Namirnicama rastu cene

Started by wolfeitzckie, 08-08-2007, 23:38:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

wolfeitzckie

Namirnicama rastu cene
8. avgust 2007. | 07:19 -> 16:57 | Izvor: B92  
Beograd -- Proizvoðaèi mesa otkazali dana¹nji sastanak o cenama mesa i mesnih proizvoda, regulacija cena prepu¹tena ponudi i potra¾nji.
Oni oèekuju da æe tr¾i¹te regulisati cenu mesa i da æe ona u narednom periodu jo¹ porasti. I mesari i ekonomski analitièari smatraju da dr¾ava intervencijom iz robnih rezervi neæe dati rezultate jer su zalihe male.
Vlasnik klanice "Matijeviæ" Petar Matijeviæ za B92 ka¾e da su se mesari usaglasili da cenu ne odreðuju na zajednièkim sastancima, veæ da je reguli¹e tr¾i¹te i zakon ponude i potra¾nje:
"Potra¾nja na tr¾i¹tu ¾ive stoke ima, ali nema ponude. Cene mesa su veæ oti¹le za 10 posto i mi oèekujemo jo¹ jedno veliko poskupljenje jer ¾iva vaga je danas 120 dinara i nema je dovoljno", ka¾e on.
"Rast cena se ne mo¾e zaustaviti nikakvim administrativnim merama. To je trebalo raditi ranije, stvarati robne rezreve i intervenisati na vreme a ne sada gasiti vatru kada se po¾ar veæ rasplamsao. Mislim da tu mo¾e jedino tr¾i¹te da odreaguje – cena æe spasti kada se smanji potra¾nja mesa, ali za sada nema takvih izgleda", dodaje Matijeviæ.
Kako bi suzbila rast cena, dr¾ava bi veæ trebalo da krene sa intervencijama iz robnih rezervi.
Meðutim, mesari smatraju da æe taj potez biti bez veæeg efekta jer, prema reèima Petra Matijeviæa, sti¾e kasno:
"To je vi¹e psiholo¹ka najava jer dr¾ava u robnim rezervama nema ni¹ta. Ona je otkupila nekih 10.000 tovljenika iz ©apca, onda kada su bili protesti, to su masne svinje i mislim da ta kolièina nije ni¹ta. Mi æemo pustiti tr¾i¹te da reaguje jer mi moramo obezbediti dovoljne kolièine proizvoda u prodavnicama a cene æe biti kakve budu. Ako je ¾iva vaga 120 dinara uvek se formirala cena buta puta tri + PDV, znaèi 360 i + PDV na meso od osam posto, to se lako izraèuna. To je osnovni reper i sve druge cene mesa se formiraju na osnovu cene svinjskog buta".
Sa stavom mesara sla¾e se i ekonomski analitièar Miroslav Porkopijeviæ:
"Te robne rezerve mogu da, recimo, zadr¾e cene tokom 2-3 nedelje i onda je gotovo jer nema tih kolièina roba na zalihama koje bi dr¾ava mogla da iznese. Kada bi to moglo da bude beskrajno, dr¾ava bi mogla da stalno dr¾i cenu na niskom nivou. Prema tome to æe biti krajnje kratkoroèna mera koja neæe ozbiljnije da utièe na situaciju na tr¾i¹tu"
On ka¾e da na rast cena utièu tri strane: dr¾ava, Narodna banka i berza. Berza trentuno miruje i nije u stanju da povuèe veæu kolièinu dinara, dok Narodna banka nema dobre karte u rukama i sada bi mogla da povuèe samo jako restriktivne mere, smatra Miroslav Prokopiejviæ.
Neki od proizvoðaèa veæ su korigovali cene. Industrija mesa Neoplanta iz Novog Sada poveæala je cene svinjskog, goveðeg i pileæeg mesa u proseku 10 odsto, pre svega zbog poskupljenja stoène hrane i energenata.
:ohman:



tarantulica

Posle mesa poskupljuje i mleko...  :wall:



Млекари траже поскупљење за 50 одсто
Само трошкови сточне хране надмашују откупну цену белог напитка

Шабац – Произвођачи млека из читаве Србије договорили су се јуче у Шапцу да од прерађивача затраже повећање откупне цене за готово 50 одсто. Просечна цена сировог млека тренутно износи 14,30 динара по литру, а произвођачи захтевају основно повећање од седам динара. На састанку у овдашњем Заводу за пољопривреду окупили су се представници преко сто удружења, чији чланови дневно испоруче око милион литара млека.

