Atinska tragedija iz 1971, name¹taljka?!!

Started by Bred, 10-10-2007, 14:14:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Blic online, Politika, Kurir |

Vi¹edecenijska dilema oko toga da li je Crvena zvezda prodala polufinalni meè Kupa ¹ampiona Panatinaikosu ponovo je aktuelna nakon ¹to je udovica nekada¹njeg predsednika Grèke Fotina Papadopulos povtrdila navode o name¹taljci!

Ona je u intervjuu grèkoj televiziji koji je prenela "Politika" rekla navela da je meè bio name¹ten i da je rezultat te utakmice dogovoren na "mnogo va¾nijem mestu nego ¹to je fudbalski teren"!
"Seæam se da smo te godine igrali odlièno. Sve nam je polazilo za rukom do tog polufinala sa Crvenom zvezdom, kada smo u prvoj utakmici u Beogradu do¾iveli ¾estok poraz. Bila nam je potrebna pobeda od 3:0 u revan¹u, a ostalo mi je u seæanju da mi je to izgledalo potpuno nemoguæe. Kada sam sela u sveèanu lo¾u, okrenula sam se ka tada¹njem predsedniku Panatinaikosa i rekla mu da sam jako zabrinuta. U istom trenutku osetila sam ruku svog supruga na kolenu. Poluglasno mi je rekao: "Nema potrebe da se brine¹. Kupili smo utakmicu. Zar misli¹ da smo imali pravo da stvar od dr¾avnog interesa prepustimo sluèaju? Zvezda æe dobiti veliki novac za to ¹to æe nas danas pustiti", isprièala je svoja seæanja Fotini Papadopulos, inaèe velika navijaèica Panatinaikosa.
U prvom susretu Zvezda je savladala PAO sa 4:1, a odigran revan¹ meè veæ 36 godina je dilema generacija navijaèa Zvezde. Mnoge su legende isprièane o toj utakmici, a najèuvenija je ona koja govori da su Grci tada poslu¾ili Zvezdine igraèe otrovanom supom, meðutim, izgleda je crveno-belima finale Kupa ¹ampiona te 1971. godine uskratio neko iz vrha tada¹nje dr¾ave.

"Opusti se Foti"

U to vreme Grèkom je vladala vojna hunta a gospoða Papadopulos prisetila se i da je utakmici u Atini prisustvovao i tada¹nji ambasador SFRJ u Atini. Prema njenim reèima, i on joj je potvrdio da je utakmica name¹tena.
"Kada mi je mu¾ rekao da je rezultat utakmice dogovoren, ljudi iz uprave Panatinaikosa potvrdno su klimali glavom. Onda sam shvatila da ambasador SFRJ sedi toliko blizu nas da je sigurno sve èuo. 'Opusti se, Foti, èovek ne zna ni reè grèkog jezika', rekao mi je mu¾. Mo¾ete samo da zamislite kako sam se oseæala kada mi je ambasador na poluvremenu na èistom grèkom jeziku rekao da se ne brinem i da je rezultat odreðen na mnogo va¾nijem mestu nego ¹to je fudbalski teren", rekla je ona.Video zapis intervju nalayi se  ovde.
Ipak u Beogradu jo¹ uvek niko ne potvrðuje da je meè prodat. Tada¹nji predsednik Crvene zvezde Nikola Bugarèiæ, kao i mnogi igraèi koji su uèestvovali u "atinskom debaklu" u izjavi za “Kurir” tvrdi da niko iz kluba nije uèestvovao u name¹tanju, ali istièu da postoje sumnje, ne i dokazi da je bilo neregularnosti.
"Pa, sad bih vam priznao, imam veæ toliko godina da nemam razloga da se pla¹im istine. Mnogo bismo vi¹e para dobili da smo se plasirali u finale i do¹li do prilike da pobedimo Ajaks", rekao je izmeðu ostalog 88-godi¹nju Bugarèiæ i navodi detalje o atmosferi:
”Blago reèeno meè je katostrofalno organizovan. Publika je bila prikljuèena na razglas I od buke se ni¹ta nije èulo. Sudio je ©panac za koga se kasnije ispostavilo da je veliki prijatelj tada¹njeg trenera Panatinaikosa Ferenca Pu¹ka¹a”, tvrdi Bugarèiæ.
Milovan Ðoriæ, bek Zvezde sedamdesetih godina, uverava da igraèi nisu bili ume¹ani u name¹tanje, ako ga je bilo.
"Za¹to bismo namestili polufinale kad smo imali premiju od 20.000 dolara? Da li smo bili drogirani? Pravo da vam ka¾em, ruèak je bio veoma èudan. Posle tog meèa karijere su nam krenule strmoglavo nadole. Prodavali smo se za siæu. Jedan Dragan D¾ajiæ je oti¹ao u Bastiju za 200.000 dolara, a mi za mnogo manje od toga", rekao je Ðoriæ.

Ostojiæ se ne seæa supe

Centarfor Zvezde niz tog perioda Stevan Ostojiæ rekao je da ni u koga ne mo¾e da uperi prst ali da sumnja u regularnost utakmice.
”U Atini su nas doèekale kamenice, pra¹njav teren. I danas sam siguran da smo bili bolji od Grka, ali ne mogu da objasnim ¹ta nam se desilo. Sve mi je bilo sumnjivo. Ne mogu da se setim da sam jeo supu od koje smo navodno bili drogirani. Prièe da smo posle dobili po televizor jesu taène, ali reæi da smo zbog toga prodali utakmicu je besmisleno, rekao je Ostojiæ koji je taj TV prijemnik poklonio saigraèu.
Ostojiæ smatra da bi ponovo trebao pogledati snimak utakmice.
”Za name¹tanje utakmice igraèi morali da odigraju slabije. Takoðe treba videti sudiju. Koji je sekao na¹u igru kada je stigao Imam oseæaj da bi poni¹tio gol i da smo ga dali. Voleo bih da se sazna istina, i zbog nas igraèa i zbog navijaèa koji su ostali razoèarani.

Smrdelo je…

Jedan od onih koji su u¾ivo gledali meè Zvezda – PAO je i Velimir Popoviæ koji je kao 20-godi¹njak oti¹ao na gostovanje u Atinu. Ali umesto oèekivanog lepog izleta i plasmana u finale dogodilo se sve najgore.
”Smrdelo je name¹taljku. Ceo tim je odigrao slabo, ali i u Atini smo propustili dve stopostotne prilike. Mislim da je gospoða Papadopulos 100 posto u pravu, a to ¹to ih nisu otkrili do sada svedoèi da je prevara ve¹to izvedena,” ka¾e za Blic online Velimir Popoviæ.
”U prvoj utakmici smo ih razbili. Ostojiæ, koji je bio u stanju da proma¹i 20 prilika im je zabio tri gola. Bili smo mnogo jaèi tim, to je sigurno. Te sezone smo svima davali po tri-èetiri gola, a meni je najlep¹a igra bila protiv Ujep¹ta".
Popoviæ podseæa da osim D¾ajiæa koji je suspendovan u timu nije bilo ni Krivokuæe.
“Seæam se da Miljaniæ nije hteo da void Krivokuæu na revan¹ jer se ovaj letenja avionom, a mi smo ba¹ po toj strain primili tri gola”
Tu je i jo¹ koji ne mora ni¹a da znaèi ali…
“Moj razredni stare¹ina iz srednje ¹kole je bio èlan uprave Zvezde i seæam da se nedugo polse utakmice promenio kola i iz Fiæe “uleteo” u Ford. Da li je to sluèajno ne znam, ali tako je bilo”, proseæa se ovaj navijaè Zvezde koji je video i igraèe Zvezde na aerodromu prilikom povratka.
“Na aerodromu je bilo kao na sahrani,a to je i bio kraj te generacije. Po meni najbolje ikada. Bolje i od ove iz Barija”, zavr¹ava Popoviæ.