Veliko emotivno spremanje

Started by Bred, 29-12-2007, 19:23:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Proces samoproèi¹æavanja mo¾e da se obavi samo ako se oslobodite negativnih oseæanja i misli. L&Z vas upuæuje na osnovne korake generalnog spremanja va¹e du¹e

Tog ki¹nog poslepodneva, Vesna je, ba¹ kao i bezbroj puta do tada, le¾ala ispred TV-a, ispijala kafu i grickala omiljeni èokoladni keks. U jednom trenutku, ustala je i besno bacila sav keks, ukljuèujuæi i onaj koji je veæ zagrizla - u kantu za smeæe. Bila je revoltirana zbog bezuspe¹nih poku¹aja da smr¹a i zaèaranog kruga jelo - gri¾a savesti, u kojem se nalazila mesecima.

Bacajuæi hranu, Vesna se, na simbolièan naèin, oslobodila negativnih emocija, zamenila ih pozitivnom energijom, i oznaèila promenu u svom ¾ivotu. "Osetila sam veliko olak¹anje istog trenutka kada sam to uradila", ka¾e Vesna. "Bilo je to apsolutno pozitivno iskustvo, u kojem sam iskreno u¾ivala."
Bez obzira na to da li se radi o izgledu, poslu ili emotivnim odnosima, veæina ljudi akumulira negativna oseæanja, zbog èega se oseæa poti¹teno i bezvoljno. Takoðe, najèe¹æa reakcija na du¹evno nezadovoljstvo jeste "popravka" spolja - besomuène dijete, ¹oping, kozmetièki tretmani... Sve to mo¾e da osve¾i va¹e telo i izgled, ali ne i da oèisti um.
Meðutim, ako ste se "zaglavili" u pro¹losti, i zbog toga ne mo¾ete da u¾ivate u sada¹njosti, emotivno èi¹æenje vam je preko potrebno.
ZADOVOLJITE SVOJE POTREBE
Nerazre¹ena pitanja i problemi neminovno naru¹avaju u¾ivanje u ¾ivotu. A nezadovoljavanje emotivnih potreba, naroèito ako traje godinama, uvek rezultira gubitkom samopouzdanja, vere u sebe i sopstvenu vrednost. Istovremeno, dugogodi¹nje, kontinuirano osujeæivanje emotivnog biæa kreira svojevrstan mentalni oklop i èini vas manje osetljivim. ©to je taj "oklop" deblji, smanjuje se raspon emocija koje ste sposobni da iskusite. Dakle, ako vi¹e ne oseæate tugu, to najèe¹æe znaèi da niste sposobni da osetite ni sreæu.
Istovremeno, emotivna tenzija se poveæava. Posledice akumuliranog pritiska mogu da se odraze na fizièko biæe na razlièite naèine, od hroniènog bola u vratu ili leðima, glavobolje, op¹te slabosti do nesanice i pada imuniteta. ©tavi¹e, fizièke posledice unutra¹njih emotivnih konflikata mogu da budu i mnogo ozbiljnije, kao ¹to su srèana oboljenja, anksioznost, napadi panike i depresija.
PRELOMNI TRENUTAK
Veæina nas ide linijom manjeg otpora i gura emotivne probleme "pod tepih". A onda, jednog dana, stvari postaju mnogo komplikovanije i te¾e. Uvek postoji trenutak kada bol zbog ignorisanja neke emocije prevaziðe bol koji izaziva hvatanje u ko¹tac sa njom. To se obièno de¹ava nakon specifiènog iskustva, kao ¹to je razvod, smrt bliske osobe, ili otpu¹tanje sa posla. Za druge ljude, prelomni trenutak nastaje zbog oseæanja da mogu vi¹e da ostvare u ¾ivotu od onog ¹to uspevaju da postignu.
Emotivna detoksikacija obièno vodi u revitalizaciju i lièni rast, jer se energija koja je kori¹æena za potiskivanje emotivnog bola preusmerava na kreativne opcije.
PLAN EMOTIVNE DETOKSIKACIJE
Najbolja priprema za oslobaðanje od starog bola jeste da odredite period u kojem treba da izaðete na kraj sa emotivnim bremenom. Razumljivo, nemoguæe je osloboditi se dugogodi¹nje "toksiènosti" du¹e samo za jedan vikend, ali svakako mo¾ete da poènete sa procesom èi¹æenja. L&Z vam navodi 7 osnovnih koraka plana za emotivnu detoksikaciju èije æe vam sprovoðenje omoguæiti da budete zdravija i sreænija osoba.