Захтев за повећање цена они су објаснили растом свих трошкова производње. Према калкулацији, коју су сачинили представници из Западнобачког округа, само удео хране у производњи млека износи 13,97 динара по литру. Остали издаци – ветеринарске и зоотехничке услуге, вода, струја, енергенти, осигурање, разни сертификати, дозволе и сагласности коштају још 20,2 динара по литру.

– Од 2002. до 2004. године удео сировог млека у малопродајној цени био је 48 одсто, а сада је пао на свега 33 одсто. У међувремену све друго је драстично поскупело. Кукуруз је донедавно коштао 15 динара, а сада је 20,5 динара по килограму. Из млекарске индустрије се правдају да су им скочили инпути, а заборављају да и непосредни произвођачи плаћају струју и гориво – истакао је Драган Плавшић, секретар удружења сточара из Западнобачког округа.

На скупу се још чуло да је срамота да Шабачка млекара малим произвођачима плаћа 13 динара за литар сировог млека. Поменут је и пример Хрватске, чији су произвођачи направили жесток притисак на владу и присилили је да донесе уредбу о најнижој цени млека. У овој земљи просечна откупна цена сировог млека са премијом од 20 одсто сада је 38 евро-центи, или око 30,70 динара.

– Приликом недавних разговора са државним секретаром за пољопривреду добили смо уверавања да нас ресорно министарство подржава. Међутим, убрзо потом министар се појавио пред медијима и рекао да је нереално и повећање од 30 одсто. Питам како нас то подржавају – навео је Данијел Ковачић, представник сточара из Ђурђина.

Непосредни произвођачи су се договорили да оснују асоцијацију која би окупила сва досадашња удружења да би пред прерађиваче убудуће излазили са јединственим ставом. О свом захтеву за повећање откупне цене сировог млека они ће данас упознати представнике Имлека (Салфорда), који покривају скоро 60 одсто српског тржишта.

М. Мијушковић

-----------------------------------------------------------

Суботичани  не мењају цене

Суботичка млекара најавила је да ће, уколико произвођачи млека повећају откупне цене млека, повећати цене својих млечних производа, речено је у тој млекари.

Комерцијални директор Суботичке млекаре Веселин Мирков рекао је да је Суботичка млекара већ 1. августа кориговала цене трећине свог пласмана од један до четири одсто на више, због усклађивања са осталим ценама, пре свега ценама енергената.

Према његовим речима, ако произвођачи млека испровоцирају поскупљења, имплицираће и поскупљење млека и млечних производа Суботичке млекаре.

Произвођачи млека најавили су прошле седмице, одмах након најаве Уније приватних пекара да би хлеб требало да поскупи од половине августа на 35 динара у малопродаји, да ће тражити поскупљење откупне цене млека.

Комерцијални директор Суботичке млекаре истакао је и да „овог тренутка нема званичних ни опипљивих најава да ће бити поскупљења код произвођача млека” и додао да је „питање шта ће они тражити, а шта ће реално и добити”.

(Бета )

Bred

ono sto je meni bilo zanimljivo jeste to sto sam juce procitao 2 krajnje kontradiktorna naslova u nasim novinama-"cene zaustavljene"[ vecernje novosti] i "rast cena nema kraja" [blic]. naravno, parafraziram i jedne i druge :wall:

tarantulica

Pogledaj moj post iznad...

Quote from: tarantulica on 09-08-2007, 07:26:11

Суботичани  не мењају цене

Суботичка млекара најавила је да ће, уколико произвођачи млека повећају откупне цене млека, повећати цене својих млечних производа, речено је у тој млекари.

Комерцијални директор Суботичке млекаре Веселин Мирков рекао је да је Суботичка млекара већ 1. августа кориговала цене трећине свог пласмана од један до четири одсто на више, због усклађивања са осталим ценама, пре свега ценама енергената.


Pomislio bi iz naslova da neæe da menjaju cene (jer tako pi¹e), a oni em ¹to hoæe, em su ih veæ promenili...  :wall:

Darker

Pa mo¾da neæe da menjaju kartonèiæe na kojima pi¹e cena, nego æe samo da ih pre¾vrljaju i da dopi¹u novu :K