пожелео је пре неколико дана да одведе своју кћерку гимназијалку у један бољи београдски кафић на сладолед, али је она то одбила: Немој тата молим те, сви ће мислити да сам спонзоруша!Иза ове помало саркастичне примeдбе крије се недвосмислени став да, ако лепа девојка прави друштво проседом господину онда је он вероватније њен љубавник, a не отац. Да ли је ова претпоставка заснована на реалној чињеници да је све више љубавних веза између зрелих мушкараца и младих дама  или је реч о изузецима, који управо због тога, голицају машту околине? И, ако је тачна, да ли се у такве везу упуштају само "спонзоруше", или и неке друге девојке, подстакнуте психолошким, емотивним или еротским мотивима?

Интимна веза између партнера које дели дубок генерацијски јаз нити је нова нити необична појава, али сваки пут носи другачији социјални печат. Некада је удаја тек стасале девојчице за знатно старијег ситуираног мушкарца била део традиције коју је она следила, милом или силом. Међутим, данас се младе даме према сопственом избору везују за човека који им може бити отац или деда, иако због тога често трпе презир околине.

Друштво, оптерећено предрасудама, једноставно не верује у такву љубав и тражи неке друге, углавном користољубиве мотиве. Да чујемо и реч стручњака, др Душице Марковић-Жигић, психијатра и сексолога, која већ годинама истражује људску душу и људску сексуалност:

- Девојке се често заљубљују у старије мушкарце јер су они - за разлику од њихових помало незграпних и неспретних вршњака - већи каваљери, имају стила, умеју да им поклоне пажњу и нежност. Зрели мушкарци су и на еротском плану привлачни јер њихово искуство импонује младим женема, које тек откривају своју сексуалност.

Листајући светске таблоиде јасно је да је и џет-сет препун седокосих заводника попут Ричарда Гира или Мела Гибсона. Да и не помињемо Харисона Форда чијем шарму није могла одолети ни знатно млађа Калиста Флокхарт или енергичног Макла Дагласа који, иако већ одавно "у годинама", добро парира својој заводљивој супрузи Кетрини Зити Џонс.

Новац, моћ и искуство

Продужена младост је идеал савременог човека и нема те ствари коју средовечни динамични мушкарац неће урадити да би изгледао и осећао се боље. Управо на такве, згодне, енергичне и успешне "маторце" (али никако лузере) девојке се најчешће и лепе. Уколико уз то иде и финансијска предност, утолико боље.

- Младе жене осим новца, воле и моћ коју мушкарац има, каже др Душица Марковић-Жигић - Људи који су постигли нешто у животу, а такви су, да будемо искрени много занимљивији за младе даме, обично имају више енергије, полетни су, сугестивни. Поред њих се девојке осећају збринуте, па лако заборављају на разлику у годинама.

Некима та разлика чак импонује јер у љубавнику заправо траже замену за оца. Синдром познат као електрин комплекс, није ни ретка ни необична појава.

- Млади често бирају животне партнере према њиховој сличности са родитељем супротног пола. То је посебно наглашено код оних девојчица којима је очева љубав у детињству ускраћена, каже Душица.

Љубавна симбиоза

Слично мишљење дели и Гордана Зорић, која је као матичар у општини Стари Град венчала много парова међу којима је разлика у годинама понекад била и више од четири деценије.

- Када сте дуго у овом послу ништа вас више не може изненадити. Сећам се, ипак, једне прелепе младе и њеног знатно старијег младожење, угледног хирурга, и моје збуњености када сам их видела. Питала сам се: шта ће она са њим. Касније сам из документације установила да је она усвојено дете и то је на неки начин био одговор.

Дешава се, међутим, да се девојке удају за старије искључиво због новца или стана. Већина оваквих веза, у којима је интерес главни и можда једини амалгам, не завршавају браком.

Праву поплаву кокетних српских лолита стасалих у последњих петнаест година социолози тумаче управо економским разлозима. Немаштина је учинила своје па су девојчице, жељне свега, од чоколаде до нових ципела, преко ноћи постајале заводљиве жене спремне да уђу у авантуру са било ким ко ће им поклонити бочицу парфема или их извести у престижни ноћни клуб на вечеру.

Чак и када нису биле егзистенцијално угрожене, многе од њих су жуделе за нечим лепшим, бољим, раскошнијим од оног што су имале у родитељском дому. Мушкараца спремних да им пруже сав тај комфор и "сладак живот" има у изобиљу само ако девојка није претерано избирљива кад је реч о годинама, изгледу, образовању.

- Криза средњих година код мушкараца може бити драматична, посебано што њихова полна моћ тада почиње да опада, па им је потребно додатно узбуђење да би потврдили своју мушкост, објашњава др Душица Марковић-Жигић. - Онима који су у међувремену стекли богатство, моћ или друштвени углед, апетити нагло расту, па желе више новца, боља кола, млађу жену поред себе. Лепа и млада љубавница је трофеј којим се они диче пред другарима. Нешто као статусни симбол.

Стереотпи који је тешко разбити

Наравно, у оваквим везама љубав и страст често се преплићу са интересима и оговарањима. Чак и када међу партнерима постоји права љубав, она тешко одолева зубу времена (шта ће бити за десет година, питају се обоје) и неразумевању околине.

Згодна девојка и богати средовечни мушкарац - комбинација као створена да привуче радознале погледе и злураде коментаре, чак и ако је пар анониман. Уколико је реч о медијски познатим личностим - то је онда права посластица за жуту штампу и свакојака нагађања. Ево како је својевремено један познати "контроверзни" бизнисмен прокоментарисао своју везу са знатно млађом естрадном звездом.

- Када је мушкарац богат, а она млада и лепа одмах кажу она је спонзоруша а он спонзор. Али ја се, поготово у оном делу живота ван посла, осећам много млађе него што крштеница каже. Мислио сам да те стереотипе могу да разбијем.

Једна позната секси дама Холивуда, Деми Мур, потрошила је, кажу таблоиди пола милиона долара да би изгледала заносно, као што изгледа, упркос својим зрелим годинама. Она уједно потврђује и један нови тренд - да и жене воле млађе мушкарце. Деми је наиме у браку са знатно млађим Ештоном Кучером, заљубљени су, лепо им је и веза већ дуго траје, дуже него што су трач новинари најављивали.

- Веза с млађим партнером подмлађује жену, помаже јој да лакше савлада страх од старости, објашњава др Душица Марковић Жигић. Такође, треба имати у виду да сексуална енергија код жена не опада после тридесете, већ расте. Мушкарци су, опет најпотентнији у својим двадесетим годинама, тако да у вези у којој су зрела жене и млад мушкарац није тешко успоставити сексуални склад.

Сања Лазаревић
[објављено: 31.07.2007.] Politika - Ana

Al-Jasmina

Hmm pa ne znam koliko veza sa mladjim muskarcem liftinguje zenu,
stavise mislim da moze itekako da ukaze bas na suprotno- na neminovnost prolaska vremena i opadanje snage
sto je Demi Mur i sama potvrdila

ali opet :) ima u tome itekakvih prednosti.
Narocito za one koji su mladi duhom i koji ne zele da ih ukalupe u stereotip.

Enea

Ja poznajem jednog, sto mu devojka ima 17, a on je isto toliko stariji od nje...

I iskrena da budem, fini su zajedno, ma koliko to nije sada normalno..

zoe

Сасвим је разумљиво зашто жене воле старије мушкарце поред себе... Ма колико жене биле јаке, самосвесне, еманциповане и шта ти већ не, увек воле да буду уз неког ко ће од њих бити јачи, ко ће бити заштитник. Када би се то двоје, што је разлика међу њима 17 година, срели у истој временској димензији тј. када би били вршњаци, можда се никада не би ни приметили. Године дају искуству тежину, а и искуство годинама.

Него, има једна друга занимљива ствар... Негде сам прочитала да старији мушкарац кроз то младо створење заправо воли себе. Мало фрики звучи, али није да нема логике... Написах већ негде: старити није тешко зато што старимо, већ зато што остајемо млади...

dirigent

Ja sam se zabavljao sa devojkom starijom osam godina od mene , kao i jedanaest godina mladjom . Sve ima svoje prednosti i mane , ali meni nista nije tabu. Ako se dve osobe razumeju nema prepreke . Imam prijatelja (50) koji je ozenio devojku (28) i sad cekaju bebu , a zabavljali su se cetiri godine pre toga i super se slazu.

katarina

Meni bi smetao onaj "staracki" miris...

Al-Jasmina

Quote from: katarina on 08-08-2007, 14:43:56
Meni bi smetao onaj "staracki" miris...

:116: :116: :116:
Ne budi izbirljiva,
kako En Nikol Smit nije smetala boca sa kiseonikom koju je mladozenja vukao za sobom na venchanju?
(may she R.I.P. :ohwell: )

:lol: :lol: :lol:

Miris je individualna stvar,
moze ti se desiti da i mladja osoba ima prodoran
pa da ne zelis ni da se mimoidjes s njim/njom

Enea

Ne znam.. jedan drugi prijatelj, prosle godine imao je problema sa zenom, i pricao o devojkama koje mu se svidjaju..

ovog leta, rekao mi je da je dobio trecje dete, cime sam pomislila da je stvar resena.. nekoliko sati kasnije pozvao je prijateljicu da nam se pridruzi.. nakon par vodki, prevario je opet zenu, sa devojkom koj jedva i dvadeset da ima... u mojim ocima srozao se skroz.. ' vole, mladje.. ' ili sta god..

mesec pre toga, polemisala sam sa ortakom sledecje: on tvrdi da je prevara kod muskarca, jednaka ' igranjem, sa tudjim transformersom.. dok kod zena, mora nesto da ide i iz glave '... nisam pametna... biti sa nekim toliko starijim od tebe, ili sa nekim ko cje malo, malo pa da se poigra sa strane?

srecjom, ili ne, ovaj moj me chvrsto drzi..

dancho


katarina

Ma bio mladji ili  stariji, on ako vara-varace i mladju i onu koja je njegova generacija!

Moj bivsi je bio 7 godina stariji od mene, dobro smo funkcionisali, dok ja nisam malo poodrasla pa su pocele da mi smetaju neke stvari koje ranije nisam primecivala(ali mislim da to nema veze sa godinama, nego sa zaljubljenoscu)! Ima tu jos par stvari koje su mi zasmetale, al ne bih ovde o tome!

Darker

Ma fora je ¹to ja u onom textu iznad uop¹te nisam skapirao u prvom momentu ¹ta ta riba prièa svom æaletu, jbg-a malo sam izvan svega toga :K

katarina

...a riba je vec bila sponzorusa...