DSS daje podr¹ku Tadiæu za izbore 2008.

Started by Roben, 06-09-2007, 21:50:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

DSS daje podr¹ku Tadiæu za izbore 2008.

Demokratska stranka Srbija bila bi spremna da podr¾i lidera Demokratske stranke Borisa Tadiæa kao jedinog kandidata vladajuæe koalicije na predsednièkim izborima, ali pod uslovom da oni ne budu odr¾ani pre septembra 2008. godine, saznaje "Politika" u vrhu partije Vojislava Ko¹tunice.

Izvor lista navodi da je to odgovor na zahtev DS-a da "narodnjaèki blok" podr¾i Tadiæa veæ u prvom krugu, odnosno da nema svog kandidata za predsednika dr¾ave.

Podr¹ku DSS-a u Tadiæ bi "zaradio" pristajanjem na odlaganje izbora, a, s druge strane, kako tvrdi isti izvor, DSS bi bio spreman da preuzme odgovornost za promenu Ustavnog zakona, ili, u najmanju ruku, "novinama u tumaèenju", koje bi u tom sluèaju bile nu¾ne.

U Ustavnom zakonu zapisano je da predsednièki izbori treba da budu raspisani najkasnije do 31. decembra, odnosno najkasnije 60 dana od usvajanja poslednjeg seta zakona kojima se uredjuju polo¾aj i izbori za predsednika Republike, odbrana i Vojska Srbije, spoljni poslovi i slu¾be bezbednosti. Ova druga odrednica, prema tumaèenju DSS-a, mogla bi da bude iskori¹æena za opravdanje odlaganja predsednièkih izbora, a da se ne rizikuju optu¾be za kr¹enje Ustavnog zakona.

Da su neslaganja oko datuma izbora, a ne razmimoila¾enja u stavovima oko ulaska Srbije u NATO, kako se spekulisalo prethodnih dana, dovela do prve ozbiljnije krize u koaliciji na vlasti potvrdjuje i èinjenica da su dve najjaèe stranke prvi put od formiranja vlade javno suèelile svoja mi¹ljenja.

Zahtev za odlaganje izbora u DSS-u pravdaju strahom da bi posle 10. decembra moglo da dodje do jednostranog progla¹enja nezavisnosti Kosova, priznavanja od Sjedinjenih Amerièkih Dr¾ava, a mo¾da i EU. Ovaj dogadjaj mogao bi ozbiljno da destabilizuje dr¾avu, pogotovo posle izborne kampanje u kojoj bi zajednièki kandidat nastupao sa obeæanjem da se neæe dozvoliti otcepljenje pokrajine.

Nezadovoljstvo gradjana koji bi se mogli smatrati izneverenim moglo bi da dovede do jaèanja radikalnih snaga, a u DSS-u strahuju èak i nemira.

U DS-u, medjutim, smatraju da bi upravo moguænost jednostranog priznavanja Kosova trebalo da bude argument vi¹e da se izbori odr¾e ove zime.

Visoki funkcioner DS ka¾e za "Politiku" da bi u tom sluèaju ¹anse Tadiæa da pobedi bile mnogo veæe, naroèito ako bi imao podr¹ku koalicionih partnera. Odr¾avanje predsednièkih izbora tek nakon re¹avanja kosovskog problema moglo bi ozbiljnije da ugrozi ¹anse lidera demokrata za pobedu.

"Ako, recimo, Kosovo krajem godine proglasi nezavisnost, a SAD i neke evropske zemlje, mo¾da i cela Evropska unija, to priznaju, s kakvom platformom Tadiæ mo¾e da izadje pred gradjane i pobedi”, ka¾e ovaj funkcioner DS-a, napominjuæi da su u njegovoj stranci iznenadjeni zahtevom DSS-a za odlaganje izbora koji je ovih dana iznet u javnost.

Naime, iz ove stranke podseæaju, a èetvrtak je to javno uradio i ministar u Vladi Srbije i funkcioner DS Dragan Djilas, da je upravo DSS, kada se formirala vlada, uveo takozvani ¹esti princip podele vlasti, da ukoliko je predsednik iz DS premijer mora da bude iz DSS.

"Odatle proizlazi da, ukoliko Boris Tadiæ nije predsednik, ni Vojislav Ko¹tunica nije premijer”, rekao je Djilas.

On je ponovio stav stranke da bi predsednièki izbori u Srbiji trebalo da budu odr¾ani ¹to pre i da Tadiæ na njima dobije podr¹ku koalicionog partnera DSS. "Oèekujem da na tim izborima Boris Tadiæ dobije veliku podr¹ku Demokratske stranke Srbije”, rekao je Djilas i dodao da "nema nijednog jedinog razloga da se predsednièki izbori ne odr¾e u roku koji zakon propisuje".

Djilas je naglasio je da smatra da æe Tadiæ pobediti na izborima i bez podr¹ke DSS-a i dodao da je "interes DSS-a da se ta stvar ¹to pre ra¹èisti".

Uprkos zahtevima DS da se izjasni oko podr¹ke predsednièkom kandidatu, prema poslednjim izjavama funkcionera stranke premijera jasno je da DSS jo¹ nema nameru da to uèini.

Predsednik Politièkog saveta ove stranke Radojko Obradoviæ izjavio je da je jo¹ dug period do izbora, jer je prethodno potrebno doneti èitav niz zakona – o predsedniku, o diplomatiji, vojsci, slu¾bama bezbednosti.

"Glavni odbor DSS æe, kada zakoni budu doneti i predsednièki izbori raspisani, odluèiti o uèe¹æu na izborima i o tome da li æe stranka imati svog kandidata", rekao je funkcioner DSS i najavio i moguænost promene Ustavnog zakona "ako se stranke dogovore".

Obradoviæ je izjavio da DSS ima nekoliko kandidata koji mogu da uèestvuju i pobede na predsednièkim izborima i da bi "podr¹ka bilo kojem kandidatu dok izbori nisu raspisani, otvorila mnoga pitanja, medju kojima i za¹to ne razgovaramo o predlogu kandidata za gradonaèelnika Beograda i drugih gradova i o nekim drugim izborima”.

Izvor "Politike" iz DS-a, medjutim, tvrdi da je jo¹ ranije sa DSS-om bilo dogovoreno da vladajuæa koalicija istakne zajednièke kandidate za gradonaèelnike veæih gradova.

(Politika/MONDO)