Polemika o izjavi Milosavljeviæa

Started by tarantulica, 08-09-2007, 20:47:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tarantulica

Polemika o izjavi Milosavljeviæa

Beograd -- Izjava Tomice Milosavljeviæa o zapo¹ljavanju marginalizovanih grupa u zdravstvu izazvala je polemike u javnosti.

Naime, minisatr zdravlja Tomica Milosavljeviæ je izjavio da æe u sluèaju da dva kandidata za posao u zdravstvu imaju isti broj bodova, prednost imati osoba sa invaliditetom i osoba romske nacionalnosti. Sindikat lekara i farmaceuta Srbije smatra da izjava predstavlja ljudsku diskriminaciju, a Milosavljeviæ je obaja¹njava kao ¹ansu marginalizovanim grupama.

Sporna izjava Tomice Milosavljeviæeva objavljena je 28. avgusta u Blicu. Ministar zdravlja rekao je da je ministarstvo odobrilo zapo¹ljavanje ukupno 1000 doktora medicine i medicinskih sestara na nova radna mesta u zdravstvenim ustanovama ¹irom Srbije. Na konkursu æe se vrednovati proseèna ocena na fakultetu, odnosno vi¹oj ¹koli, du¾ina studiranja, a uzeæe se u obzir i du¾ina èekanja na zaposlenje, kao i radno iskustvo u struci. Meðutim, ukoliko se desi da dva kandidata imaju isti broj bodova, prednost æe imati osobe sa invaliditetom i osobe romske nacionalnosti.

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije smatra da ova izjava predstavlja ljudsku diskrimimaciju i da njome kr¹i ustavno ljudsko pravo èoveka na rad.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljeviæ ne veruje da iza toga stoji èitav sindikat lekara i farmaceuta. "Verovatno stoji procena da je jako zgodno sada reæi da je to zaboga diskriminacija, jeste ali pozitivna i ima svoje obrazlo¾enje", rekao je on.

"Ja lièno mislim da je to pozitivna diskriminacija koja ka¾e - ako neko ima isti broj poena onda se daje prednost nekom iz jedne od krajnje marginalizovanih grupa koje inaèe ne bi imale ¹ansu", kazao je Milosavljeviæ.

Meðutim, Cvetko Jelinek iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) tvrdi da je saop¹tenje koje je Sindikat lekara i farmaceuta Srbije dao za javnost zvanièni stav izvr¹nog odbora donet na sednoci Izvr¹nog odbora od 5. septembra 2007.godine.

"SLFS smatra da izjava ministra Milosavljeviæa nije primerena i da ima drugih naèina da se socijalna nepravda ako postoji ispravi. Ovakav naèin sa ovakvim istupanjem u javnost po na¹em mi¹ljenju nije u redu. Takva izjava znaèi favorizovanje nekoga ¹to je po na¹em mi¹ljenju neprimereno", rekao je Jelinek.

Ipak, Milan Antonijeviæ iz Komiteta pravnika za ljudska prava obja¹njava da takvi kriterijumi pri zapo¹ljavanju u evropskim zemljama postoje veæ godinama.

"Ovakve akcije ministarstva ni u kom sluèaju ne predstavljaju bilo kakvu diskriminaciju veæ se radi o afirmativnoj akciji tj. o po¾eljnom pona¹anju koje bi trebalo da slede i druga ministarstva", kazao je Antonijeviæ.

On ka¾e da davanje prednosti marginalizovanim grupama prilikom zapo¹ljavanja predtavlja "evropski put". "Sa druge strane, to je i propisano na¹im Ustavom u èlanu 21 koji direktno govori da se ovakve akcije neæe smatrati diskriminacijom veæ da su one i po¾eljne", rekao je Antonijeviæ.

On ka¾e i da stav Sindikata lekara i farmaceuta zaèuðuje. "On (stav sindikata) u nekoj meri predtavlja jedan veoma rasistièki stav koji oni oèigledno ne prepoznaju vide kao takav", obja¹njava Antonijeviæ.

Inaèe, u Srbiji ima blizu dve hiljade nezaposlenih lekara, a na evidenciji nezaposlenih je i tri i po hiljade medicinskih sestara.

Milosavljeviæ kao jedno od re¹enja smanjenja nezaposlenosti, vidi u smanjenom broju upisa studenata na medicinskim fakultetima.

(B92)

Darker

Okili, odok da mi seku prst, te ne moram ni u vojsku, a odmah me èeka posao, jeeeeeeeee :~ :~ :wall: :wall:
Pozitivna diskriminacija je i dalje diskriminacija :wink:
Mada, kontam, tim ljudima nije stalo do diskriminacije ili ne, nego da imaju ¹ta da jedu sutra :hm

wolfeitzckie

мало је чудно да баш они који треба да лече људе, здравствени радници, немају осећај за хуманост и значај оваковог закона. али, и то је ваљда нормално у Србији данас. јесте, ево сад ће инвалиди сва места да нам поузимају, па ћемо да пропаднемо од њих, ми угрожена здрава мањина.
уосталом, џаба нам распараве кад се и даље посао добија преко везе. благо нама, непотизам не познаје дискриминације.

Masha

U Evropi ne znam kako stvari stoje. U Americi postoji zakonska regilativa po kojoj na odredjen broj zaposlenih bele puti mora doci jedan Afroamerikanac, jedan Hispanoamerikanac, jedna osoba azijskog porekla i u svemu tome se mora voditi racuna da bude odredjen procenat zena. Ova situacija jeste kontradiktorna jer moze se reci da je diskriminacija ako ste zaposleni zato ste se zena ili vam je put drugacija od ostalih prijavljenih kandidata koji su, uzgred, strucniji od vas i imaju vise iskustva, a sa druge strane, da nema ove regulative tesko da bi neki Afroamerikanac dobio posao cak i da je strucniji od ostalih prijavljenih kandidata, sto je opet diskriminacija, ali ovog puta par exellence. Najpostenije i najbolje jeste da se gleda samo strucnost i iskustvo i da to sto je neko crn, neko beo, neko zut, neko Rom nema uticaja, ali posto je to nemoguce jedino resenje za skolovane Rome kod nas ili skolovane Afroamerikance u Americi jeste regulativa.