Srbi u Crnoj Gori od danas manjina

Started by Bred, 23-10-2007, 14:35:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: M. Male¹ |
Srbi u Crnoj Gori od danas manjina

Oko 200.000 Srba, koji su do juèe u Crnoj Gori bili konstitutivan narod, danas su se u ovoj dr¾avi probudili kao nacionalna manjina, ocenjuju predstavnici opozicionih prosrpskih stranaka u Crnoj Gori koji su juèe bojkotovali sveèano progla¹enje novog Ustava. Najvi¹im crnogorskim aktom izbrisan je iz slu¾bene upotrebe srpski jezik, kojim govori dve treæine graðana Crne Gore, i umesto njega uveden crnogorski jezik, dok je Srpska pravoslavna crkva izgubila svoje ime i svrstana je meðu verske zajednice. Prema novom ustavu, Srbi neæe imati pravo na dvojno dr¾avljanstvo

- U pitanju je diskriminatorski akt kojim se ne garantuju ista prava svima u Republici - ka¾u poslanici Socijalistièke narodne partije, Narodne stranke, Srpske narodne stranke i Demokratske stranke.
Nema sumnje, u pitanju je „tvrdi ustav“ i njegove æe odredbe biti te¹ko promeniti. Andrija Mandiæ, predsednik Srpske narodne stranke, obja¹njava da upravo Ustav predviða da se 60 odsto glasaèkog tela o promenama izjasni na referendumu.
- Vladajuæa veæina je napravila pravni okvir za asimilaciju srpskog stanovni¹tva u Crnoj Gori i zbog toga mi taj ustav neæemo priznati. Poèinjemo borbu za njegovu izmenu u kojoj su sva sredstva nenasilnog otpora dozvoljena - izjavio je juèe Mandiæ. On je pozvao sve pripadnike srpskog naroda da u ¹to veæem broju, kao meru za¹tite, u narednoj godini uzmu dr¾avljanstvo Republike Srbije.
- I Srbi i Crnogorci, koji smatraju da izmeðu njih ne treba praviti razliku, znaèi onaj pravoslavni deo naroda, koji je Crnu Goru i stvorio dr¾avom, ovim ustavom dobio je ne¹to ¹to Crna Gora nikad u istoriji nije bila. Ustavom se uvodi nepostojeæi crnogorski jezik, a srpski jezik koji je za nas jedini bio slu¾beni doveli su u ravan sa albanskim i hrvatskim, kao jezika manjina u Crnoj Gori. Ne defini¹e se pozicija jedine kanonske crkve u CG - ka¾e Predrag Bulatoviæ iz SNP.
- Dr¾avljanima Crne Gore srpske nacionalnosti i onima koji su bili za zajednièku dr¾avu sa Srbijom vlast je novim ustavnim odredbama zabranila dobijanje dr¾avljanstva Srbije, a u isto vreme ne dovode u pitanje oèuvanje crnogorskog dr¾avljanstva onima koji poseduju albansko, hrvatsko, amerièko ili neko drugo dr¾avljanstvo. Ukratko, ovim ustavom parlamentarna veæina, uz odluèujuæu podr¹ku Neboj¹e Medojeviæa, ozakonila je diskriminaciju zbog èega smo mi taj ustav nazvali antisrpskim i antisrbijanskim - ka¾e Predrag Popoviæ iz Narodne stranke.
Na pitanje, da li su Srbi novim ustavom postali nacionalna manjina u Crnoj Gori, Miodrag Vukoviæ iz DPS ka¾e: „To zavisi od njih!“
- I ranije najave istih politièkih struktura bile su pucanj uprazno. Nema razloga da i ove, koje dolaze od politièkih, a ne etnièkih prosrpskih struktura, bliskih SRS-u, ne budu isto to. Crna Gora je stabilna dr¾ava i to dokazuje potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridru¾ivanje sa EU - tvrdi Vukoviæ. Prema njegovim reèima, „novi ustav garantuje ravnopravnost svim graðanima Crne Gore, ali ga neki namerno pogre¹no tumaèe“. Time ¹to je uveden crnogorski jezik, Crna Gora nije ¾elela da se razlikuje od Hrvatske i BiH, ka¾e on, a „SPC se ne pominje ni u Ustavu Srbije, pa nema razloga da se pominje ni u najvi¹em crnogorskom aktu“.
- Ako je verovati Ko¹tunici da ne mogu da se prave dve albanske dr¾ave na Balkanu, ne vidimo razloga ni da se prave dve srpske - ka¾e Miodrag Mi¹ko Vukoviæ, visoki funkcioner DPS.

Crna Gora vi¹e nije republika
Crnogorska Skup¹tina proglasila je sinoæ Ustav, usvojen 19. oktobra èime je i formalno stupio na snagu. Predsednik skup¹tine Ranko Krivokapiæ izjavio je, na sveèanom progla¹enju da dr¾ava Crna Gora neæe vi¹e imati u svom zvaniènom nazivu odrednicu „republika“. „Od danas puno ime na¹e dr¾ave, jednom za vazda, je Crna Gora, rekao je Krivokapiæ. Premijer ®eljko ©turanoviæ je rekao da je Crna Gora pokazala demokratsku zrelost time ¹to je Ustav usvojen u parlamentu uz podr¹ku dve treæine poslanika.

blic