"Ekonomist": Najkvalitetniji ¾ivot u Norve¹koj

Started by Bred, 05-09-2007, 15:49:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: Tanjug | 05.09.2007 - 13:25

Najkvalitetnije ¾ivotne uslove imaju stanovnici Norve¹ke, a potom graðani Islanda i Australije, pokazalo je danas objavljeno istra¾ivanje britanskog nedeljnika "Ekonomist" o ljudskom ¾ivotu u 183 zemlje sveta. Velika Britanija je na 17. mestu te liste, ali u nekim delovima ¾ivota je i na daleko ni¾im mestima.
Tako, na primer, po broju bolnièkih kreveta Britanija nije ni meðu prvih 40 zemalja, iako je meðu pet industrijski najrazvijenijih zemalja. Ali, London je na prvom mestu po cenama iznajmljivanja poslovnog prostora. Najskuplje su kancelarije na svetu u britanskoj prestonici koja je istovremeno i najprivlaènije mesto za investicije i finansijske poslove. Uprkos velikom rastu cena nekretnina Britanija u tome nije i prva. Kuæe i stanovi su, prema istra¾ivanju, najvi¹e poskupeli u Ju¾noj Africi, 351, i Republici Irskoj, 253 odsto.
Savremeni Britanci u proseku ¾ive 79,4 godina, ali Britanija je tek na 22. mestu po du¾ini ¾ivota njenih graðana. Najdu¾e ¾ive graðani Andore, u proseku 83,5 godina. Jedan od autora istra¾ivanja Stiven Brou je izjavio "Dejli telegrafu" da Britanija "i nije tako lo¹e pro¹la" u odnosu ¹ta o ¾ivotu u njoj misle sami Britanci.

blic