KORAK 1
Prihvatite da oseæate Ako konstantno krivite druge ljude za ne¹to, sasvim je moguæe da oni u vama bude emocije kojih niste u potpunosti svesni. Ako ozbiljno nameravate da proèistite svoje emotivno biæe preuzmite odgovornost za svoje emocije.

KORAK 2
Identifikujte emocije Ukoliko ste skloni potiskivanju oseæanja, neæete moæi da uradite osnovni zadatak. Psiholozi predla¾u da poku¹ate da identifikujete svoje emocije izgovaranjem jednostavne reèenice: "Ja oseæam...". Popunite prazan prostor bilo kojom toksiènom emocijom koju poku¹avate da potisnete - bes, tuga, sram ili revolt. Defini¹ite i objasnite sve ¹to oseæate na najjednostavniji moguæi naèin.

KORAK 3
Pratite reakcije svog tela Da biste mogli da preradite neku emociju, morate prvo da savladate njenu energiju. Analizirajte oseæanja dok rastu i pojaèavaju se i pratite kakve fizièke reakcije izazivaju u vama. Jednostavnim prepoznavanjem reakcije, emotivni naboj obièno slabi, ¹to omoguæava da prepoznate poruku koju nosi emocija.

KORAK 4
Napravite malo prostora Odvojte kratko vreme u kojem neæete èitati novine, gledati TV ili razgovarati sa nekim. Umesto svega toga, slu¹ajte muziku koja opu¹ta, jedite zdravu hranu, idite na masa¾u, radite jogu ili primenjujte tehnike dubokog disanja. Na ovaj naèin, uspeæete da stvorite malo prostora za sebe i da izo¹trite fokus na ono ¹to stvarno oseæate i mislite.

KORAK 5
Zapi¹ite sve na papir Kada precizno utvrdite koji su to problemi koji vas muèe, i kada vam ono ¹to oseæate postane kristalno jasno, zapi¹ite sve u notes, ili u pismo osobi koja vas je povredila (Ipak, nemojte ga poslati!). Osim toga, prisetite se sliènih situacija i oseæanja iz pro¹losti i zapi¹ite ih u istu svesku. Koristite reèi koje æe precizno i potpuno izraziti ono ¹to oseæate zbog situacije u kojoj ste se na¹li.

KORAK 6
Smislite ritual koji vas oslobaða Kada identifikujete negativne emocije, smislite ritual koji æe vam pomoæi da se oslobodite pritiska: ©etajte se pored reke, idite na ples, slu¹ajte muziku, napi¹ite pismo i spalite ga, pozovite telefonom osobu koju ste dugo izbegavali... To mo¾e da bude bilo ¹ta ¹to æe vam omoguæiti da se svesno oslobodite negativnih oseæanja i misli i ¹to æe simbolizovati promenu pravca u va¹em ¾ivotu. Ako ¾elite da izvodite ritual u dru¹tvu prijatelja, neka to bude neko kome verujete, ko je empatièan i neæe poku¹avati da re¹i va¹ problem, niti da vas osuðuje.

KORAK 7

Nagradite sebe U¾ivajte u omiljenoj hrani, luksuznom kozmetièkom tretmanu ili uzmite slobodan dan. Da bi proces emotivnog proèi¹æenja i oslobaðanja negativnih oseæanja bio uspe¹an, morate biti potpuno posveæeni liènom "rastu" i obaviti ga na svesnom nivou. Zato se obavezno nagradite za svoj veliki trud i rad.

http://www.svet.co.yu/?state=3&izdanje=13&broj=81&clanak=11941