Drzava ne da stipendije

Started by pereca, 14-10-2007, 15:48:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pereca

Држава не да стипендије

Србија је још једном заборавила на своје најбоље студенте и ученике! Више од 1.000 њих ове године је остало без стипендија Републичког фонда за младе таленте, у коме се уместо прошлогодишњих 900 милиона нашло тек 160 милиона динара.
Да ствар буде гора, подељено је само 16 стипендија од по 830.000 динара, што отвара питање где је "ишчезло" осталих 147 милиона динара намењених улагању у наше најбоље умове.

У Министарству просвете кажу да не знају да ли ће ове године бити подељен читав буџет који је издвојен за финансирање младих талената Србије. Може се очекивати да неће, јер је чињеница да је школска 2006/07. година већ увелико почела, те да ће више од 1.000 младих талента који су се надали помоћи државе остати "кратких рукава".
У прилог томе говори и изјава Зорана Лончара, министра просвете, према којој ће се тек почетком наредне године расписати конкурси за све врсте стипендија које је Фонд и до сада подржавао, а које ће важити за 2008/09. школску годину.

Ова изјава ресорног министра деморалисала је многе студенте и ученике. На пример, Марку Јанковићу, студенту генерације Правног факултета стипендија Фонда била је планирана улазница за докторске студије на Сорбони.
- Иако су све прошле генерације испоштоване за своје успехе, држава је мене и моје колеге потпуно заборавила. Протеклих година су објављивани конкурси, а студенти који су освојили прва три места на мађународним такмичењима редовно су награђивани, за разлику од нас - каже Јанковић.

Овај перспективни младић ће сада сам морати да се постара за финансирање студија, и то задуживањем у кредите или тражењем спонзора .
- Ја ћу свакако на Сорбону, јер се таква прилика не пружа свакоме. Морам да нађем начина, ма колико непријатна била ситуација у којој се налазим - рекао је Марко.

Јасно је да је Фонд за младе таленте, чијим су се достигнућима од оснивања 2005. године свесрдно хвалили Војислав Коштуница, председник Фонда, Млађан Динкић и остали чланови, дочекао је нову школску годину неспреман.
Узалудна су била обећања надлежних да ће се у буџету Фонда 2007. наћи 1,1 милијарда динара.

Наместо 1.000 стипендија од 20.000 динара месечно за најбоље студенте завршних година и још 100 пута по 15.000 евра за постдипломске студије, додељено је скромних 16 постипломских стипендија, које заједно износе нешто више од 13 милиона динара.
А камо нестадоше новчане стимулације за основце и средњошколце који су освајали прва места на престижним такмичењима? И о њима се ћути, као да никада и нису биле додељиване.
Одговор на питање како се буџет Фонда за само годину дана смањио готово осам пута треба највероватније тражити у брзоплетом усвајању буџета.

Богдан Булат, бивши председник комисије Фонда за младе таленте каже да је сазнао да се тренутно полемише о томе да стипендије нису неопходне.
- Ове године и неће поделити више стипендија, а расправља се о томе и да оне нису ни потребне?! Док сам био у Фонду активно се радило на помоћи нашим младим талентима и велике паре су ту биле у оптицају.
Међутим, одједном је наступио вакуум и сада је ова одлична иницијатива државе доведена у питање - каже Булат.

Празна обећања Коштунице и Тадића

Иако је Марко Јанковић, студент генерације Правног факултета, ове године освојио треће место на међународном такмичењу у Бечу, упркос обећањима, ни динара од државе није добио.
- Када смо се вратили у Београд с наградом, помпезно су нас дочекали премијер Коштуница и председник Тадић и обећали да ћемо када се формира влада, поделе фотеље у управним одборима и реше остала питања и ми доћи на ред.
Колико видим, све је то завршено, а од награда ни трага ни гласа - прича Јанковић.

www.blic.co.yu

BK

Vlada Srbije ispravlja gre¹ku
Ipak podela stipendija
Autor: Irena Radisavljeviæ | 21.10.2007 - 00:43

Bilo bi sramotno da na¹i najbolji studenti i uèenici ne dobiju obeæane stipendije Republièkog fonda za mlade talente, posebno zato ¹to u bud¾etu Srbije postoji suficit. Predlo¾io sam ove nedelje Vladi Srbije da se preostali novac iz bud¾eta Fonda svakako dodeli, bilo do kraja godine ili retroaktivno uz stipendije za 2008/09. ¹kolsku godinu, ¹to je i prihvaæeno - ka¾e za "Blic nedelje" Mlaðan Dinkiæ, jedan od pokretaèa Fonda.

Tako je Vlada Srbije nakon pisanja "Blica nedelje" o neisplaæenim stipendijama i nepravdi nanetoj na¹im mladim talentima, ipak, odluèila da ispravi gre¹ku. Dan nakon ¹to smo razgovarali s ministrom Dinkiæem i zatra¾ili da nam pomogne u inicijativi da stipendije ipak budu dodeljene, na Vladi je pokrenuta rasprava. Epilog je usvajanje Dinkiæevog predloga da se hitno krene s objavljivanjem konkursa za dodelu stipendija za ovu i narednu ¹kolsku godinu, kao i za masters i doktorske studije u inostranstvu i struènu praksu u EU. Ostaje nam jo¹ da vidimo i da li je ovo obeæanje potez za smirivanje javnosti ili æe ga nadle¾ni zaista ispuniti.
Ako proðe ova Dinkiæeva inicijativa, i stotine uèenika i studenata koji su osvojili neko od prva tri mesta na meðunarodnim takmièenjima uskoro mogu da oèekuju zaslu¾ene novèane stimulacije. Kako nam je rekao Mlaðan Dinkiæ, u Fond je do danas stiglo oko 300 ovakvih zahteva a ni dinar za to nije isplaæen.
Razlog zbog koga se u bud¾etu Fonda za ovu ¹kolsku na¹lo gotovo osam puta manje sredstava nego ¹to je potrebno za njegovo normalno funkcionisanje Dinkiæ pronalazi u sluèajnom spletu okolnosti. On podseæa da je dva puta pre nego ¹to je usvojen dr¾avni bud¾et na sednicama Vlade upozorio da neæe biti dovoljno novca za stipendiranje i da je neophodno da se sredstva izdvoje iz tekuæih bud¾etskih rezervi.
- Meðutim, ministar finansija Mirko Cvetkoviæ tada nije mogao da sagleda koliko su sredstva potrebna, jer je na funkciji bio tek mesec dana, a bud¾et je morao brzo da se usvoji - ka¾e Dinkiæ.
I Branko Kovaèeviæ, rektor BU i èlan Fonda, nada se da æe ovogodi¹nje stipendije biti dodeljene. On propust vidi u tome ¹to pri usvajanu dr¾avnog bud¾eta neko odgovoran iz Fonda nije poslao zahtev za finansiranje, ¹to je "do pro¹le godine redovno obavljao Dinkiæ, tada¹nji ministar finansija".

Odluka Vlade Srbije
Na sednici Vlade odr¾ane pro¹log èetvrtka dogovoreno je da se u kratkom roku odr¾i sednica Fonda i da se raspi¹u konkursi.
- Planirano je da se iz tekuæe bud¾etske rezerve pokriju odgovarajuæi prioriteti, a da se novcem iz bud¾eta 2008. godine isfinansiraju svi ostali projekti. Na ovaj naèin æemo vratiti ulogu Fonda za mlade talente na nivo koji je imao proteklih godina. Bitno je da studenti znaju da dr¾ava brine o njima i da æe ispraviti ovu gre¹ku - ka¾e Mlaðan Dinkiæ.

www.blic.co.yu