Te¾ak sam milijardu evra

Started by Bred, 20-08-2007, 22:12:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: E.B. | 20.08.2007 - 08:55

Vlasnik korporacije „Pink“ ®eljko Mitroviæ u intervjuu zagrebaèkom „Jutarnjem listu“ govorio je o tome za¹to nije kupio hrvatsku „Novu TV“, za¹to je „zaboravio“ Miru Markoviæ i Slobodana Milo¹eviæa, za¹to vi¹e ne voli Cecu, kao i da je njegova imperija te¹ka milijardu evra. „Blic“ prenosi najzanimljivije delove intervjua.

U Hrvatskoj ste spominjani kao moguæi kupac „Croatia Recordsa“ i „Nove TV“. Kakve su va¹e ambicije u Hrvatskoj?
- Moje ambicije vezane su uz celu regiju. Zavr¹ili smo uspostavljanje mre¾e u tri zemlje gde imamo vodeæe pozicije. To su Srbija, gde smo veæ desetak godina na prvome mestu, Bosna te Crna Gora. Najte¾e je i¹ao proboj u BiH gde je zbog tri nacionalne grupe trebalo uspostaviti standarde prihvatljive za sve gledaoce.
Na vest da biste mogli postati vlasnik „Nove“, reakcije u Hrvatskoj nisu bile dobre.
- U Hrvatskoj su okolnosti svaki dan sve bolje. Kad ka¾em okolnosti, mislim na socijalnu i politièku situaciju te, naravno, odnos izmeðu susednih zemalja.
Za¹to su propali pregovori sa „Croatia Recordsom“ i „Novom“?
- Od kupovine „Croatia Recordsa“ odustao sam jer to nije bio projekt od strate¹ke va¾nosti za nas. No, odustao sam jer su se u medijima pojavili napisi iz kojih sam prepoznao da nismo ba¹ dobrodo¹li. Godinu dana posle pojavile su se naznake da bi se moglo dogoditi ne¹to s „Novom TV“ i u¹li smo u pregovore, dogovorili ponudu od 30 miliona evra, ali je menad¾ment nakon tih pregovora iskazao potpunu nezainteresovanost.
Danas putujete u privatnom avionu, a odrasli ste u porodici srednjeg stale¾a.
- Moja prièa je potpuno logièna. Bavio sam se muzikom. Imao sam super bend koji se zvao „Oktobar 1864“. Pra¹ili smo 80-ih. Danas mi nedostaje taj oseæaj pozornice. Tu vrstu hemije i adrenalina u organizmu mo¾e proizvesti samo pozornica, zato mi je jedan od sledeæih projekata o¾ivljavanje benda. Kao i svi klinci muzièari, ¾elio sam jednoga dana postati producent i imati studio. Tu sam ¾elju ostvario uz pomoæ roditelja. ®eleo sam upisati i d¾ez akademiju „Berkley“. To mi je bio san, pa sam tako poku¹ao skupiti novac jer je ¹kolovanje ko¹talo 30.000 dolara. Tako sam napravio studio da zaradim novac, ali na kraju je ispalo da mi je to bio samo izgovor jer sam toliko duboko u¹ao u to da me je ta ambicija s akademijom brzo pro¹la. Povukao me biznis. Tamo je nastao i radio. Posle godinu dana to je bio najslu¹aniji radio. Razvoj televizije i¹ao je uzlaznom putanjom. Njen je uspeh bio neverovatan.
Kritièari prebacuju da ste se obogatili na ponudi turbofolka?
- To je potpuno iskrivljena teza jer postoje javni podaci koji dokazuju da postojimo veæ 12 godina i da smo 95 odsto kapitala stvorili u poslednjih ¹est godina, nakon demokratskih promena u Srbiji.
Kao roker morali ste napraviti kompromis kako biste postali vlasnik televizije poznate po narodnjacima.
- Ta izdaja roka se dogodila, ali ponovno æu okupiti bend. No, mi ne emitujemo samo narodnjake. Od 168 sati programa, koliko emitujemo nedeljno, narodnjake emitujemo pet sati.
Buduæi da s bendom planirate povratak, imate li ambicije da se vratite karijeri u politici?
