"Ne" reklamama za neke lekove

Started by Bred, 11-08-2007, 23:28:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

| Izvor: Beta
Beograd -- Ministarstvo zdravlja upozorilo medije da se pridr¾avaju odredbi Zakona o reklamiranju kada govore o lekovima.


U saop¹tenju se nagla¹ava da je op¹toj javnosti zabranjeno reklamiranje lekova koji izdaju na recept i drugih lekova propisanih zakonom. Mogu se ogla¹avati samo lekovi koji su na spisku koji je izdala Agencija za lekove i medicinska sredstva, dodaje se u saop¹tenju.

Prema navodima Ministarstva, ogla¹avanje lekova obuhvata reklamiranje lekova posredstvom javnih medija, Interneta, na javnim mestima, slanjem po¹tom i direktnom posetom, promociju lekova zdravstvenim i veterinarskim radnicima u struènim èasopisima i davanje besplatnih uzoraka struènoj javnosti.

Posebno se navodi da ogla¹avanje obuhvata i sponzorisanje nauènih i promotivnih skupova u kojima uèestvuje struèna javnost.

Ministarstvo podseæa da nije dozvoljeno reklamirati ni vakcine, ni besplatne ni i one koje se naplaæuju.

U saop¹tenju se navodi da je vakcinisanje regulisano Zakonom o za¹titi stanovni¹tva od zaraznih bolesti i Pravilnikom o imunizaciji i naèinu za¹tite lekovima.

Imunizacija obuhvata obaveznu sistematsku imunizaciju osoba odreðenog uzrasta, osoba izlo¾enih zaraznim bolestima, imunizaciju po klinièkim indikacijama i imunizaciju putnika u meðunarodnom saobraæaju.

Obavezna imunizacija je besplatna, odnosno finansira se iz bud¾eta preko Zavoda za zdravstveno osiguranje.

b92