Banje sve atraktivnije

Started by Bred, 12-08-2007, 00:54:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: M. Cvejiæ | 09.08.2007 - 08:51


Trenutno u Srbiji boravi oko 90.000 turista, ¹to je za pet odsto vi¹e nego u istom periodu pro¹le godine, a od ovog broja, po podacima Turistièke organizacije Srbije, 25.000 èine neprijavljeni turisti.
Najvi¹e turista ovih dana boravi u Vrnjaèkoj Banji, gde ih je èak 14.000, zatim na Zlatiboru oko 12.000 i u Sokobanji oko 12.000. Poslednji podaci pokazuju da banje u Srbiji vi¹e ne slu¾e samo kao mesto za leèenje starih i bolesnih veæ da su to turistièka mesta u kojima na¹i mladi rado odlaze na odmor i zabavu.
I u Vrnjaèkoj Banji i Sokobanji potvrðuju da kafiæa, restorana pa i diskoteka ima na svakom mestu.
- Gotovo svaki kafiæ ili restoran ima ¾ivu muziku, a tokom Vrnjaèkog
Cene u Vrnjaèkoj Banji:
kafa 40-60 din.
sok 60-80 din.
pivo 60-80 din.
pljeskavica 120-150 din.

karnevala radili su non-stop, sad trenutno rade do dva sata izjutra. Tu su i kafiæi, maltene pretovareni u diskoteke koji pu¹taju tehno muziku ili zabavnu, pop muziku. Svakog vikenda obavezno gostuje i neko od poznatih estradnih umetnika. Poslednjih godina u Vrnjaèkoj Banji starosna struktura posetioca se dosta promenila i sigurno je da je meðu njima sve vi¹e mladih ¾eljnih odmora, ali i zabave - ka¾e Goran Karavesoviæ iz Turistièke organizacije Vrnjaèka Banja.
Po njegovim reèima, do popularizacije ove banje najverovatnije je do¹lo i zbog jeftinih cena te je tako pun pansion po hotelima od 900 do 3.800 dinara, a u privatnom sme¹taju najam ko¹ta od 300 do 600 dinara.
- Imamo èak i porast stranih gostiju i to za 60 odsto, a u taj broj ne raèunamo turiste iz biv¹e SFRJ. Najvi¹e ima Rusa, Maðara, Nemaca, Grka - ka¾e Karavesoviæ.
U Sokobanji ka¾u da su trenutno blizu popunjavanju svih kapaciteta, a da u ovom mestu vi¹e ne dolaze samo graðani da bi se leèili veæ i turisti ¾eljni odmora, ali i dobrog provoda.
- Sokobanja nije samo banja za leèenje. To je mesto gde turisti dolaze i da je obiðu. Mi ovde za njih organizujemo razne turistièke ture kao ¹to su obilazak Jo¹anièke Banje, koja je od nas udaljena 15-20 kilometara, zatim planine Rtanj i Ozren, arheolo¹kog nalazi¹ta Feliks Romulijana, kao i Æele-kule u Ni¹u. Trenutno je Banjsko kulturno leto i stalno se ne¹to de¹ava - od koncerata, predstava pozori¹ta, a nastupaju i kulturno-umetnièka dru¹tva. Kafiæi uglavnom rade od dva ujutru i uvek su puni. Mo¾e se reæi da je Sokobanja poslednjih godina postala prilièno ¾ivo mesto - ka¾e Marina Miletiæ iz Informativnog centra Turistièke organizacije Soko Banja.

blic