Pomoæ elektronskog obrazovanja

Started by Bred, 09-06-2008, 14:29:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug
Beograd -- "E-obrazovanje" (elektronsko obrazovanje) nudi naèine ukljuèivanja osoba sa invaliditetom i posebnim potrebama u sistem obrazovanja.

Na skupu u Beogradu predstavljen je program "Tutor", koji osobama ogranièenih fizièkih moguæosti omoguæava da prate sve nastavne sadr¾aje, a primenjiv je i u situacijama udaljenosti i nemoguænosti prikljuèivanja na internet.

Takvo programsko re¹enje, prema reèima Vedrana Vuèiæa iz "Linuks centra", omoguæava deci i studentima da prate nastavu bez obzira na ogranièenja koja su fizièka ili situaciona.

Vuèiæ ka¾e da program olak¹ava rad i nastavnicima, koji svoje lekcije i zadatke mogu prirediti unutar porgrama i dokument poslati bilo na fizièkom ureðaju ili putem interneta uèeniku na lièni raèunar.

Program je besplatan i ne zahteva pristup internetu, ¹to je izuzetno bitno jer doprinosi ukljuèivanju svih osoba, a Nacionalna strategija za obrazovanje kao jedan od ciljeva postavlja dostupnost obrazovanja, ali i poveæanje njegovog kvaliteta.

Prema procenama Ujedinjenih nacija, u Srbiji ¾ivi izmeðu 600.000 i 800.000 ljudi koji imaju neki oblik invaliditeta, ¹to odgovara procentu od 10 do 15 odsto stanovni¹tva.

Predstavljeni program omoguæava èitav niz modifikacija kojima korisnik sebi prilagoðava radnu povr¹inu, a moguæa je i vi¹ejezièna varijanta kojom bi isti sadr¾aji bili dostupni uèenicima i studentima drugih nacionalnih zajednica.

Republièki zavod za informatiku i internet organizovao je okrugli sto u saradnji sa "Linuks centrom" kako bi promovisao aktivnosti usmerene ka unapreðenju obrazovanja pomoæu informaciono komunikacionih tehnologija, rekla je Marija Kujaèiæ iz tog centra.

b92