Manija gonjenja

Started by Bred, 26-07-2006, 02:28:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Ubeðen je da mu svi rade o glavi. Da ga ogoravaju i omalova¾avaju. Da protiv njega rovare i spletkare. Da poku¹avaju da ga onemoguæe u svemu ¹to preduzima i ¹to bi da preduzme. Da smeraju da ga gurnu u propast, uni¹te.

Ne veruje u bilo èiju dobronamernost. Smatra je opasnom maskom, èiji je cilj da ga zavara i uspava, a iza koje se kriju najpodmuklije namere.

Uvek je na oprezu. Bezopasnima dr¾i samo one koje ima u svojoj vlasti. Samo one koje je uspeo da slomi, li¹iv¹i ih volje i misli. Nepokolebljivo je uveren da mu tuða misao misli samo zlo i da je tuða volja uvek volja koja mu mo¾e samo zlo naneti. Otuda njegova potreba da gospodari svima oko sebe. Tako se brani od nasrtaja koje unapred pretpostavlja.

Za¹to je to tako? Za¹to veruje da ga proganjaju i da ¾ele da ga uni¹te?

Èovek posednut manijom gonjenja zapravo proganja samog sebe. I ovo duboko i ogorèeno neprijateljstvo prema sebi samom prenosi na ljude koji ga okru¾uju. Tako se bar delimièno oslobaða nepodno¹ljive unutra¹nje napetosti, roðene iz podvojenosti na vlastito biæe koje surovo sudi i vlastito biæe kome se sudi.

Èovek koji veruje da o njemu svi rðavo misle, sasvim sigurno rðavo misli o sebi. Iako toga najèe¹æe nije svestan.

Èovek koji veruje da bi svako da mu nanese ¹tetu i da ga, po moguænosti, uni¹ti sebe svakodnevno o¹teæuje i uni¹tava.

©to se èovek sa vi¹e neprijateljstva odnosi prema sebi, to je uvereniji da je okru¾en sve samim neprijateljima.

Jedini naèin da se èovek oslobodi manije gonjenja je da prihvati sebe onakvog kakav jeste, sa svim svojim vrlinama i manama, spsobonostima i slabostima, moguænostima i ogranièenjima. Bez samoprezara, bez mahnite mr¾nje prema sebi i bez samoosude.

Tek kada se poène prijateljski ophoditi prema sebi, èovek æe poverovati da se i drugi ljudi prema njemu mogu odnositi sa prijateljstvom i bez zadnjih namera.

‚Prilo¾io siMOn1960
Izvor (http://www.iza-ogledala.com)