Mo¾e li da se ¾ivi od posla „partimejkera"

Started by Bred, 27-10-2006, 08:37:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Nacionalna slu¾ba za zapo¹ljavanje nudi poslovne programe poku¹avajuæi da pomogne ljudima koji ne rade, ali po svemu sudeæi oslanja se samo na „statistièke” i zvaniène potrebe tr¾i¹ta. Ima meðutim primera novih zanimanja koja ne postoje u nomenklaturi i na tom polju niko ne podupire samostalne napore za po¹tenu zaradu.

IDEJE - Najvi¹e ugro¾ena grupa na Birou rada, pored nekvalifikovanih, jesu svr¹eni srednjo¹kolci bez „zanata", kao ¹to su gimnazijalci i nesvr¹eni studenti, za èijim znanjim i uslugama ne vlada skoro nikakvo interesovanje.

Dr¾avna Slu¾ba (NSZ) nastoji da toj kategoriji posebno pomogne da prekvalifikacijama stvori ¹ansu i ponudi programe za samozapo¹ljavanje, kao i davanje novèane potpore za perspektivne biznis-planove.

- Subvencije se kreæu od 90.000 do 150.000 dinara u zavisnosti od strukture koja konkuri¹e - obja¹njava Zoran Milenkoviæ, naèelnik odeljenja za razvoj preduzeæa u NSZ.

Subvencije se, meðutim, ne dodeljuju u oblasti trgovine, igara na sreæu, kao ni taksistima i poljoprivrednim gazdinstvima.

Ali, kao primer poslovnog èoveka kome ne sleduje pomoæ od NSZ, mo¾e da poslu¾i Rade Miljaniæ, apsolvent Rudarsko-geolo¹kog fakulteta koji se ne nada in¾injerskoj perspektivi, nego veæ sedam godina radi kao organizator ¾urki u klubovima i na splavovima.

Njegov posao nije registrovan, a pri tom, nije ni razmi¹ljao o konkurisanju na Biro rada, prvenstveno zbog zarade koju organizovanjem ¾urki za sada mo¾e da ostvari.

- Poèeo sam kao bruco¹ s manjim kuænim zabavama i deèjim roðendanima, potom se posao ¹irio, pa sad radim s najveæim klubovima i splavovima - ka¾e Miljaniæ.

Najpre se za noæ moglo zaraditi pedsetak evra, ali sad Radetov prihod ide i do vi¹e stotina evra po „hepeningu". Meðutim, on ocenjuje da je to te¾ak i rizièan posao jer su delatnosti u marketingu veoma zahtevne i ukoliko se ne urade valjano mo¾e da se izgubi ulo¾eni kapital. Ali - ideja se isplatila i sada èak i porodica ovog „partimejkera" nema novèanih problema.

Drugim mladim ljudima, pored sopstvene inicijative i "prsta na èelu", kao i tradicionalnih programa za zapo¹ljavanje koje nudi NSZ, na usluzi su, kao uvek, klasiène omladinske i studentske zadruge. I. Jovanoviæ ||||

24sata

lycos

mozes dobar kesh da navucesh to je sigurno..ako dobro organizujes sve,oko 200 eura po zurci..radio sam to last year !

wsh