Ultradesnièari i verski fanatici pod lupom policije

Started by Bred, 27-08-2007, 11:50:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Inspektori Odseka za praæenje sekta¹kog pona¹anja i neformalnih grupa u okviru Odeljenja za javni red i mir beogradske policije svakodnevno se sreæu sa verskim fanaticima i pripadnicima raznih ultradesnièarskih, neregistrovanih grupa. Njihovi èlanovi su najèe¹æe mladi, idealistièki nastrojeni ljudi koji nemaju izgraðene stavove.

grupe - Posao Odseka je da prati neformalne dru¹tvene grupe s verskom osnovom, rasistièkom doktrinom i one koje zagovaraju nasilje na osnovu verske i nacionalne pripadnosti.
- Najveæi problem predstavljaju ultradesnièarske, neregistrovane dru¹tvene grupe kao ¹to su skinhedsi, i ekstremne grupe „Krv i èast" i „Nacionalni stroj". Zajednièka im je mr¾nja prema Romima i Jevrejima, a zala¾u se za èistu belu rasu - ka¾e za „24 sata" inspektor Odseka koji je ¾eleo da ostane anoniman.
Tim grupama, pristupaju uglavnom impulsivni tinejd¾eri nezadovljni svojim tretmanom u ¹koli ili u dru¹tvu. To su obièno deca iz razorenih porodica, ¾eljna dokazivanja.
- U neformalne neregistrovane grupe spadaju i okultne sekte, meðu kojima su i satanisti. Njih posebno pratimo i reagujemo ako otkrijemo neko krivièno delo, najèe¹æe upotrebu narkotika. Ranije su izvodili obrede na Kalemegdanu, ali u poslednje vreme nemamo prijavljene sluèajeve satanistièkih rituala. Povremeno se formiraju i grupe mladih koji vole magiju. Okultizam se kod njih javlja posle èitanja odreðenih knjiga, gledanja filmova i poseæivanja sajtova sa tom sadr¾inom - ka¾e na¹ sagovornik.
Sada su u trendu neopaganske neformalne grupe zasnovane na politeistièkoj religiji. Slaveæi bo¾anstva pre Hrista, njeni pripadnici tvrde da se vraæaju izvornoj religiji.
- Sve probleme s kojima se deca sreæu roditelji treba da uoèe i na struèan naèin re¹avaju. Tako deca neæe sama tra¾iti spas u destruktivnim dru¹tvenim grupama - savetuje inspektor.

U Srbiji oko sto netradicionalnih zajednica
VERA Registar verskih zajednica nikada nije objavljen, a smatra se da u Srbiji ima oko 100 netradicionalnih zajednica, ka¾e Mirko Ðorðeviæ, sociolog religije. Zakon o crkvama i verskim zajednicama ne priznaje netradicionalne verske zajednice i crkve, ali su one registrovane kod organa javne uprave. Prema njemu „nijedna verska zajednica ne mo¾e biti registrovana ako u svom kultu i ritualu sadr¾i pos


V. Iliæ ||||

24casa