U "Zastavi" nadoknade dobijali i rodjaci?

Started by Roben, 26-08-2007, 17:32:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

U "Zastavi" nadoknade dobijali i rodjaci?

Nekoliko desetina radnika zaposleno je u preduzeæu "Zastava zapo¹ljavanje i obrazovanje" (ZZO) posle 2001. godine, mada nikada ranije nisu radili u "Zastavi", saop¹tio je jedan od manjinskih sindikata fabrike.

Agenciji Beta reèeno je u tom sindikatu da su posle osnivanja ZZO-a 2001. godine, pojedinci zasnivali stalni radni odnos u toj firmi zahvaljujuæi partijskim i rodbinskim vezama i tako sebi obezbedili meseène nadoknade bez rada.

"ZZO je bila idealna tvorevina za mnoge mahinacije", navode u sindkikatu i napominju da ba¹ onima koji su se nezakonito na¹li na evidenciji zaposlenih sada najvi¹e i smeta ukidanje ZZO, ali da æe i oni dobiti otpremnine.

U kadrovskoj slu¾bi ZZO-a negirali su da je vi¹e desetina radnika kojima æe takodje biti isplaæene stimulative otpremnine, zaposleno u preduzeæu posle 2001. godine.

Kako je saop¹teno Beti u toj slu¾bi, u proteklom periodu anga¾ovani su predavaèi za obuku organizovanu za radnike ZZO-a i deo rukovodstva, ali da æe sa njima posle isplate nadoknada biti raskinut radni odnos.

Tim predavaèima ne pripadaju otpremnine za period tokom kojeg su bili anga¾ovani na ZZO-u, istakao je izvor iz Kadrovske slu¾be, koji je insistirao da bude anoniman.

Gradonaèelnik Kragujevca Veroljub Stevanoviæ takodje je jedno vreme bio na evidenciji ZZO-a, a njegov status posle odlaska na politièke funkcije je "zaledjen", rekli su izvori iz sindikata.

Posle transformacije fabrike "Zastava" u Kragujevcu, formiran je ZZO na èijoj evidenciji se na¹lo 9.500 radnika koji su progla¹eni tehnolo¹kim vi¹kom.

U trenutku kada je Vlada Srbije ponudila otpremnine od 250 evra za svaku godinu radnog sta¾a, na evidenciji ZZO-a bilo je 3.954 radnika kojima su iz bu¾eta Srbije isplaæivane meseène nadoknade, radni sta¾ i socijalno osiguranje.

Iz bud¾eta Vlade Srbije za zbrinjavanje radnika ZZO-a do sada je isplaæeno vi¹e od 100 miliona evra.

(Beta)