Kristofer Lamber

Started by Bred, 22-07-2006, 20:27:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Kristofer Lamber (Christophe Guy Denis Lambert) roðen je 29. marta 1957. godine u Njujorku. Njegov otac je bio diplomata u Ujedinjenim nacijama, tako da se porodica Lamber èesto selila. Godine 1959. preselili su se u ®enevu, gde je Kistofer zavr¹io osnovnu ¹kolu.

Prve manje uloge u predstavama, ali i u ¹vajcarskim filmovima, Lamber je imao sa samo 12 godina. Ipak, poèetak njegove glumaèke karijere vezuje se za pariski Konzervatorijum. Prve uloge u francuskim filmovima uèinile su ga popularnim meðu filmskim re¾iserima, ¹to mu je donelo glavnu ulogu u njegovom prvom poznatijem filmu - "Legenda o Tarzanu, gospodaru majmuna", iz 1984. godine.

Samo dve godine nakon snimanja pomenutog filma, snimio je prvi deo serijala filmova koji su mu doneli svetsku popularnost - "Gor¹tak". Film je snimljen po legendi koja potièe iz ©kotske. Veliki komercijalni uspeh filma bio je presudan za snimanje naredna dva filma na osnovu iste legende 1991. i 1994. godine: "Gor¹tak 2: Vaskrsnuæe" i "Gor¹tak 3: Èarobnjak".

Najveæi komercijalni uspeh i najveæu zaradu u karijeri Lamber je ostvario filmom "Lovac na potezu". Ovaj film doneo mu je 2,5 miliona dolara.

U poslednjih nekoliko godina Kristofer Lamber posvetio se producentskom poslu, mada se jo¹ uvek pojavljuje u filmovima, uglavnom akcionim.

®ivi sa porodicom u Los Anðelesu, ali èesto provodi vreme i u evropskim metropolama, u svojim vilama.