Hotel 450 kilometara iznad Zemlje

Started by Bred, 16-09-2007, 20:05:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Koliko god svemirski hotel izgleda daleko u buduænosti, rad na njegovim konceptima i prototipovima je veæ uveliko napredovao. Prototipovi se testiranju na Zemlji, ali se simuliraju uslovi koji vladaju u svemiru ili na meseèevoj povr¹ini.

Lunatik Hotel
Nacrt za ovaj kompleks je spreman, a realizacija se oèekuje do 2050.godine. Najbogatiji sretnici na svetu moæi æe da odsednu u ovom jedinstvenom hotelu, u¾ivajuæi u slaboj gravitaciji i lebdeæi opèinjeni svemirskim iskustvom. Hotel æe biti izgraðen od èvrstog Meseèevog kamena u vi¹e slojeva, ¹titiæe goste od surove okoline na Mesecu, ukljuèujuæi i za¹titu od ekstremnih temperatura i smrtonosnih kosmièkih isijavanja, posebno solarnih èestica.

Japanski graðevinski gigant „Shimuzu“ je objavio da 2020. planira otvaranje orbitalnog hotela na visini od 450 kilometara iznad Zemlje, sa 60 soba, uz spektakularan pogled na Zemlju.
Japanci takoðe planiraju da kasnije izgrade i hotel na Mesecu, i to od posebnog materijala nazvanog „lunarcrete“ koji æe se dobiti od materijala naðenog na Mesecu. Osim toga, upotrebiæe i posebne stambene jedinice na naduvavanje, kakve veæ koriste astronauti. Unutar tih nastambi uzgajaæe hranu, voæe i povræe, ali æe ih koristiti i za rekreaciju, pa se èak spominje i golf teren u buduænosti.

Habitati
Planovi za habitat u zemljinoj orbiti raðeni su odavno, jo¹ u ¹ezdesetim godinama devetnaestog veka. Tada je svoje ideje prezentovao ®erar O’Nil. Najmanji od projekata naziva se „Island One“ ili Bernalova sfera. „Island Two“ zami¹ljen je kao kapsula, s tri prozora koji se prostiru celom njegovom du¾inom. Trebalo bi da ima preènik ne¹to manje od dva kilometra, i da bude dovoljan za èak 140.000 ljudi.

Uskoro na nebu
Njegov veliki brat, „Island Three“ trebalo bi da ima premer od 6,5 kilometara, uz du¾inu od 32 kilometra. Mada zvuèi prefuturistièki, istra¾ivanja koja su sprovele japanske kompanije, spominjana „Shimuzu“ i „Obayashi“ pokazuju da su vrlo slièni habitati moguæi, mada ne tih dimenzija. Postojeæom tehnologijom habitat bi mogao da ima „samo“ 20 kilometara du¾ine, tako da æemo verovatno, neke manje verzije, gledati na nebu za nekih dvadesetak godina.
Galaktièki apartman
Dizajner Ksavier Klaramount osmislio je pravu pustolovinu s impozantnim zdanjem - Galaktièkim apartmanom - koje æe imati 22 sobe velièine sedam puta èetiri metra, bez o¹trih ivica i osloboðene ravnih linija. Biæe opremljene ogromnim prozorima koji garantuju nezaboravan pogled. U posebnim kapsulama- prostorijama biæe restorani, barovi, recepcija. Za izgradnju ovog neverojatnog hotela jo¹ se èeka investitor koji æe ovu ideju pretvoriti u realnost.

Tu¹iranje u beste¾inskom stanju
Najveæi izazov sa kojim su se graðevinari suoèili je izgradnja kupatila u svemirskim hotelima u uslovima nulte gravitacije. Problem je re¹en tako ¹to æe buduæi posetioci ovakvih hotela umesto klasiènog tu¹a, imati na raspolaganju spa prostor u kojem æe biti okru¾eni mehuriæima vode koji æe kru¾iti oko njih! Ostaje da se re¹i samo jo¹ jedna „sitnica“, a to je obavljanje osnovnih fiziolo¹kih potreba u beste¾inskom stanju.

blic