Operacija bez otvaranja srca

Started by Bred, 09-01-2008, 14:29:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Lidija Jankoviæ / Beta |



Tim lekara Klinièkog centra Srbije u Beogradu izveo je do sada ¹est operacija na srcu bez prestanka rada i otvaranja tog organa, ¹to je prvi zahvat takvog tipa u svetu. Pionirski poduhvat, pripreman skoro osam godina, izvela je ekipa struènjaka predvoðena kardiohirurgom Miljkom Ristiæem i kardiologom Uro¹em Babiæem, tokom decembra pro¹le godine. Sve operacije su izvedene na srèanim zaliscima i lekari ka¾u da su rezultati „ohrabrujuæi“.

Inovacija tokom postupka „kucajuæeg srca“ jeste to ¹to se srce ne otvara i ¹to se, umesto unutar srca, operacija izvodi na spolja¹njem zidu organa. Srcu se prilazi specijalnim kateterom i ¾icama, a tok operacije se prati rendgen aparatom i ultrazvukom.
Dr Miljko Ristiæ ka¾e da srèani zalizak lièi na padobran i da se operacija obavlja kada doðe do labavljenja ili pucanja konaca koji dr¾e njegovu „kupolu“. U srcu se ti konci zovu horde, i one se tokom operacije zategnu i stavljaju se nove, u simetriènoj poziciji.
- U proteklih 50 godina horde su se „fiksirale“ unutar srca, ¹to je podrazumevalo otvaranje srca. Njihovo „name¹tanje ¾icama“ na spolja¹njem zidu je novina tog postupka - ka¾e dr Ristiæ.
On dodaje da je u pitanju veliko dostignuæe i da takav naèin operisanja predstavlja potpuno novi pristup. Originalnost postupka se ogleda i u kori¹æenju katetera za pristup srcu, umesto otvaranja organa.
Doktor Ristiæ nagla¹ava da ne treba ¾uriti sa publicitetom u vezi s novim naèinom operacije na srcu, ma koliko da je u pitanju jedinstven pristup, do sada nepoznat u svetu.
- Potrebno je vreme da bi se potvrdio uspeh novog postupka, a to vreme je ¹est meseci. Neophodno je saèekati poèetak juna kada æe moæi da se da konaèan sud o ovoj intervenciji. Tek onda æe sa sigurno¹æu moæi da se govori o punom uspehu novog naèina operisanja srca - ka¾e dr Miljko Ristiæ.
I ministar zdravlja dr Tomica Milosavljeviæ i direktor KCS-a dr Vojko Ðukiæ smatraju da je za graðane va¾no da znaju da æe, kad doðu u taj centar, biti leèeni po savremenim metodama, a da proces leèenja ne treba da ih interesuje.
„Ne te¾imo senzacionalizmu i ne hvalimo se“, ka¾e doktor Ðukiæ.
Ministar Milosavljeviæ obazrivost u ovom pogledu sugeri¹e kao nu¾nu, kako se ne bi stvarao nepotrebni senzacionalizam.
Po reèima dr Miljka Ristiæa, u Klinièkom centru nastaviæe se operacije po novom postupku, a u oèekivanju vremenske potvrde. On, meðutim, dodaje da lekarima posao ote¾ava èinjenica da se tokom operacije koriste neprecizni i stari rentgen aparati.
- Rizik po pacijenta ne postoji, ali lekari gube mnogo vremena, zbog nejasne slike. Cilj nam je ¹to kraæa intervencija, u interesu pacijenta - ka¾e dr Ristiæ
Br¾i oporavak pacijenata
Sini¹a Pavloviæ, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti KCS, ka¾e da je povoljnost operacija izvedenih na kucajuæem srcu u Klinièkom centru i u tome ¹to pacijenti dobijaju manje sna¾nu anesteziju, pa se br¾e oporavljaju.
- Br¾i oporavak je i rezultat neiskljuèivanja rada srca - istièe Pavloviæ i dodaje da je potrebna potvrda uspe¹nosti novog postupka, koju treba da donese vreme.