Kraljica botoksa na èelu Argentine

Started by Bred, 30-10-2007, 16:14:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: L. J. |
Kraljica botoksa na èelu Argentine

Kristina Fernandes de Kirhner, doskora¹nja prva dama Argentine, odnela je ubedljivu pobedu na izborima za novog predsednika zemlje, potvrðeno je posle 86 odsto prebrojanih glasova. Osvojila je 44 odsto glasova, a njena glavna rivalka Eliza Kario 23 odsto.

Protivnici u kampanji su je proglasili za kraljicu botoksa i javno se pitali da li je „takva ¾ena podesna za ¹efa dr¾ave“. Njene pristalice su optu¾be i kritike nazvale seksistièkim, istièuæi da je De Kirhnerova prokrèila put ¾enama koje ¾ele da izraze svoju ¾enstvenost uprkos godinama i funkciji.
Njen stil i reputacija arogantne dame naveli su mnoge Argentince da je porede i sa Evitom Peron, najveæom argentinskom politièkom ikonom. Ta poreðenja nisu se dopala glavnoj predsednièkoj rivalki Elizi Kario. „Evita je bila politièka heroina, a ne kraljica botoksa“, kazala je Kario, nekada¹nja mis, koja je, pak, jednostavnim odevnim stilom poku¹avala da nastupi kao pravi kandidat.
Pokazalo se, meðutim, da biraèi obo¾avaju Kristinu iako deluje da je opsednuta izgledom. Zbog opèinjenosti odevnim predmetima poznatih dizajnera i d¾et-set stilu ¾ivota, u medijima je poznata i kao kraljica Kristina. Argentinci je zovu i Imelda zbog velike kolekcije cipela. Sa putovanja se uvek vraæa sa koferima punim novih cipela. Èini se da je upravo njena strast privukla glasaèe. Mnogi istièu da je Kirhnerova glamurom èesto umela da baci u zasenak svog mu¾a.

blic

---
Kristina Fernandez: Od prve dame do predsednice Argentine
Majkl Bauman
BUENOS AIRES
29/10/2007
   

Argentina's president-elect Cristina Fernandez de Kirchner makes the victory sign to supporters at her party's headquarters in Buenos Aires, 28 Oct 2007
Kristina Fernandez
Za svog ¹efa dr¾ave Argentina je prvi put izabrala - ¾enu.  Kristina Fernandez, sada¹nja prva dama i senator, preuzeæe u decembru vlast od svog supruga Nestora Kirhnera.  Sledi osvrt novinara GA Majkla Boumana na Kristinu Fernandez koju mnogi porede sa biv¹om prvom damom Amerike, Hilari Klinton.

Pre skoro pedeset godina, Argentina je proizvela najslavniju ili bolje reèeno nazloglasniju politièarku Latinske Amerike -- Evu Peron.  Danas je 54-godi¹nja Kristina Fernandez ostvarila ne¹to ¹to Eva Peron, poznata kao Evita, nikada nije mogla ni da zamisli.

”®ena predsednik, naviknite se na to!  Znam da ste navikli da vam lideri budu mu¹karci, a sada je vreme da prihvatite i ¾ene,“ ukazuje Kristina Fernandez.  Mnogi Argentinci, posebno Argentinke, pozdravljaju ishod predsednièkih izbora.  Medju njima je i konobarica, Gabrijela Vila

”Aregntini se pru¾a velika moguænost jer mu¹karci koji su do sada upravljali zemljom nisu obavili dobar posao,” ka¾e Gabrijela.  Neki ipak ¾ele da prièekaju pre nego ¹to daju svoj sud.  Mnogi ukazuju da se g. Fernadez tokom svoje izborne kampanje nije izjasnila ¹ta planira da uradi kao ¹ef dr¾ave veæ se uglavnom dr¾ala op¹te prièe o prosperitetu i zagovaranju dru¹tvene pravde. Upitana za komentar, uèiteljica Kristina Puljeze sle¾e ramenima...

”Sve zavisi od toga ¹ta bude radila kada dodje na vlast,“ oprezno odgovara Kristina, dok raèunovodja Marselo Mora ka¾e da mu ne smeta ¹te æe ¾ena stati ne èelo dr¾ave.

”Ovo nije pitanje pola nego sposobnosti.  Ako je sposobna, nek bude lider,“ ka¾e Marselo.

Kristina Ferznandes, ba¹ kao svojevremeno Eva Peron, voli elegantnu garderobu i jako dr¾i do svog javnog imid¾a. Ali, tu prestaje svaka sliènost: g. Fernandez vi¹e voli pragmatièan diskurs nego harizmatièna preterivanja i ne predstavlja sebe kao radikalnog za¹titnika siroma¹nih.  Njen suprug je, mnogi smatraju, njena najveæa politièka prednost ali i njena politièka ”Ahilova peta“. Neki u tome vide sliènost izmedju Kristine Fernandez i Hilari Klinton. I Klintonova je bila prva dama, a trenutno je i aktuelni senator.

Medjutim, Fernandezova je krenula u kampanju na insistiranje svog supruga koji je tokom njene kampanje bio na vlasti, dok je Klintonova predsednièki aspirant opozicione Demokratske stranke.  Neki posmatraèi nagadjaju o moguæem velikom savezni¹tvu dve ¾ene ukoliko Hilari Klinton pobedi na izborima. Medjutim, argentinski politièki analitièar Rosendo Fraga nije ba¹ siguran u to.

”Ne znam da li postoji prijateljstvo izmedju njih ali smatram da Kristina veruje da bi, ako Hilari bude na èelu amerièke administracije, to moglo da bude dobro za uspostavljanje prijateljskijih bilateralnih odnosa sa SAD,“ ka¾e Fraga.  Dok se njen suprug dr¾ao relativno po strani na svetskoj sceni, Kristina Fernandez je veæ pokazala da ¾eli da se vi¹e anga¾uje na spoljnopolitièkom planu izjaviv¹i da je njen glavni cilj da privuèe veæe medjuanrodne investicije u Argentinu.

voa.com