Porodica presudna za dobar razvoj dece

Started by Bred, 05-10-2007, 14:23:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: N. Erac |
Ekspanzija razvoda u proteklih sedam godina uzrokovala je znatno povećanje broja maloletnih delinkvenata, mada statistika nije verno ogledalo stvarne situacije i zbog pada nataliteta, tvrde sociološki stručnjaci. Promenjena je i struktura krivičnih dela, pa su novi maloletni prekršioci mnogo agresivniji nego što je ova starosna grupacija bila pre deset godina.
Statistika beleži da je u Srbiji trenutno 19.186 maloletnika koji su registrovani u centrima za socijalni rad kao učinioci krivičnih dela ili prekršaja.

- Maloletnička delinkvencija je u porastu, a statistički pokazatelji nisu relevantni jer ne postoji jedinstven sistem evidentiranja i praćenja ove pojave. Institucije koje se bave problemima maloletničke delinkvencije koriste različite parametre za sagledavanje i registrovanje ove pojave. Postojeći podaci policije, pravosudnih organa, centara za socijalni rad, pojedinih zdravstvenih ustanova, kao i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom maloletnika, iako nepotpuni, ipak ukazuju da su svi vidovi i oblici nasilja među mladima u porastu. Naše iskustvo govori da je ključ problema uvek u porodici i da izgovori, tipa društvo i ulica, jesu od uticaja, ali tek kada porodica zakaže - kaže Ranka Vujović, načelnica u Ministarstvu za socijalni rad i politiku.
Po njenim rečima, ekspanzija razvoda je od 2001 godine. Tada se razvodio svaki osmi brak, dok u poslednje dve godine strada svaki peti, što je u skladu sa prosekom evropskih zemalja.
- Ponašanja dece kreću se od najbenignijih, gde koriste situaciju razvoda ili odvojenog života roditelja da bi pronašli sopstveni prostor van kontrole odraslih, do onih najdrastičnijih, kada dete postaje instrument u međusobnoj borbi roditelja i ta deca najviše i najteže stradaju. Tada imaju poremećaje u ponašanju i funkcionisanju koji se ispoljavaju kroz fizičke tegobe, povraćanje, noćno mokrenje, zamuckivanje, dok veća deca beže na ulicu u narkomaniju i alkohol - kaže Ranka Vujović.
Psiholog Vesna Brzev-Ćurčić kaže da roditelji kada odluče da se razvedu ne bi smeli da se ponašaju kao da se razvode i od svoje dece.
- Pričanje o drugom roditelju kao lošem stvara bumerang efekat jer dete voli oba roditelja i razvod ne može bar to da mu oduzme. Deca se uglavnom plaše da će razvodom izgubiti drugog roditelja, odnosno sigurnost koju sobom nosi roditeljski par. Javljaju se strahovi od odvajanja, ali i gubitka bliskosti - kaže Vesna Brzev-Ćurčić.
Ona tvrdi da je svaki razvod traumatičan za celu porodicu, ali da su mnogo teži događaji koji prethode - svađe, nasilje, nesporazumi, zanemarivanje roditeljskih obaveza zbog energije koju vuku svađe.

blic