Vupi Goldberg

Started by Bred, 22-07-2006, 20:21:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Pravo ime Vupi Goldberg (Whoopi Goldberg) bilo je Karin Elani D¾onson. Roðena je 13. novembra 1949. godine u Njujorku. Odrasla je sa majkom i mlaðim bratom, po¹to je otac napustio porodicu jo¹ dok je Vupi bila beba.

Karin je napustila ¹kolu sa 17 godina, jer je bolovala od dileksije. Ime je promenila jer je prosto smatrala da je dosadno, a prezimenom Goldberg ¾elela je da naglasi svoje jevrejsko i katolièko poreklo.

Godine 1974. preselila se u Kaliforniju, gde je zapoèela glumaèku karijeru. Osam godina je igrala razlièite uloge u pozori¹tima, a 1980. godine dobila prvu veæu pozori¹nu nagradu za svoju monodramu "Mama Mabli".

Godine 1983. vraæa se u Njujork, gde dobija priliku da ekranizuje neke od svojih predstava. U seriji "Spook Show" Vupi je prikazala svoja najbolja pozori¹na ostvarenja. Pomenuta serija bila je veoma popularna u Americi. Vupi 1985. godine dobija Grammy nagradu za najbolju seriju. Holivudskim "lovcima na talente" ova nagrada je skrenula pa¾nju na Vupi. Vrlo brzo Vupi dobija ulogu u Spilbergovom filmu "Boja purpura" (1985), koji je dobio deset nominacija za Oskara i pet nominacija za Zlatni globus. Vupi je dobila Zlatni globus za glavnu ¾ensku ulogu.

Posle ovakvog uspeha, usledila je serija filmova u kojima je dobijala uloge. Najveæi uspeh postigla je ulogom u filmu "Duh", koji joj je doneo jo¹ jedan Zlatni globus i prvog Oskara. Vupi Goldberg je inaèe druga crna glumica u istoriji filmografije koja je osvojila Oskara. Ona je, takoðe, bila dotad jedini domaæin ¾enskog pola na dodeli Oskara 1994, 1996. i 1999. godine.

Od ostalih njenih filmskih ostvarenja izdvajaju se: "Duboko dno okeana" sa Mi¹el Fajfer, "Star trek", "Igraè", "Fatalna lepota", "Klarino srce" i "Homer i Edi".

Goldbergova je 1992. godine pokrenula i sopstveni tok-¹ou, koji je imao 200 epizoda. Gosti su joj bili uglavnom poznate liènosti Holivuda.

Vupi iza sebe ima èetiri braka i jednu æerku. U prvi brak u¹la je poèetkom sedamdesetih godina, venèav¹i se sa svojim tada¹njim dilerom droge, a iz poslednjeg braka iza¹la je 2000. godine.