Nemci o nacizmu

Started by Bred, 18-10-2007, 12:07:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Tanjug 
Berlin -- Istraživanje agencije "Forsa" pokazalo da četvrtina Nemaca misli da je nacistička vladavina imala "bar nekoliko dobrih strana".

Prema rezultatatima ankete, na pitanje da li nacionalsocijalizam ima neke dobre strane poput izgradnje mreže autoputeva, eliminisanja nezaposlenosti, nizak nivo kriminaliteta i podrška porodici, 25 odsto ispitanih je odgovorilo potvrdno, dok je oko 70 odsto reklo "ne".

Istraživanje je pokazalo da stariji od 60 godina najčešće imaju pozitivno mišljenje o dobu vladavine nacionalsocijalista, jer su u 37 odsto slučajeva odgovorili potvrdno, dok su oni koji su rasli posle Drugog svetskog rata i koji sada imaju između 45 i 59 godina, pokazali najmanje entuzijazma u vezi sa nacističkom erom jer su u samo 15 odsto slučajeva odgovorili potvrdno.

Nakon što je prošlog meseca novinarka televizije NDR Eva Herman dobila otkaz zbog svog stava o Trećem Rajhu, nemački nedeljnik "Štern" je angažovao agenciju "Forsa" da sprovede dvodnevno istraživanje javnog mnjenja na temu da li je nacistička vladavina imala pozitivnih aspekata.

Hermanova je predstavljajući svoju novu knjigu tada rekla da je mnogo toga bilo loše u doba nacizma poput Adolfa Hitlera, ali da je taj period "imao dobre strane, na primer visoko mišljenje o majčinstvu".

"Želela sam da kažem da su stare vrednosti koje su postojale pre Trećeg Rajha, poput porodice, dece i majčintsva, bile podržane od strane Rajha, a da su bile zamenarene u vreme 1968", rekla je ona, aludirajući na levičare tokom šezdesetih godina prošlog veka.

Nacistička vlast, koja je trajala od 1933. do 1945. godine, još uvek je tabu tema u Nemačkoj. Nacisti su odgovorni za ubistvo šest miliona Jevreja i početak Drugog svetskog rata, konflikta u kome je smrtno stradalo najmanje 60 miliona ljudi, od kojih su više od sedam miliona bili Nemci. 

B92

dirigent

Zanimljivo pitanje. Jednom mi je jedan prijatelj dirigent pricao kako stariji Nemci gledaju s podozrenjem na novopridosle Turke i Arape. A pritom o trecem Rajhu misle kao o visokoorganizovanoj i efikasnoj drzavi (nezavisno od svega onoga sto su kasnije tokom rata pocinili).

Ru¾an Bosanac

Da, ali zato je dobra strana sto mladji Nemci totalno drugacije razmisljaju od starijih. To su mi potvrdili i rodjaci koji zive u Bavarskoj. Mladji Nemci su kosmopoliti. Korektni su prema strancima.

Wlada

Па кад странаца има скоро више него самих Немаца...