Otvoren globalni trezor semena i projekat Enciklopedija ¾ivota

Started by Bred, 16-03-2008, 14:44:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

U udaljenom norve¹kom arhipelagu Svalbardu otvoren je globalni trezor semena, koji bi trebalo da saèuva uzorke biljnih kultura od klimatskih promena i drugih katastrofa. U isto vreme pokrenut je Internet projekat pod nazivom «Enciklopedija ¾ivota», kojim se promovi¹e biolo¹ka raznolikost. Sve je povezano sa biolo¹kom raznoliko¹æu, oèuvanjem ¹irokog spektra biljaka i ¾ivotinja za daleku buduænost.

“Pod biolo¹kom raznoliko¹æu podrazumevaju se razlièite vrste biljaka i ¾ivotinja i mikroorganizama u svetu, odnosno biosferu ili stvaranje,” ka¾e I.O Vilson, struènjak za pitanja ¾ivotne sredine na univerzitetu Harvard.

Vilson je i portparol «Enciklopedije ¾ivota». (http://www.eol.org/) 12 miliona dolara vredan projekat, koji se pojavio na internetu krajem pro¹log meseca  sadr¾i 30 hiljada stranica na kojima mo¾ete naæi informacije o ¾ivotnim oblicima na Zemlji. Web sajt zaglavio je nekoliko sati nakon ¹to je poèeo da radi jer je vi¹e od 11 miliona ljudi poku¹alo da ga otvori. Problem je meðutim otklonjen i autori istièu da æe se na toj Internet stranici nakon odreðenog vremena naæi informacije o svim poznatim ¾ivotnim oblicima.

Dok je Enciklopedija ¾ivota kreirana kako bi se promovisala biolo¹ka raznolikost, globalni trezor sjemena sagraðen je da bi se osigurao opstanak ljudske vrste. Uz takozvani trezor sudnjeg dana postoji i 1.400 banaka semena ¹irom sveta.

“Ovo je biblioteka poljoprivrede i na neki naèin biblioteka ¾ivota, u kojoj imamo svu raznolikost i nasleðe,“ ka¾e Keri Fauler, glavni autor projekta i direktor neprofitnog fonda koji upravlja trezorom semena u Svalbardu.

On istièe da je javnost svesna ugro¾enosti ¾ivotinjskih, ali ne i biljnih vrsta. Takoðe dodaje da banka pru¾a za¹titu od globalnog zagrevanja i katastrofa.

“®elite da saèuvate semena dugo vremena i da ih zamrznete. Ovde to mo¾emo da uradimo bez zavisnosti od mehanièkih sistema. U sluèaju najgoreg scenarija u vezi sa klimatskim promenama semena æe ostati zamrznuta i nakon 200 godina.”

Vi¹e od 100 zemalja obezbedilo je nekoliko miliona vrsta semena koja se èuvaju u ovom trezoru.

voanews.com