Glukokortikoidi - virusne infekcije

Started by BK, 04-11-2007, 16:56:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

BK

Zasto su kontraindikovani, tacan mehanizam molim? Hvala

AquArius

U jednoj recenici - glukokortikoidi u nefizioloskim (povisenim) koncentracijama su imunosupresivi.

Glukokortikoidi su steroidni hormoni koje nas organizam, kora nadbubrezne zlezde, normalno luci u sprezi sa hipotalamusom i hipofizom. Ovi hormoni ucestvuju u, izmedju ostalog, metabolizmu razlicitih makromolekula (lipida, secera, proteina) u organizmu, pored toga sto su znacajni za imuni sistem i odbranu organizma. Lako prolaze membranu, jer su lipofilni i vezuju se za receptore unutar same celije, pri cemu aktiviraju transkripciju DNK i sintezu razlicitih proteina.

Glukokortikoidi suprimiraju sintezu proinlamatornih citokina (razlicitih interleukina IL-1, IL-6, TNF-alfa), a pojacavaju sintezu antiinflamatornih citokina. Smanjuju sposobnost limfocita da adheriraju za inflamacijom zahvceno tkivo i smanjuju proliferaciju i maturaciju nekih imunih celija.

I onda je jasno zasto je njihov visak nepozeljan kod ljudi koji imaju vec ostecen imuni sistem (iz bilo kog razloga).

mikele

Аква :Bog :Bog :Bog
Све си рекла,остао сам без текста

BK

Razumem ja zasto se oni daju npr kod autoimunih oboljenja, soka... ali oni se daju i kod upale GIT-a, kod pre svega (iz zivota)upale oka i uha (te upale pretpostavljam izazvane od strane bakterija) i tu imamo inflamatorni odgovor koji se onda suprimira (jer ne deluju antibakterijski)...sve ok...ali zasto pogorsavaju stanje kod virusnih a ne i kod bakterijskih (ili bar ne svih) infekcija...ne mogu da se setim imunologije, koliko znam glukokortikoidi deluju i na T i na B Ly, smanjuju njihovu sintezu....zato mi nije jasno oni deluju imunosupresivno - znaci po logici stvari onda organizam  ne moze da se bori ni protiv virusne ni protiv bakterijske inf.
Znam kad kazu dermatolozi niste valjda mazali taj herpes nekim glukokortikoidom on je kontraindikovan ,a a da je bio neki (bakterijski) dermatitis onda je u redu.

Enea

Quote from: AquArius on 04-11-2007, 20:35:48
Lako prolaze membranu, jer su lipofilni i vezuju se za receptore unutar same celije, pri cemu aktiviraju transkripciju DNK i sintezu razlicitih proteina.

mislim da ti je aqva dala odgovor.. kapiras dnka, i rnk virusi.. i koliko je njihova gradja razlichita od bakterijske ?!#%$

AquArius

Postoji razlika izmedju antiinflamatornog i imunosupresivnog delovanja (razlika u mehanizmima).

Imunosupresivno sam opisala (inhibiija sinteze citokina, smanjeno sazrevanje limfovita, makrofage ne luce odgovarajuce supstance), a sa druge strane za antiinflamatorno je znacajna sinteza lipokortina koji inhibira oslobadjanje arahidonske i sintezu njenih derivata.

E sad, urodjeni imunitet su, izmedju ostalog makrofage i NK celije, a steceni - produkcija antitela od strane B i T limfocita. Znaci i jedan i drugi su osteceni viskom kortikosteroida.

Cesto mast za kozu/kapi za oci/usi sadrze kombinaciju antibiotika i kortikosteroida. Ako je herpes virusnog porekla, bice prepisan antivirotik (i opste poboljsanje zdravstvenog stanja, odnosno imuniteta).

S te strane posmatrano, kod dugotrajne primene kortikosteroida, moze biti preporucena vakcinacija kao zastita od gripa.

Idem li u dobrom pravcu?

BK

Da da ides.
Zasto sam pocela pricu, jer je jedan covek u bolnici  (gde lezi moj deka) ima herpes zoster virus, i ja sam bas pitala doktora prvo za antivirotik, on je rekao da se vrlo retko daju da se samo talkira i da on ne recidivira, i naravno da su glukokortikoidi kontraindikovani, nego sam se ja zbunila misleci da kontraindikovano znaci samo da ce pogorsati stanje, a ono moze da znaci samo i da nece biti efekta (pozitivnog). Misleci pri tom kojim mehanizmom ce pogorsati situaciju, dal samo, mada nije samo, da suprimira imunu reakciju, usporava epitelizaciju...ili ima jos nesto sto ce dodatno iskomplikovati reakciju.

AquArius

Sve zavisi sta virusna infekcija zahvata, koji zdravstveni problemi jos postoje. Kortikosteroidi su antiinflamatori, koji se koriste u terapiji astme npr.

Znam da recimo primena dugotrajna kortikosteroida moze da potencira virusnu infekciju.

Bred

Quotekontraindikovano znaci samo da ce pogorsati stanje
kontraindikovano znaci da ne smeju da se koriste u kombinaciji a razlozi za to mogu biti stvarno razliciti  :wink: