Biografije Sportista

Started by nasty girl, 04-08-2006, 15:14:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl



Jedan od najboljih igraèa u istoriji amerièke profesionalne ko¹arke i trenutno verovatno najbolji aktivni igraè NBA lige, Tim Dankan, roðen je 25. aprila 1976. godine u San Antoniju. Ima dve starije sestre koje se profesionalno bave plivanjem i koje su 1988. godine bile u amerièkoj olimpijskoj reprezentaciji.

Ko¹arkom se nije bavio do devetog razreda osnovne ¹kole. Dotad je trenirao plivanje. Kada je lokalni bazen uni¹tio uragan, poèeo je da trenira ko¹arku. Studirao je i diplomirao na Filozofskom fakultetu pri Univerzitetu Wake Forest.

Tim Dankan je jedini igraè koji je u svojih prvih pet sezona u NBA ligi bio izabran u All Star tim i All Defensive tim. Takoðe, drugi je igraè u ovoj ligi, posle Majkla D¾ordana, koji je dva puta zaredom progla¹avan za najkorisnijeg igraèa sezone. Za prvih pet sezona u NBA-u uvek je bio u prvoj postavi ove lige. Èak i Lariju Berdu to je po¹lo za rukom u prve èetiri sezone.

Progla¹avan je za najboljeg igraèa nedelje bezbroj puta, a vi¹e puta je bio najbolji igraè plej-ofa. Svojevremeno je bio i najbolji ruki sezone. Zanimljivo je da do sada nije igrao u amerièkoj reprezentaciji. Jednom je bio na listi igraèa za Olimpijske igre 2000. godine, ali je zbog povrede izostao.

Osnovao je Tim Dankan fondaciju 2001. godine koja stipendira sportiste, unapreðuje zdravstvenu za¹titu i finansira istra¾ivanja u medicini. Kolekcionar je no¾eva i maèeva.

Godine 2001. venèao se sa svojom sada¹njom suprugom Emi.

nasty girl



Trejsi Makgrejdi (Tracy Lamar McGrady Jr.) roðen je 24. maja 1979. godine u Severnoj Karolini. Ko¹arkom se bavio jo¹ kao tinejd¾er i bio je jedan od najuspe¹nijih juniora u dr¾avi. Sa svojim klubovima osvajao je mnoge turnire ¹irom Amerike i vi¹e puta je bio progla¹avan za najboljeg igraèa.

U NBA ligu nije u¹ao preko koled¾a, veæ odmah po zavr¹enoj srednjoj ¹koli. Nameravao je da upi¹e koled¾ Kentaki, ali je, uoèen od strane lovaca na talente, odustao od koled¾a i posvetio se profesionalnom bavljenju ko¹arkom. Svojih prvih nekoliko sezona igrao je u Toronto reptorsima, da bi kasnije pre¹ao u Orlando med¾ik. Roðak je poznatog NBA igraèa, Vinsa Kartera. Prvu utakmicu u NBA-u igrao je sa samo 18 godina.

Postavio je rekord u proseènom broju poena po meèu za igraèe do 21. godine. Iako va¾i za jedan od slabijih u najjaèoj ko¹arka¹koj ligi, njegov prvi tim, Toronto, postizao je velike uspehe najvi¹e zahvaljujuæi ovom igraèu.

Godina 2001. bila je do sada najuspe¹nija za ovog igraèa. U toj sezoni dobio je titulu za najvi¹e unapreðenog igraèa, a èak je konkurisao i za titulu najkorisnijeg igraèa, u èemu ga je prestigao Tim Dankan. Iste godine pokazao je sjajnu igru, koja ga je dovela i do All Stars meèa, u kom je igrao za Istoènu konferenciju.

Ovaj igraè veoma je poznat i po èestim donacijama za ¹kole, posebno u Severnoj Karolini, gde su ¹kole na gotovo najni¾em stupnju razvoja u Americi.

