Beograd æe imati dva Zoo vrta

Started by Masha, 25-08-2007, 22:40:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Masha

Postignut dogovor da u „Vrtu dobre nade“ ostanu samo manje ¾ivotinje, a velike presele izvan grada

Beograd æe imati dva Zoo vrta


Grad i Vuk Bojoviæ slo¾ili su se u naèelu da se, pored postojeæeg Zoo vrta, izgradi jo¹ jedan sa drugim sadr¾ajima. Vuk Bojoviæ smatra da sada¹nji vrt, kao spomenik jednog vremena, mora ostati tu gde je, a da na drugoj lokaciji treba izgraditi veæi. Ideja Grada je da to bude „safari park“, a gde æe se on nalaziti i koje æe ¾ivotinje tu biti sme¹tene, uskoro æe odluèiti struèna komisija.

- Na Kalemegdanu treba da ostanu „laki sadr¾aji“. Grad æe finansirati rekonstrukciju bedema, a za kaveze æe se pobrinuti Vrt. Neæe biti dodatnih ¾ica, ni re¹etki, verovatno æe kavezi biti obezbeðeni strujom. To æemo finansirati sami ili uz pomoæ sponzora, a mo¾da æe i Grad „uskoèiti“. - ka¾e Vuk Bojoviæ.
Pomoænica gradonaèelnika Gorica Mojoviæ potvrðuje da novac nije problem i da æe Grad pomoæi Vrtu oko obezbeðivanja kaveza. Ona istièe da postoje tri problema, a to su za¹tita Zoo vrta kao kulturnog dobra, sme¹taj ¾ivotinja i status Vrta kao dru¹tvenog preduzeæa.
- Kada Republièki zavod za za¹titu spomenika proceni stanje na terenu, gradska vlast æe finansirati rekonstrukciju bedema u i oko Vrta. Neæemo seliti kompletan Zoo vrt, veæ æe se neke ¾ivotinje preseliti u „safari park“ èiji izgradnju planiramo. On æe najverovatnije biti u Surèinu, ali o tome jo¹ treba da se razgovara. Surèin je predlog urbanista, meðutim odluku æe doneti mnogo ¹ira struèna komisija. Konsultovaæemo biologe, veterinare, Meðunarodnu organizaciju zoo vrtova, Vuka Bojoviæa i druge struènjake za za¹titu ¾ivotinja- obja¹njava Gorica Mojoviæ.
Po njenim reèima, ¾ivotinje kojima odgovara gradski ambijent ostaæe na Kalemegdanu, gde æe biti edukativni centar za ¹kole. Druge ¾ivotinje æe preseliti u „safari park“ èija povr¹ina æe biti izmeðu 20 i 30 hektara. Komisija æe se sastati uskoro, mo¾da veæ sledeæe nedelje. Status Zoo vrta kao dru¹tvenog preduzeæa vi¹e ne odgovara zakonskim propisima. ®elja Grada je da on postane javno gradsko preduzeæe.
Inaèe, na Internetu se povodom tragedije u Beo Zoo vrtu razvila polemika u kojoj je on nazvan Vrtom bez nade. Javili su se predstavnici nevladinih organizacija koji se protive postojanju zoo vrtova. Merit Klifton, urednik èasopisa „Animal people“, smatra da je vrt u Beogradu jedan od najgorih u svetu, te da ako ne mo¾e da obezbedi medvede, ne treba uop¹te ni da ih ima.

Anketa: Da li smatrate da „Vrt dobre nade“ treba da se seli?
Tamara Miljaniæ (22), studentkinja
Toliko godina se ni¹ta lo¹e nije desilo i mislim da zbog ove tragedije ne treba menjati lokaciju Vrta. Svi smo navikli da je na Kalemegdanu.

Sne¾ana Pilèeviæ (42), slu¾benica
Vodim decu tamo i mislim da ga ne treba seliti. Ako ga presele u Surèin, to æe mnogima biti predaleko i neæe ga ni obilaziti.

Vlasta Damjanov (43), poljoprivrednik
Vrt je tu od pamtiveka i ne vidim za¹to bi ga preseljavali. Ne mogu se va¾ne odluke donositi samo na osnovu jednog incidenta.

Nemanja Dukiæ (17), srednjo¹kolac
Vrt je na super mestu, nema bolje lokacije i ne treba da se seli. Svi moji drugovi sa kojima sam o tome prièao, su protiv preseljenja.

Slobodan Mitroviæ (55), muzièar
Nisam za preseljenje Zoo vrta sa Kalemegdana, jer bi onda na toj lokaciji biznismeni pravili kafiæe i upropastili bi Tvrðavu.

Ljubica Filipoviæ (48), domaæica
Vrt treba preseliti jer ¾ivotinje borave u u¾asnim uslovima.
®ivotinjama treba veliki park van grada, recimo na Avali.

izvor www.blic.co.yu

Razmisljala sam da li ovo da postujem na temi Maldica rastrgli medvedi jer je svakako smrt mladica podstakla mnogo price o tome ko je kriv i sta sa Zoo vrtom - ostaviti ga ili izmestiti. Ali, da ne bismo i dalje mesali babe i zabe, evo ovoga posebno pa ovde svako moze reci sta misli o izmestanju zoo vrta.
Ja ga zaista volim i zivim u njegovoj blizini, dovoljno blizu da cujem zivotinje. Navikla sam se na njih i mnogo bi mi nedostajale u slucaju da ih izmeste. S druge strane, zao mi je sto im uslovi nisu najbolji i sto ne zive u miru i tisini, tako da sam bas izmedju 2 vatre. Ovo resenje da Zoo ima 2 lokacije i da se negde u prirodu i mir isele one kojima je to preko potrebno mi, na prvu loptu, deluje ok, mada se pitam imamo li, zaista, para za to planiraranje? Ako ih ima, zasto ranije nisu preseljene negde gde bi zivele lepse i bolje? Naravno, a i iz ovog teksta se to da zakljuciti, ne da se Kalemegdan ni za sta na svetu pa se pitam da li je iko tu pravi ljubitelj zivotinja. Ne osporavam zalaganje Vuka Bojovica, niti bilo koga drugog ko ucestvuje u odrzavanju vrta ili brine o zivotinjama, ali kvalitet zivota tih zivotinja treba biti na prvom mestu.
Sve u svemu, ako ideja zazivi, slonovi ce sigurno biti prebaceni i nedostajace mi njihovo oglasavanje kao i lame koje svaki put vidim kad se penjem stazicom koja vodi od T. Koscuska ka ulazu u vrt, ma nedostajace mi mesavina svih tih zvukova koji dopiru iza one kamene ograde.

Al-Jasmina

 :ohwell:
Sve to stoji,
a taj Surcin mi je Bogu iz  tregera
:stid:

ali uslovi za zivotinje su na prvom mestu!  :happy:

dirigent

nije losa ideja. Ali onda da ovaj stari vrt ima neku simbolicnu cenu za ulaz.