- Politièka karijera u mom sluèaju gotovo da nije postojala. Politiku sam koristio vi¹e kao ki¹obran nego ¹to sam imao ambiciju u njoj sudelovati ozbiljno. Bio sam èlan JUL-a i shvatio da tamo nema nièega lepog.
U koliko ste politièkih kampanja sudelovali?
- Kampanje nisam radio kao politièar, nego kao profesionalac. Dva puta: 1996. sam radio za JUL, a 2000. sam imao vi¹e klijenata.
Bili ste bliski s Mirom Markoviæ?
- Mo¾e se reæi da sam je poznavao kao ¹to sam poznavao i sve ostale na politièkoj sceni. Zato mi je s ove distance te¹ko komentarisati nekoga koga sam poznavao jer mi moralni i etièki kodeksi ne dopu¹taju da govorim ¹to mislim. Maksimalno sam potisnuo seæanja na nju.
A Milo¹eviæa?
- Video sam ga jednom ili dva puta, na koktelima...
Ne volite govoriti o va¹oj politièkoj pro¹losti?
- Ne, nego ne verujem da se novinari uvek vraæaju na pro¹lost i pitanje sa kim sam se rukovao pre deset, 15 godina. Ja, koji u svom sastavu imam 200 do 250 novinara, stalno se trudim objasniti im da takvo razmi¹ljanje usporava razvoj.
Niste li vi na neki naèin indoktrinirali javnost prenoseæi, recimo, venèanje Cece i Arkana?
- To je bio velik dogaðaj u smislu javnog mnjenja i svi su hteli videti za koga se Ceca udaje. To je emitovao i CNN, pa niko nije pitao Teda Tarnera za¹to. Taj dogaðaj je zanimao javnost, a ako ga je CNN preneo bez negativnog konteksta, za¹to bi to bio negativan kontekst za bilo koji drugi medij.
Nekad je va¹ odnos s Cecom bio prijateljski, a danas ste posvaðani.
- Postoje naznake u tu¾ila¹tvu da je bila jedna od onih koji su planirali moju otmicu i, prema tim navodnima, ona ih je informisala gde sam. Sve dok ne budem imao moguænost doznati je li to istina, moj odnos s njom ostaæe ovakav.
Na „Pinku“ se njene pesme ne emituju?
- Ne. Pritom se postavlja pitanje imam li ja kao vlasnik medija pravo donositi odluke prema svom izboru, ali na mojoj televiziji nema ni Baha, ni Mocarta, pa se niko ne pita za¹to je tako.
Prièalo se i o va¹im vezama s tajnim slu¾bama.
- Na na¹em podruèju specifièno je da se u svakoj pojavi tra¾i neki vi¹i smisao. Moj konaèni odgovor: ne pripadam nijednoj tajnoj slu¾bi.
Mislite li da su se te prièe pojavile zbog va¹eg uspeha? Koliko ste „te¹ki“?
- Procene se temelje na ponudama koje dobijam i koje se zasnivaju na tome koliko bih dobio ako bih ikada prodavao to ¹to imam, iako mi to ne pada na pamet. Sti¾u ponude koje se kreæu od 700 miliona do milijardu evra za vrednost cele grupe.
Imate medijsko carstvo, gradite fabrike, filmske studije... ©ta jo¹ planirate?
- Sve bih, ali raèunao sam da bi mi za ostvarenje krajnjeg cilja trebalo 130 godina. Taj cilj nije ekonomska moæ, nego ne¹to pozitivno zbog èega bi moje ime ostalo zapisano. Uz decu (ima ih èetvoro iz dva braka, prim. nov.), to je jedino ¹to ostaje. Novac mi je omoguæio da imam malo br¾i prevoz i lep¹u odeæu, ali sve ostalo u mom ¾ivotu je isto: i dalje volim pabove i klubove, a nerviraju me fensi restorani.

Balkanski CNN
Pokreæete informativnu redakciju u Zagrebu.
- Ta je redakcija zami¹ljena poput servisa holivudskom menad¾mentu, odnosno filmskom gradu koji pokreæemo u Beogradu. Ta redakcija bi bila vezana uz jo¹ jedan novi projekat. Reè je o 11. satelitskom programu koji pokreæemo, a zove se „Pink News“ i zami¹ljen je kao balkanski CNN.

blic
--------------

I posle mu djavo kriv kad neko 'oce da ga kidnapuje.ccc  :nene: