Poleteo najveæi avion na svetu

Started by Bred, 26-10-2007, 14:33:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred


„Erbas A380“, najveæi avion svih vremena, juèe je uspe¹no okonèao svoj prvi komercijalni let. Superd¾ambo na dva sprata koji mo¾e da primi 850 putnika prevezao je u visokom stilu 455 putnika, koji su na istorijskom letu SQ380 od Singapura do Sidneja u¾ivali u ¹ampanjcu i kavijaru.

®urka je poèela jo¹ na zemlji, jer su prve putnike najveæeg aviona na svetu, od kojih su neki platili preko 100.000 dolara za mesto u avionu, doèekali brojni fotoreporteri i tretman kao na crvenom tepihu. Jedini trenutak kada je zavladala ti¹ina na dva sprata luksuzno opremljenog aviona „Singapur erlajnza“ bio je trenutak poletanja, da bi se putnici uverili da se radi o najti¹em avionu na svetu. Mnogi od njih su rekli da ne bi ni znali da avion poleæe da svi nisu utihnuli. Ubrzo po poletanju kapetan je iskljuèio znak za obavezno vezivanje, pa se 455 sreænika tokom sedmoèasovnog leta ¹etalo avionom da proveri da li su sedi¹ta u biznis klasi zaista najveæa do sada, æaskajuæi uz ¹ampanjac, jagode i kavijar. Kada je avion dotakao tlo, oni su to pozdravili poklicima i aplauzom.
Putnici iz svih delova sveta rezervisali su karte za prvi let na onlajn aukciji èiji je prihod od 1,3 miliona dolara oti¹ao u dobrotvorne svrhe. Najvi¹e novca za avionsku kartu dao je Britanac D¾ulijan Hejvord, koji je platio èak 100.000 dolara da bi mogao da bude meðu prvima koji su leteli krilatim èudom.
„Sve je lièilo na pravu ¾urku u avionu“, rekao je Hejvord, koji je sedeo na najboljem mestu u letelici.
Ovaj d¾inovski avion, toliko veliki da u jedno krilo mogu da stanu 72 automobila, mo¾e da primi 853 putnika, ali „Singapur erlajnz“ se opredelio za luksuzniju varijantu sa 471 sedi¹tem. U njemu postoji 12 apartmana - kabina sa kliznim vratima, televizorima sa ravnim ekranom i duplim krevetima sa posteljinom èuvene francuske modne kuæe „®ivan¹i“. Na inauguracionom letu putnici koji su zakupili apartmane poslu¾eni su ru¾ièastim ¹ampanjcem „dom perinjon“ iz 1996, kavijarom, paèijim belim mesom i crnim bakalarom.
Putnici su bili puni hvale za luksuznu opremu koju je ugradila kompanija „Singapur erlajnz“, koja je prvi kupac nove letelice.
„Let je bio prijatan, avion je mnogo veæi od drugih aviona, èak i u ekonomskoj klasi ima vi¹e prostora“, rekao je Johan Albreht iz Austrije, koji je kartu u jednom pravcu u ekonomskoj klasi platio 3.500 dolara.
Let ovog giganta je najavio novu eru u avijaciji posle vi¹emeseènog odlaganja.
„Erbas“ je 18 meseci kasnio sa isporukom aviona kompaniji SIA i procenjuje se da je prema¹io planirane tro¹kove za ¹est milijardi dolara. To je dovelo u nezgodan polo¾aj evropskog proizvoðaèa aviona, koji ima o¹trog konkurenta u amerièkom „Boingu“. „Boing“ je svu energiju usredsredio na usavr¹avanje aviona srednje velièine „787 drimlajner“, za koji je obezbeðeno najmanje 710 porud¾bina. S druge strane, „Erbas“ ima 280 sigurnih porud¾bina za superd¾ambo. Kompanija „Emirejts“ je naruèila 55 aviona A380, postav¹i tako vodeæi naruèilac.
Superd¾ambo æe redovno leteti za Sidnej od nedelje, dok æe linija Singapur-London biti uvedena u februaru. Biæe uvedeni i letovi za Japan.

blic

stef

 Singapore Airlines, inace ima najudobnije, i najluksuznije avione. Usluga je neverovatna