Helidonin, Heleretrin, Sangvinarin...

Started by ADONAI, 19-09-2007, 04:20:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ADONAI

Hi,
Zna li se uopste na cemu je zasnovano razlicito delovanje Helidonina u odnosu na Heleretrin&Sangvinarin? Svi su derivati benzo[c]fenantridina, helidonin je holagog,holeretrik,spazmolitik,sedativ i kontam da u strukturi nema quatenarni azot i potpunu delokalizaciju elektrona, a Heleretrin&Sangvinarin- citostatici,antiseptici,atiflogistici imaju quatenarni azot i punu rezonanciju. E sad ne znam jel poenta u tom azotu ili je nesto sasvim drugo...
Hm... :hmm :hmm :hmm
Ako neko ima ideju...Thnxxx allottttttt!

zoe

Е 'вако, мени баш није јасно шта те буни, али ајде да покушам...

Што се самог испитног питања везаног за ове алкалоиде тиче, траже се хемијске сличности, њет разлике. Значи, примарна је прича којој групи алкалоида припадају, па тек онда дођеш до разлике у супституентима и кватернерном азоту.

Сад даље, нисам приметила да се у књизи негде хелидонину изричито одриче цитотоксично деловање. Ево, погледај шта пише за хербу русе. Хелидонин, хелерититрин и сангвинарин су најважнији алкалоиди ове дроге, а онда иде заједничка прича о деловању и употреби свих тих састојака.

Е сад, кватернерни азот у сваком случају утиче на ресорпцију, а и различити супституенти сигурно носе неке своје особености...

aziraphale

sangvinarin i heleritrin su kvaternerne amonijumove soli. molekuli su naelektrisani sto znaci da nikako nece moci da prodju kroz krvno-mozdanu barijeru i tamo ispolje svoje dejstvo. (mala napomena: samo lipofilno prolazi kroz pomenutu barijeru)

sa druge strane, u strukturi helidonina je tercijarni amin, citav molekul je nenaelektrisan i, ovo je moj zakljucak samo na osnovu buljenja u formulu, lipofilan. lici mi da helidonin makar u niskoj koncentraciji prolazi u CNS i ispoljava dejstvo. cim je on sedativ, holagog, holeretik i spazmolitik, ispoljava centralno delovanje.