"Obrazovanje smanjuje siroma¹tvo"

Started by Bred, 15-11-2007, 14:49:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta
Beograd -- Neki podaci govore da u Srbiji oko 15 odsto ðaka ne zavr¹i osnovnu ¹kolu.

U Srbiji ne postoje precizni podaci o broju uèenika koji napu¹taju ¹kolu, ali analize pokazuju da oko 15 odsto ðaka ne zavr¹i osnovnu ¹kolu, izjavila je danas ministarka za nauku Ana Pe¹ikan. "Kada tome dodate srednju ¹kolu, onda je to prilièno zabrinjavajuæ broj. Imate èitavu grupu mladih koja nije osposobljena za no¹enje sa ¾ivotom koje ih èeka", rekla je ona.

Ana Pe¹ikan je na meðunarodnoj konferenciji "Uloga obrazovanja u smanjenju posledica siroma¹tva na decu u zemljama u tranziciji", koju je otvorila, rekla da obrazovanje nema trenutne veæ dugoroène efekte na smanjenje siroma¹tva. "Ako deca zavr¹avaju ¹kole, neæe ¾iveti u bedi i moæi æe da obezbede dostojanstven ¾ivot sebi i svojim buduæim porodicama", poruèila je Ana Pe¹ikan.

Ona je navela da uticajem obrazovanja na smanjenje siroma¹tva treba da se bave podjednako nauèni radnici i ekonomisti, dodajuæi da su Srbiji potrebna i detaljna istra¾ivanja koja æe se baviti tom temom.

Dekan Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Dobrivoje Radovanoviæ ka¾e da u Srbiji obrazovanje treba da bude dostupno ¹to veæem broju ljudi kako bi im ¾ivot bio kvalitetniji. "Dr¾ava treba da omoguæi da bude ¹to manje samofinansirajuæih studenata i ¹to vi¹e onih koji se ¹koluju o tro¹ku bud¾eta", poruèio je Radovanoviæ.

Na dvodnevnoj Meðunarodnoj konferenciji "Uloga obrazovanja u smanjenju posledica siroma¹tva na decu u zemljama u tranziciji" uèestvuje oko 60 domaæih i 30 stranih uèesnika. Pored uèesnika iz zemalja jugoistoène Evropem, skupu pristvuju struènjaci iz Italije, Velike Britanije i Rusije.

Organizatori su Institut za pedago¹ka istra¾ivanja i Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.

B92