Neefikasan sistem presaðivanje

Started by Bred, 23-10-2007, 13:34:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- Sistem presaðivanja organa u Srbiji nije efikasno ustanovljen, a svest o potrebi doniranja organa nedovoljno je razvijena.

Zave¹tanjem organa jedan èovek mo¾e da spase sedam ¾ivota. Presaðivanje je jedini spas za bolesnike kod kojih su te¹ko oboleli ili nepovratno otkazali pojedini organi. U Srbiji je tokom poslednje tri decenije izvedeno ne¹to vi¹e od 1.200 transplantacija, ¹to je malo u poreðenju sa zemljama u okru¾enju, a samo u Èe¹koj ili Poljskoj godi¹nje bude izvedeno vi¹e od 400 ili 500 takvih zahvata.

Te¹ke bolesti bubrega dovode do njihovog propadanja i prestanka rada. Prvi spas je dijaliza, ali muèan ¾ivot vezan za aparate prate i brojne komplikacije kao ¹to su anemija, upala jetre, slabljenje srca i pluæa.

Transplantacija je jedina nada za izleèenje i nastavak normalnog ¾ivota. U Srbiji na zdrav bubreg èeka oko 1.000 bolesnika, uglavnom mladih i radno sposobnih.

"Imam 23 godine i veæ pet godina se leèim. Jedini naèin da se moj ¾ivot spase je bila transplantacija. Majka mi je darovala bubreg i sada se dobro oseæam, kao da sam se ponovo rodio", ka¾e Neboj¹a Ili¹eviæ, kome je uraðeno presaðivanje.

Natalija Bujak èeka transplantaciju bubrega i ka¾e da je na dijalizi osam godina. "Ne smemo da jedemo voæe i povræe, ne smemo da pijemo mnogo vode. ®eljna sam svega, da se najedem i da se napijem", ka¾e ona.

Njena majka Er¾ebet, potencijalni davalac bubrega, ka¾e da svakoga dana vidi kako joj se kæerka muèi. "Postoji moguænost da dam bubreg, ako su moji jo¹ dobri jer imam 65 godina. Nadam se da æu uspeti, ako ne onda ne znam, mene to jako pogaða", ka¾e ona.

Zave¹tanje organa

Graðani koji ¾ele da zave¹taju organe ili da dobiju informacije o tome, mogu se obratiti Institutu za transplantaciju Vojno-medicinske akademije, na telefon 011/367-0784.
U 2007. je presaðeno 40 bubrega, ali bi broj trebalo da bude makar 10 puta veæi. U Srbiji se transplantacija najèe¹æe izvodi sa ¾ivih davalaca.

Svest o zave¹tanju organa ili davala¹tvu u sluèaju mo¾dane smrti jo¹ je nedovoljno razvijena. A dati organ èesto znaèi bukvalno pokloniti ¾ivot.

"Posle transplantacije bubrega dolazi do oporavka gotovo svih funkcija i svih organa i tkiva. Mlaðe ¾ene u fertilnom periodu mogu da raðaju. Ono ¹to je problem kod nas je da pojam davala¹tva ne nailazi na znaèajan odziv", ka¾e Radmila Blagojeviæ-Laziæ, predsednica Sekcije za transplantaciju organa.

Ove godine u Srbiji nije uraðeno nijedno presaðivanje jetre ili srca. U Ministarstvu zdravlja ka¾u da nije problem u nedostatku organa, veæ u tome ¹to sistem ne funkcioni¹e dobro, ali u nedovoljnom anga¾ovanju lekara.

"Mi smo uradili sve da za transplanataciju srca bude ovla¹æena klinika Dedinje, za jetru Klinièki centar i Vojno-medicinska akademija, da budu napravljeni timovi za eksplantaciju i transplantaciju", ka¾e ministar zdravlja Tomica Milosavljeviæ.

"To mo¾e da se desi u dva sata noæu, u ¹est posle podne, u subotu, u nedelju, a ako niste reagovali u tom trenutku kasno je. Imate sistem ili ga nemate", ka¾e on.

Srbija treba da postane i deo sistema Eurotransplant, u koji su veæ u¹le Slovenija i Hrvatska. Ovu prièu mo¾ete i gledati klikom na donji prozor.


_d.0.t_

trebalo bi josh dosta da se poradi na ovome...
mozhda neki zakon pomogne...

Enea

.. chujem da cje u CG, pocheti da rade kloniranje cjelija, naravno nashi struchnjaci iz UK&GB..