Petina Amerikanaca uzima aspirin

Started by Bred, 24-08-2007, 22:15:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Istra¾ivanje amerièke vlade pokazalo je da 43 miliona Amerikanaca, ili petina odrasle populacije, uzima aspirin svakog ili gotovo svakog dana.




Veæina njih aspirin uzima da bi bili boljeg zdravlja, na primer da bi spreèili infarkt ili ¹log, saop¹tila je amerièka Agencija za istra¾ivanje i kvalitet zdravstvenog staranja.

Aspirin ubla¾ava bol i smanjuje temperaturu, ali mo¾e da smanji i rizik od srèanog napada ili ¹loga izazvanih krvnim ugru¹cima, buduæi da razreðuje krv, odnosno ote¾ava njeno zgru¹avanje, preneo je Rojters.

Noviji lekovi, kao ¹to su acetaminofen i ibuprofen, su u velikoj meri zamenili aspirin kao sredstvo protiv temperature i svakodnevnih bolova, zbog toga ¹to aspirin mo¾e da izazove ponekad i smrtonosno krvarenje u ¾elucu i crevima.

Mala doza aspirina, meðutim, mo¾e da predstavlja bezbedan naèin da se umanji efekat srèanih bolesti.

Vi¹e od polovine od oko 26 miliona Amerikanaca, kojima su lekari saop¹tili da boluju od neke srèane bolesti, ka¾e da redovno uzima aspirin, kao i 48,5 odsto stanovni¹tva od 65 i vi¹e godina, pokazalo je ovo istra¾ivanje.

Objavljeni podaci baziraju se na analizi rezultata istra¾ivanja iz 2005. godine èija su tema bili medicinski tro¹kovi. Ovo istra¾ivanje obavljeno je na uzorku od preko 32.000 Amerikanaca koji su popunili upitnik.

b92

Wlada

Људи кад позавршавамо факс сви да доведемо Бајер овде да прави аспиринчиће па да извозимо Америма  :smekerica:

Favis

vec im je Bayer napravio sve moguce kombinacije aspirina...od 81mg za srce, od 81mg sa Ca za zene, od 81mg sa ukusima narandze i jagode za zvakanje, od 325mg , od 325mg za zvakanje sa ukusima raznim, od 500mg naravno...ma ima ih milion a reklamiraju ih dosta !