U Rakovici iskopavaju manastir iz 14. veka

Started by Bred, 27-08-2007, 11:38:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Potraga za vrednim arheolo¹kim ostacima zapoèeta na inicijativu me¹tana
Me¹tani sela Rakovica pokrenuli su inicijativu za iskopavanje arheolo¹kih ostataka prvobitnog manastira Rakovica, koji se do kraja 16. veka nalazio na brdu iznad sela, kada je zbog turske najezde preme¹ten na sada¹nju lokaciju. Uz saglasnost gradskog Zavoda za za¹titu spomenika kulture, iskopavanja su poèela u petak.



ARHEOLOGIJA - Miodrag Zdravkoviæ, predsednik inicijativnog odbora za obele¾avanje mesta prvobitnog manastira, obja¹njava da su se Rakovèani u svom naumu vodili predanjima preno¹enim s kolena na koleno, ali i istorijskim spisima.
- Iako su pro¹la èetiri veka, Rakovèani su saèuvali seæanje na postojanje manastira i s velikom pouzdano¹æu se zna gde se on nekada nalazio. Iskopavanja su poèela pored kamena-graniènika, za koji se pretpostavlja da se nalazi na mestu nekada¹njeg temelja manastira - ka¾e Zdravkoviæ.
On obja¹njva da su na tom lokalitetu èesto nala¾eni novèiæi i ostaci grnèarije.
- Pored mesta na kom je nekada bila starostavna kru¹ka nala¾eni su i delovi ljudskih skeleta, pa se pretpostavlja da se tu nalazi i masovna grobnica stradalih tokom razaranja manastira. Pored tradicije, o postojanju manastira svedoèe i pisani istorijski izvori, od kojih najstariji potièe iz 1502. godine. Manastir se pominje i u turskom popisu iz 1560. godine - ka¾e Zdravkoviæ.
Sve dileme o nastanku manastira, ka¾e on, definitivno razre¹ava povelja vla¹kog vojvode Konstantina Brankoveana Besarabe iz 1701. godine, kojom vojvoda manastiru dariva „sto velikih komada soli godi¹nje".
- U povelji se ka¾e da je manastir sagradio vojvoda Radule. Istorièar Du¹an Ka¹iæ, koji je posebno istra¾ivao podatke o nastanku manastira, smatra da se u ovom ktitoru mo¾e prepoznati vla¹ki vojvoda Radul Prvi Crni, zet kneza Lazara koji je vladao od 1377. do 1385. godine. Zbog toga se i nastanak manastira mo¾e smestiti u taj period - ka¾e Zdravkoviæ.
Na sada¹nju lokaciju na Rakovièkom potoku manastir je preseljen krajem 16. veka zbog opasnosti da æe biti opljaèkan i razoren. Na¾alost, ka¾e Zdravkoviæ, pretnja se i ostvarila. Relikvije su dodu¹e sklonjenje na vreme, ali kaluðeri i manastir, smatraju Rakovèani, nisu po¹teðeni.


B. Bednar ||||

24casa