Jat tra¾io novac za ga¹enje po¾ara

Started by Roben, 30-08-2007, 22:01:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

Jat tra¾io novac za ga¹enje po¾ara

Za iznajmljivanje Jatovih aviona za ga¹enje po¾ara direktor te eskadrile Slobodan Mi¹koviæ tra¾io 55.000 dinara po satu leta.

Mi¹koviæ, koji je sa avio-flotom u Grèkoj, juèe je uporno odbijao da odgovori na pitanje za¹to je avijacija tog javnog preduzeæa, èije ogromne gubitke godinama plaæaju graðani preko bud¾eta Vlada Srbije, tra¾ila novac za ga¹enje po¾ara u Srbiji, pi¹e Blic. Cena je za dr¾avu bila previsoka, ka¾u nadle¾ni.

Interesantno je da u vanrednoj situaciji, koja je Srbiju zahvatila u julu, po pitanju Jatove ponude nije reagovala ni Vlada Srbije, iako su njeni stranaèki funkcioneri u Upravnom odboru tog preduzeæa.

"Vlada Srbije uop¹te nije razmatrala moguænost da anga¾uje „Jat“ za ga¹enje po¾ara - reèeno je „Blicu“ u vladinoj kancelariji za medije.

Naèelnik Uprave za spasavanje MUP-a Srbije Predrag Mariæ potvrdio je za B92 da je Jat ponudio svoje poljoprivredne avione po toj ceni, ali da je to odbijeno zbog njihovog slabog kapaciteta, a ne tra¾enog novca.

“Prvog dana praktièno smo imali kontakt sa ruskim kolegama i potvrdu da æe njihov avion doæi. Podsetiæu vas, nosivost je 40 tona, i ta pomoæ je bila besplatna. Radilo se o izuzetno velikim povr¹inama, pa je moguænost delovanja poljoprivrednih aviona JAT-a bila veoma su¾ena. To je bio onaj odluèujuæi faktor, koji je presudio da odustanemo od toga", ka¾e on.

U Jatu, B92 nije uspeo da dobije komentar.

Prema podacima Javnog preduzeæa "Srbija¹ume“, samo u poslednjih deset dana jula u Srbiji je izgorelo vi¹e od 19.500 hektara ¹uma, livada i pa¹njaka.

Direktna ¹teta koju je tada u Srbiji prouzrokovalo oko 3.000 po¾ara procenjena je na 760 miliona dinara, odnosno oko devet i po miliona evra, u koje su ukljuèeni tro¹kovi ga¹enja i sanacije ovih povr¹ina.

Za sanaciju samo jednog hektar ¹ume potrebno je oko 5.000 evra. Veæi problem je ¹to je za formiranje novih ¹uma, kakve su bile pre po¾ara, potrebno od 30 do 50 godina.

B92, Blic