Veæ je pokazao da je odlièan igraè, ali je jo¹ uvek jedan od mlaðih u ligi, tako da su uspesi tek pred njim.

nasty girl



Dirk Verner Novicki (Dirk Werner Nowitzki) roðen je 19. juna 1978. godine. u Nemaèkoj, u porodici sportista. Njegova majka je bila ko¹arka¹ica, otac odbojka¹, a starija sestra mu je sportski komentator.

Ko¹arkom je poèeo da se bavi kao osnovac. Dobre igre dovele su ga u seniorsku konkurenciju sa samo 15 godina. Igrao je u vi¹e nemaèkih klubova, kako iz prve, tako i iz druge lige. Godine 1998. progla¹en je za najboljeg nemaèkog sportistu. Iste godine je na draftu, kao deveti, odabran od strane Milwaukee Bucks-a i odmah je izvr¹ena zamena za njega sa Dallas Mavericks-ima. U ovom klubu igra i danas.

Njegov poèetak u profesionalnoj amerièkoj ko¹arka¹koj ligi nije bio sjajan. Pa ipak, njegove igre postepeno su postajale sve bolje. Uzlazni trend ovog igraèa danas je na vrhuncu, a 2002. godine progla¹en je za najboljeg stranog igraèa u ligi. Ove sezone dobio je epitet najboljeg igraèa u konferenciji, mada su ga povremeno u utakmicama ometale manje povrede.

Uprkos svim problemima i poèetnim kritikama, ovaj igraè je od 2000. godine meðu najbolje rangiranim u NBA ligi. Po svim elementima ocenjivanja bio je meðu prvih 12 igraèa u ligi, a u skokovima, blokadama i, od ove sezone, u poenima - meðu prvih pet.

Danas ¾ivi u Dalasu sa devojkom. Kada ima slobodnog vremena, voli da èita i svira saks

nasty girl



Jedan od najboljih domaæih centara, visok 212 cm, Dejan Koturoviæ roðen je 31. marta 1972. godine u Beogradu.

Ko¹arkom se bavi od detinjstva, a profesionalnu karijeru zapoèinje u Spartaku iz Subotice sa 18 godina. U ovom klubu je igrao do 1995. godine, kada prelazi u beogradski Partizan. U toku naredne dve sezone, koliko je igrao u Partizanu, do¾iveo je vrhunac karijere u domaæoj ko¹arci.

Ko¹arka¹ku karijeru u inostranstvu zapoèinje u Pariz Sen ®ermenu, gde provodi samo jednu sezonu i, nezadovoljan tretmanom, prelazi u turski Ulker. U Turskoj igra dve sezone, a zatim, 2000. godine, prelazi u nemaèku Albu. Tokom druge sezone u ovom klubu dobija otkaz zbog neodazivanja na poziv tokom godi¹njeg odmora. Nakon ponovnih pregovora, ostaje u klubu do kraja sezone. Sa Albom je osvojio prvenstvo i kup Nemaèke i brojne individualne nagrade.

Posle toga, napu¹ta klub i odlazi u Virtus iz Bolonje, u kome igra i danas. Od 1994. godine igra u reprezentaciji Jugoslavije; pauzirao je samo 2000. godine. Sa reprezentacijom je osvojio dva evropska prvenstva i jedno svetsko prvenstvo. Posebno se istakao na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu 2002. godine.

nasty girl



Alesandro del Pjero (Alessandro Del Piero) roðen je 9. novembra 1974. godine u Koneglianu, u severnoj Italiji. Kao dete, fudbal je igrao sa starijim bratom i dvojicom drugova na veoma lo¹im terenima u ruralnim delovima Italije. Njegov brat Stefano igrao je svojevremeno i u Sampdoriji (i to kada je bila u I ligi), ali je ubrzo zadobio te¹ku povredu zbog koje je morao da napusti sport. Danas poma¾e Alesandru u investiranju zaraðenog novca.

Alesandro je u poèetku bio golman. Dugo je igrao na toj poziciji, najvi¹e zbog toga ¹to je kao dete bio bole¹ljiv, pa je morao da izbegava prevelike napore. Sa 11 godina definitivno odluèuje da igra u napadu i poèinje da trenira u klubu San Vendemiano iz svog rodnog mesta. Dom napu¹ta sa 13 godina i odlazi u Padovu da bi igrao u istoimenom klubu. Tih godina je ¾iveo u stanu sa jo¹ desetoricom siroma¹nih deèaka.

Posle dve sezone provedene u Padovi, prelazi u Juventus, klub u kom igra i danas. U Juventusu je pokazao svoj talenat u punom svetlu: sa ovim klubom osvojio je nekoliko nacionalnih, ali i svetskih trofeja, meðu kojima je i titula klupskog prvaka sveta. Èesto je bio kljuèni igraè. Bio je strelac pobedonosnog gola za titulu klupskog prvaka sveta 96/97, a u prvenstvu je postigao gol koji je Juventusu doneo 23. titulu nacionalnog prvaka.

Dobio je nagradu za najboljeg i najomiljenijeg fudbalera Italije 2000. godine, a bio je i konkurent za Zlatnu kopaèku Evrope. Ugovori koje je potpisao sa Juventusom doveli su ga meðu najplaæenije igraèe sveta. Povremeno je Del Pjero ulazio i u velike krize: imao je dve ozbiljne povrede, koje su ga prilièno unazadile na putanji napredovanja buduæi da vi¹e puta nije mogao da igra po tri meseca.

Va¾i za specijalistu u izvoðenju jedanaesteraca. Do sada nije proma¹io nijedan penal u zvaniènim utakmicama.

Danas ¾ivi sa suprugom Irenom Amoruso, sa kojom se venèao posle Svetskog prvenstva u Japanu i Ju¾noj Koreji.

nasty girl



Roberto Baðo, legenda svetskog fudbala, roðen je 18. februara 1967. godine u selu blizu Viæence, u Italiji. Fudbal je poèeo da igra u najmlaðoj kategoriji lokalnog kluba. Devet godina je proveo u svom rodnom kraju da bi, posle utakmice u kojoj je dao èak ¹est golova, zvanièno bio pozvan u prvi tim Viæence, koja je tada bila u Seriji C. Tada je imao samo 15 godina.

Odliène igre koje je pru¾io tokom dve sezone obezbedile su mu mesto u nacionalnom timu do 16 godina. Sa Viæencom je u¹ao u Seriju B, ali 1985. godine prelazi u Fiorentinu, koja je bila èlan prve italijanske lige. Veæ 1989. godine dobija mesto u nacionalnom timu Italije. I ovde prikazuje odliène igre, ¹to ga ubrzo odvodi u Juventus.

Najveæe uspehe sa ovim klubom postigao je 1992/93. godine, kada je osvojio nacionalni ¹ampionat i prikazao odliène igre u kupu UEFA. Ostao je poznat i po jednom neprijatnom dogaðaju: na svetskom prvenstvu 1994. godine proma¹io je penal u finalu protiv Brazila. I sam ka¾e da mu je to bio najte¾i trenutak u karijeri. Taj dogaðaj, dodu¹e u drugom kontekstu, iskori¹æen je i u reklami za viski.

Povreda koju je dobio na pomenutom svetskom prvenstvu omela ga je u nacionalnom ¹ampionatu. Meðutim, Juventus je te sezone osvojio duplu krunu, a u prvi plan je izbio Del Pjero. Roberto je dobio ponudu da ostane u Juventusu, s tim da prima samo 30 % svoje zarade. On je to odbio i oti¹ao u Milan, klub u kom je svoju karijeru priveo kraju.

Ostao je poznat kao liènost koja je obele¾ila jedan svetliji deo italijanske fudbalske istorije. Danas ¾ivi sa porodicom u Milanu.