Pripremite se za ki¹u meteora

Started by tarantulica, 13-08-2007, 08:27:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tarantulica



Pripremite se za ki¹u meteora

Mnogi ljubitelji svemira spremaju se za ki¹u meteora koja æe u noæi izmedju nedelje i ponedeljka obasjati nebo. Godi¹nja ki¹a meteora koja barem prividno izvire iz sazve¾dja Perseja, najbolje æe se videti u ranim jutarnjim satima u ponedeljak, ali æe ki¹a biti vidljiva sve do utorka ujutro, dodu¹e u ne¹to slabijem intenzitetu. Da bi bilo moguæe videti meteorsku ki¹u potrebno je okrenuti se prema severoistoku i potra¾iti sazve¾dje Persej.

Ukoliko ne bude oblaèno vreme, biæe to sjajna prilika za ljubitelje svemira da vide ki¹u meteora, jer æe prema najavama struènjaka uslovi za posmatranje biti odlièni, prenosi BBC. Najbolji uslovi biæe u onim mestima gde je nebo najèistije i najtamnije. Ipak, meteore æete moæi videti i iz gradova i pored gradskog osvetljenja i smoga.

"Ukoliko budemo imali sreæe, u nedelju i u ponedeljak ujutro verovatno æemo moæi videti èak 100 meteora u jednom satu. Ali, naravno, mora biti lepo vreme", izjavio je britanski astronom Dr Robert Mejsi.

Meteorska ki¹a biæe vidljiva sa obe Zemljine hemisfere, ali najbolje æe se videti iz zapadne Evrope i Severne Amerike.

Opasnost od pada meteora na povr¹inu Zemlje je neznatna jer skoro svi izgore prilikom ulaska u atmosferu. Kako je veæina meteora mala, postoji minimalna opasnost za letelice, a gotovo nikakva za ljude na tlu.

Meteorski roj Perzeidi zaostale su krhotine komete Swift-Tuttle. Svakih 128 godina ova kometa se pribli¾ava Suncu i pri tome se njegova putanja seèe sa putanjom Zemlje.

(MONDO)


Kasno sam videla...
Da li je neko u¾ivao u prizoru ili je bilo previ¹e oblaèno?

malena

Jaao ne i ja sam propustila tu fenomenalu priliku da u tome u¾ivam,usled lo¹e obave¹tenosti...  :wall:  :wall:

tarantulica

Mo¾da bude veèeras, bar malo...  :wink: