Plata dobrog kuvara i do 10.000 evra

Started by Roben, 13-08-2007, 13:06:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

Plata dobrog kuvara i do 10.000 evra

Najèuveniji kuvari u bukure¹tanskim restoranima zaradjuju i 10.000 evra meseèno, dok zarade izvr¹nih direktora hotela sa pet zvezdica dosti¾u izmedju 5.000 i 6.000 evra, objavio je dnevnik "Biznis standard".

Struènjaci, na koje se poziva list, ka¾u da je normalno da kuvar ima dva puta veæu platu od direktora, jer slava restorana, pa time i poseæenost, najvi¹e zavise od ¹efa kuhinje, prenosi agencija Rompres.

Najveæe plate medju kuvarima imaju stranci, koji dolaze u Bukure¹t na kratak rok (3-6 meseci).

Prema pisanju lista, malo je restorana u Rumuniji koji mogu da izdvoje toliki novac, ali oni koji su odluèili da investiraju u ¹efa kuhinje ne ¾ale sredstva - uz poveæi èek, najmanje tri kuvara u Bukure¹tu dobijaju i besplatan automobil i stan.

Prema reèima "lovca na kuvarske talente" Georgija Butunojua, strani kuvari koji nalaze posao u Rumuniji dobijaju veæu platu nego ¹to bi imali u Francuskoj ili Nemaèkoj, jer je tamo konkurencija veæa, a Rumuni se tek trude da izgrade imid¾ zemlje u kojoj mo¾e da se dobije dobra hrana iz internacionalne kuhinje.

Ovoliku platu nije lako zaraditi. Da bi stigao do nje, kuvar mora da zavr¹i gastronomsku akademiju (najèuvenije su u Francuskoj i ©vajcarskoj) i potom odradi 10 godina ¹egrtovanja kod nekog èuvenog majstrora kuhinje.

Stani kuvari su najbolje plaæeni u arapskim zemljama, SAD i Rusiji.

(Tanjug)

Darker